Investitorii aşteaptă listarea Hidroelectrica: "Va elibera energii nebănuite pe BVB"

A.F.
Piaţa de Capital / 25 mai 2023

Investitorii aşteaptă listarea Hidroelectrica: "Va elibera energii nebănuite pe BVB"

Ieşirile de active din fondurile de investiţii s-au diminuat considerabil în primul trimestru, comparativ cu ultimul trimestru din anul precedent, iar numărul de investitori a ajuns la un nou nivel istoric, ceea ce arată că românii se întorc din nou către investiţii, după un an 2022 dificil, dominat de volatilitate şi turbulenţe, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, perspectivele pentru anul în curs sunt pozitive, atât acţiunile, cât şi obligaţiunile fiind în acest moment instrumentele cele mai indicate pentru investiţii. În plus, mult-aşteptata listare a Hidroelectrica din luna iunie, va elibera bani în piaţă şi va revigora Bursa de la Bucureşti, aceasta devenind extrem de atractivă pentru investitorii străini.

Acestea au fost principalele concluzii ale dezbaterii trimestriale"Fondurile locale de acţiuni în contextul internaţional", eveniment organizat, marţi, de Bursa de valori Bucureşti şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

"Dacă ne uităm la cifre, constatăm că la finalul lunii aprilie, numărul de investitori a fost cu 12.000 mai mare faţă de luna anterioară şi în creştere semnificativă faţă de septembrie 2020, când am demarat proiectul de educaţie financiară "Economiseşte inteligent". Analizând cifrele vedem însă că este loc de creştere în continuare, pentru că avem cea mai scăzută pondere la nivel de sume investite per capita în fonduri deschise de investiţii. Pentru a susţine creşterea, am creat un grup de lucru împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru modificarea modalităţii de adresabilitate a vânzării fondurilor deschise prin intermediul băncilor. Această opţiune aduce România în poziţia de a se alinia la modalitatea de vânzare a fondurilor în Europa: vânzarea fondurilor de investiţii printr-un cont global. De asemenea, există un grup de lucru creat anul trecut cu ASF în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei fondurilor de investiţii alternative şi sperăm ca aceste două schimbări legislative să ne scoată de pe ultimul loc din perspectiva activelor aflate în administrare per capita şi să pot să vă spun că fondurile cresc de la o lună la alta sau de la un trimestru la altul nu doar cu doi şi ceva la sută ca acum, ci să fie o creştere cu două cifre", a declarat Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.

Active nete de 17,6 miliarde de lei în fondurile deschise de investiţii

Potrivit directorului executiv al AAF, Jan Pricop, fondurile deschise de investiţii aveau, la finalul primului trimestru din 2023, active nete de 17,6 miliarde de lei, în scădere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar în creştere cu 0,9% faţă de trimestrul anterior.

"Dacă ar fi să sintetizăm evoluţia activelor şi a numărului de investitori, în primul trimestru al anului 2023 observăm că avem o scădere anuală de aproape 21%, o uşoară creştere faţă de ultimul trimestru din 2022, de 0,9% cu active de aproximativ 17,6 miliarde de lei. Intrările nete au fost în continuare negative, însă s-au diminuat puternic, vorbim de ieşiri nete de 220 de milioane de lei. În ceea ce priveşte numărul de investitori la finalul lunii martie, aveam 483.821 de investitori, ceea ce corespunde unei creşteri de 6% faţă de primul trimestru din 2022, respectiv 5% faţă de finalul anului 2022", a spus Jan Pricop.

Potrivit acestuia, cea mai mare creştere a numărului de investitori s-a înregistrat la categoria alte fonduri (+21.596 an pe an), urmate de fondurile diversificate (+ 9.683) şi cele de acțiuni (+9.469). Iar dacă vorbim de subscrieri nete, la finalul primului trimestru al anului în curs, acestea au rămas în teritoriu negativ la nivelul tuturor fondurilor locale, dar au fost semnificativ mai reduse la fondurile de acţiuni şi cele de randament absolut.

Listarea Hidroelectrica, cea mai aşteptată mişcare pe piaţa de la Bucureşti: "Va elibera energii nebănuite pe BVB"

Reprezentanţii fondurilor de investiţii prezenţi la dezbatere au apreciat că anul 2023 a început sub semnul acalmiei, în condiţiile în care o mare parte din riscurile de anul trecut s-au mai estompat sau au dispărut, de aceea se aşteaptă la evoluţii pozitive, atât pe piaţa de capital în general, cât şi în ceea ce priveşte evoluţia industriei de asset management.

"Temerile legate de conflictul din Ucraina s-au mai diminuat, deşi acesta rămâne un risc latent. De asemenea, ne aflăm deja într-o fază de scădere a inflaţiei, iar criza de pe piaţa energetică s-a ameliorat destul de mult faţă de anul precedent. Totodată, vedem o continuare a tendinţei de recuperare a pieţei, începută undeva în octombrie anul trecut, care a fost însă marcată de o serie de evenimente cu impact negativ, precum turbulenţele de pe pieţele bancare externe şi decizia privind suprataxarea companiilor energetice. Cu toate acestea, piaţa a înregistrat o evoluţie pozitivă în această perioadă", a declarat Robert Burlan, CFA, Head of Investment Management Raiffeisen Asset Management.

În opinia acestuia, deşi pe BVB se observă o creştere mai redusă decât pe celelalte pieţe din regiune, aceasta se datorează faptului că piaţa locală a supra-performat anul trecut, ca urmare a rezultatelor excepţionale obţinute de companiile din energie. Totodată, performanţa mai slabă de la debutul anului se explică şi prin aşteptarea listării Hidroelectrica, investitorii amânând achiziţiile şi păstrând banii pentru acest IPO.

"Anul acesta, cu siguranţă vor fi surprize pe bursă, aşa cum se intâmplă de fapt în fiecare an, aceasta fiind una dintre previziuni. Pe de altă parte, listarea Hidroelectrica va elibera energii nebănuite iar bani care stau, acum, pe margine vor fi puşi la muncă. Vor intra în România jucători investiţionali mari", consideră şi Alexandru Combei, Director de Investiţii BRD Asset Management.

"Este un moment potrivit pentru investiţii în titluri de stat şi fonduri de obligaţiuni"

În opinia administratorilor prezenţi, obligaţiunile au devenit extrem de atractive în ultima perioadă, datorită randamentelor foarte bune pe care le oferă statul, prin Ministerul Finanţelor, randamente care au devenit mult mai atractive comparativ cu depozitele bancare. Totodată, se observă un apetit al statului de a atrage resurse în euro, propunând şi aici randamente foarte atractive la titlurile în moneda unică.

"Acum titlurile de stat şi fondurile de obligaţiuni sunt foarte atractive. Încă din octombrie-noiembrie 2022 erau interesante, pentru că trebuie să gândim în perspectivă. În momentul de faţă dobânda de referinţă BNR este la 7% la fel ca şi curba randamentelor la titlurile de stat ale României. Dacă peste un an inflaţia va fi una single-digit (poate în intervalul 5-6%), atunci titlurile şi fondurile de obligaţiuni devin foarte atractive", a precizat şi Dragoş Manolescu, CFA, Director General Adjunct OTP Asset Management.

"Investiţiile ar trebui gândite ca un Pilon IV de pensii, pe care investitorii şi-l fac singuri direct la bursă sau într-un fond"

"Cea mai importantă lecţie din 2023 este că niciodată lucrurile nu sunt atât de rele pe cât par, chiar dacă sunt momente dificile cu corecţii puternice, raţiunea şi calmul înving. Nu ajută nici să fii pesimist, nici să stai în afara pieţei şi să tot amâni. Cea mai bună strategie este să fii în piaţă, nu în afara ei, să cumperi şi să diversifici", este de părere Dan Dascăl, Director General Adjunct BT Asset Management.

Pentru nehotărâţii care încă se mai gândesc dacă să înceapă să investească sau nu, specialiştii din industria de asset management au un singur sfat: "Începeţi acum, azi, oricând!". Sumele pot fi mici la început, dar este important să fie constante, lunare.

"Aş recomanda să înceapă cu un plan. O soluţie foarte bună este să te gândeşti exact ce vrei să faci cu banii tăi. Investiţiile nu sunt o speculă şi nu încercăm să ne îmbogăţim peste noapte, trebuie să le privim ca pe un business personal pe care îl creşti, în care faci investiţii recurente, lună de lună. Nevoia de lichiditate a economiilor nu cred că este o soluţie. Faptul că în permanenţă îţi doreşti să ai acces la banii tăi în orice moment nu cred că este o soluţie", a explicat Mihai Mureşian, Senior Sales Manager ERSTE Asset Management.

În opinia lui Dragoş Manolescu, investiţiile în fonduri ar trebui gândite ca un Pilon IV de pensii, pe care investitorii şi-l fac singuri direct la bursă sau într-un fond, iar pentru a-şi asigura un venit pasiv suficient la pensie, investiţiile anuale ar trebui să fie undeva între 10 şi 25% din venitul anual , astfel încât până la finalul perioadei active să aibă suficiente salarii economisite pentru a se putea susţine. Totodată, alegerea unui administrator de fonduri care să fie un partener de încredere pe acest drum, care să-i ajute să ia decizii în perioade dificile şi să se ţină de planul iniţial, este de un real ajutor.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Se sterg mesajele. Sunteti niste mizerii!

    1. si te-ai intrebat de ce?

      Suprasubscriu.

      Oho, esti nou pe aici...

      vor invata ca daca cenzureaza nu castiga nimic, doar pierd din audienta. Lumea isi da seama ca e un ziar complet manipulat

    Se numeste Libera Exprimare , cica ....

    1. Exprimarea nu trebuie sa afecteze "menirea" articolului si atunci va fi libera.

    Vedem SNP anul acesta la 0.4 sau sub 0.4, dupa ce se plateste dividendul special?

    1. nu

      In Vise Da. Doar in Vise va fi sub 0.4 #VisePlacute

      De ce? Profitul bugetat este mai jos cu 60%, daca mai scade si pretul petrolului este atat de greu de crezut ca poate ajunge acolo?

    ""Investiţiile ar trebui gândite ca un Pilon IV de pensii, pe care investitorii şi-l fac singuri direct la bursă sau într-un fond""

    În condiții inflației record, plinul II e pe minus nominal. 

    Nu mai lipsește decât un pilon iv prin care investitorii să-și facă singuri găuri în portofel. 

    A început o întreagă beștelire a investitorului cum că românii sunt ultimii la fonduri de investiții. Măi, băieți, sunt semne că n-aveți pe cine prostii. Guvizii n-au bani la ora asta. 

    1. "sunt semne că n-aveți pe cine prostii" corect... expertii au ramas fara audienta, le trebuie noi urmaritori orbi

    la fondurile de investiții dacă vând trebuie să depun anul viitor declarația unică?

    1. Daca profitul pe care il faci depaseste 18,000, altfel nu, se retine impozitul pe profit la sursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb