Iohannis: "Am repus România pe radarul african; o strategie care nu poate să fie implementată prin corespondenţă"

T.B.
Politică / 23 noiembrie 2023

Iohannis: "Am repus România pe radarul african; o strategie care nu poate să fie implementată prin corespondenţă"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că, prin turneul efectuat în Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal, pe care îl încheie joi, a "repus" România pe radarul african, relatează agerpres.ro.

Conform sursei menţionate, "Aş putea să spun, fără a exagera, că prin acest turneu am repus România pe radarul african. Am reluat ceea ce aproape se pierduse, o relaţie extrem de valoroasă între România şi partenerii africani. Această strategie nu va avea urmări pozitive practice doar pentru România şi pentru statele pe care le-am vizitat, ci va avea urmări foarte concrete şi pentru relaţia dintre Uniunea Europeană şi statele africane, relaţia dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Africană", a susţinut şeful statului, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său din Senegal, Macky Sall.

Potrivit lui Iohannis, "este evident că partenerul nostru cel mai apropiat regional este Africa", transmite agerpres. "Sunt oportunităţi fenomenale şi ar fi o greşeală imensă să neglijăm această şansă de bună colaborare", a subliniat şeful statului, potrivit sursei indicate.

El a adăugat că, "în ultimele decenii, întreaga lume şi-a dat seama de oportunităţile care se găsesc în colaborarea cu Africa".

Dincolo de relaţia economică, a menţionat preşedintele, "putem împreună să intervenim pentru a păstra pacea sau pentru a readuce pacea", menţionează sursa indicată.

Iohannis a arătat că pentru România această relaţie are un specific "foarte aparte", potrivit agerpres. El a evocat perioada în care ţara noastră a oferit burse de studiu şi a avut relaţii economice cu ţările din Africa, relatează sursa citată.

Conform agerpres, "Din păcate, în deceniile care au urmat Revoluţiei de la noi, această relaţie a fost aproape neglijată. Mi-am dat seama că aici s-a comis o eroare strategică în politica externă românească şi am venit cu măsuri de corectare, am venit cu o nouă strategie pentru Africa care ţinteşte în mod special partenerii tradiţionali ai României în Africa, cum este, în cazul acesta concret, Senegalul", a transmis Klaus Iohannis.

El a evidenţiat că o asemenea strategie, "de o greutate extraordinară", nu poate să fie implementată "prin corespondenţă", potrivit sursei menţionate.

"Pentru a da greutate acestei strategii şi pentru a arăta că România este foarte serioasă şi foarte angajată în a revigora aceste parteneriate, am decis să fac un turneu african care astăzi ne-a dus în Senegal şi aici se şi încheie acest turneu", a spus preşedintele Iohannis, conform agerpres.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. niiiiii.....nooooooo.....niiii iiiii....nooooooo!! halataul....unde este halatul?....:))))

    1. Mai draga, se zice "cat costa halatul?"

      Istoria se (tot) repeta, numai fraieri nu se prind! 

      Klaus pentru PNL = Emil pentru PNTCD

    Vai,dar nu.ma pot abtine,a plecat bou si s-a intors vaca!

    De departe Presedintele Iohannis este cel mai vizibil Presedinte din UE care trimite nu numai mesajul Romaniei dar si pe cel al UE in intreaga lume in Africa in Asia si in America de sud . Comparati doar cu cine se intilneste autoporeclitul „rindunica”de Budapesta ce merge sa dea mina cu Putin si care de influent ce este in lume sta stingher la Buxelles nimeni nedorind sa îi intinda vreo mina prieteneasca basca cit de curajos a fost atunci cind a fugit„ mincind pamintul ”de Iohannis .

    a fust putin deplasat can a zis ca a adus ploaia - si la el e semn de bogatie - la care africanu a zis ca la ei e semn de moarte! Adica mor oameni din cauza ploilor ce provoaca inundatii!

    Domul nu s-a scuzat. 

    s c c r e t 

    1. il doare in basca... Romania nu exista ptr el . Numai ca si cont bancar

    mai ai ceva de vizitat de pe planeta sau ai bifat tot in 8 ani....pe banii prostimii?

    Aiao ravea radare?Daca da suntem in pericol de a fi loviti cu sagetile lor otravitoare

    Sunt de acord total cu Johanis , asta este misiunea presedintelui care da tonul la politica externa , sa faca Romania cunoscuta . cei care il critica sunt niste limitati care nu vad decat la un metru .televiziunile critica din lipsa de subiecte si bascalie de prost gust

    1. Tu persiflezi sau chiar crezi ce spui?

      Ghiozdane la scoala de fete putea da orice taietor de frunza di ME! 

      Noi promovam turismul din zanzibar sau Ro? 

      Vai de loazele din virf si cei cu acelas chip din esaloanele inferioare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb