IOHANNIS, LA BILANŢUL DNA: "Suntem tot mai departe de revocarea şefei DNA"

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 1 martie 2018

"Suntem tot mai departe de revocarea şefei DNA"

Kovesi: "3 miniştri, 6 parlamentari, trimişi în judecată"

Iohannis: Asistăm la manifestări virulente ale disperării în încercarea de a subordona justiţia politicului"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, înainte de şedinţa de bilanţ al DNA pe anul 2017, că aşteaptă o serie de documente pentru o decizie în cazul cererii de destituire a procurorului-şef al DNA, subliniind că "suntem tot mai departe de revocare".

Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, marţi, propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Klaus Iohannis a declarat, la şedinţa de bilanţ a DNA: "Cifrele nu mint, cifrele sunt reci, obiective. În 2017 au fost soluţionate peste 3.800 de dosare, cu 16,5% mai multe decât în 2016 şi au fost trimişi în judecată aproape 1000 de inculpaţi".

El a menţionat că anul trecut au fost condamnaţi definitiv, urmare a dosarelor DNA, 713 inculpaţi, ponderea achitărilor fiind de 12%, din care o pătrime ca efect al deciziei CCR pe abuz în serviciul.

"Toate acestea demonstrează încă o dată că DNA e o instituţie care funcţionează eficient şi care se află deja de ani buni în prima linie a luptei anticorupţie. Contrar unei evaluări subiective, tendenţioase şi partizane, prezentată opiniei publice de cineva săptămâna trecută, eficienţa DNA e departe de a putea fi contestată", a subliniat preşedintele Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Preşedintele a susţinut că DNA, ca parte a Ministerului Public, şi justiţia în ansamblul său au instrumentele necesare pentru a vindeca România de corupţie: "Din păcate, asistăm în ultima perioadă la manifestări virulente ale disperării şi la încercări de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA şi cu încercarea clară de a subordona justiţia politicului. Inadmisibil! Nişte inculpaţi şi nişte condamnaţi penal, după ce au fost prinşi încălcând legea, s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au cercetat. Dar aşa cum spune un proverb românesc, minciuna umblă cât umblă, până i se înfundă. Dar toate aceste acţiuni concertate în plan mediatic nu au şanse de reuşită. Cei care le-au pus la cale sunt cei care au rămas în trecut şi care trăiesc cu impresia că puterea înseamnă privilegii şi abuz. Din nefericire pentru ei, justiţia este independentă, iar spiritul civic al societăţii se manifestă în utlima vreme cu mult curaj. Vreau să fiu foarte clar cu privire la un lucru: în lupta dintre nou şi vechi, dintre cei care trăiesc din corupţie şi cei care o combat, dintre cei care se gândesc la viitorul ţării şi cei care se gândesc doar la viitorul lor, va câştiga România modernă".

Klaus Iohannis a precizat că societatea românească s-a consolidat ca urmare a consolidării democraţiei.

El a arătat, de asemenea, că incertitudinea generată de multiplele modificări legislative adoptate de Parlament anul trecut dăunează grav societăţii româneşti.

Kovesi: "Aproximativ 1.000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată"

Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a afirmat, ieri, la prezentarea bilanţului pe 2017, că aproximativ 1.000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, printre ei fiind trei miniştri, 5 deputaţi, un senator şi doi secretari de stat. Ea a menţionat că urmare a deciziei CCR pe abuzul în serviciu au fost închise 275 de dosare, în care prejudiciul era de 148 milioane euro.

Kovesi a mai declarat că DNA a identificat manageri de spitale care iau comisioane între 5 şi 20% din valoarea contractelor de la furnizorii de servicii, în multe cazuri, folosul fiind obţinut de persoane din anturajul acestora ori din aceeaşi grupare politică.

Şefa DNA a precizat că, într-un singur dosar, adaosul comercial practicat de firma "intermediară" a fost de 1 milion de euro, bani cu care a fost prejudiciat bugetul spitalului.

Kovesi: "Suntem sesizaţi în legătură cu fapte penale care au avut loc cu 9 - 10 ani în urmă"

Şefa DNA a mai declarat miercuri că uneori instituţia este sesizată în legătură cu fapte penale care au avut loc cu 9 - 10 ani în urmă, în 2017 fiind identificate două dosare în care faptele au fost prescrise, iar în 34 de cazuri faptele erau deja prescrise când dosarul a fost înregistrat la DNA. Ea a apreciat că trebuie găsite mecanisme de responsabilizare a instituţiilor pentru a nu aştepta atât de mulţi ani pentru a face o sesizare, iar apoi resposabilitatea să le fie pasată procurorilor.

Kovesi: Ne opunem slăbirii legislaţiei, eliminării instrumentelor care sunt eficiente pentru dovedirea unor fapte grave"

Laura Codruţa Kovesi a mai precizat că instituţia se opune slăbirii legislaţiei şi eliminării instrumentelor care sunt eficiente pentru dovedirea unor fapte grave.

"Noi nu facem legea, noi o aplicăm", a precizat şefa DNA, adăugând: "Pledoaria noastră este pentru o legislaţie stabilă, pentru o legislaţie în care procurorii să fie independenţi".

Procurorul-şef al DNA a subliniat că există situaţii în care autorităţile publice nu se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului şi că este de neînţeles acest refuz.

Marţi, în răspunsul dat acuzaţiilor din raportul prezentat de ministrul Justiţiei în vederea revocării, Kovesi a prezentat câteva date statistice referitoare la activitatea din 2017.

Ea a precizat că sumele cheltuite de direcţie pentru investigarea cauzelor penale au fost de 2.130.517 euro în anul 2017, iar măsurile asiguratorii instituite de procurorii direcţiei în anul 2017 au fost de 202,4 milioane euro.

De asemenea, în anul 2017, în cauzele în care instanţele au fost sesizate prin rechizitoriile Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au rămas definitive 174 hotărâri judecătoreşti prin care instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă totală de 729.339.670,14 lei, echivalentul a 159.655.809,76 euro.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Imi este din ce in ce mai scarba de acest cuplu jalnic e se afla la conducerea tarii noastre ..unul legal, urmare a alegerilor populare, iar cealalta ilegal, ca urmare a conjucturilor extrem de nefericite in care instituiile statului isi depasesc atributiile legale ..

    Mi-e scarba de acest neamt cu privirea tampa si sufletul plin de venin, care nu rateaza nicio ocoazie sa sublinieze ca suntem o tara de hoti .. ca avem nevoie de 1.000.000 de procurori sa starpim coruptia .. imi vine sa ii sparg dintii cand il vad ca ranjeste tamp cand i se adreseaza o intrebare pertinenta dar la care nu are voie sa raspunda .. 

    Mi-e scarba de aceasta Ana Pauker in mizerie .. si zic in mizerie intrucat nu ii ajunge nici la glezna originalei .. o tradeaza in primul rand privirea iar apoi gura (cand o deschide) ca este un om prost (ca si nivel de intelegenta) si slab pregatit dar care a profitat la maxim de ocazia oferita de Basescu ..  

    Le fac o urare corecta .. sa aibe parte de sanatate, asa cum Romania a avut si are parte de justitie corecta ... ma refer la etapele actului de justitie infaptuite de catre DNA si, ulterior, de catre judecatorii prinsi in plasa DNA&SRI .. Atata sanatate le doresc ! Lor si familiilor lor ! 

    1. Si eu le doresc parlamentarilor si guvernantilor si familiilor acestora la fel de mult bine precum au facut ei timp de 28 de ani acestei natiuni. Sunt 5 milioane de romani plecati in strainatate din cauza javrelor de parlamentari corupti si infecti in gandire. O generatie de copii crescuti fara parinti nu din cauza DNA, ci din cauza parlamentarilor corupti. Peste 300 de mii de analfabeti functionali datorati sistemului de invatamant unde au fost ministrii de tip genunche. Cea mai mare rata a mortalitatii infantile tot datorita acestor scarbe de parlamentari, in timp ce ei se trateaza prin europa de vest iar odraslele lor se omoara oameni pe strada in bolizi de sute de mii de euro. Mai vreti? ca mai am.

      Securitatea furat România pe toate părțile timp de 28 de ani. Printre securiști au fost și câțiva politicieni.

      Măsurile de austeritate și batjocorirea populației sunt opera Securității comuniste de dreapta.

      Clamarea nevoii de investiții presupune exact opera Securității din ultimii 28 de ani, scurgerea banilor de la buget către securiști, ocolind populația României, care este liberă să plece, după cum a fost îndemnată direct de către președintele României din 2010, Traian Băsescu. 

      Da, dar nu esti corect; o intrebare pertinenta nu o adresezi unui impertinent si sa mai ai si pretentia unui raspuns prompt, adica pas cu pas; un pas, un cuvant, inca un pas, inca un cuvant si tot asa, tot asa pana te-ai plictisit/scarbosit si nu mai astepti niciun raspuns. 

    Iohannis: Asistăm la manifestări virulente ale disperării în încercarea de a subordona justiţia politicului" - asta o spune presedintele travel&living el binenteles fiind un "gagauta".

    1. iar tie iti trebuie un presedinte gen Marean, Zdraknea, Bombonel, care te fura din priviri, iti promit marea cu sarea dar iti dau flit dupa ce si-au atins obiectivele; averile lor cresc vazand cu ochii, iar tu esti nevoit sa-ti iei lumea-n cap ca nu mai ai ce astepta sau face aici, acasa la tine.

      vezi ce-a facut Marean din sectorul 5 ca sa-ti imaginezi ce va ajunge Romania dupa teleormanizare 

      Se iau imobilele de pe raza localității în care ești primar, le retrocedezi fraudulos unor prieteni și le cumperi la preț de covrigi. Păstrezi 4 din 6 și chiriile încasate pe cele două confiscate de stat, accepți mită de la mafia bancară și de la samsarii auto, te dai în aceeași barcă cu procuratura mafiotă și îți declari public susținerea unui DNA vădit mafiot.

      Asta ați vrut, hermannstadtizare aveți. Iobagii să suporte. :))) 

    Voluptatea de a se simti stapani pe viata si moartea altora a simtit-o regele in 1907 dupa moartea a 11000 de romani si ieri presdintele la bilantul D.N.Acand s-au anuntat ministrii si deputatii. senatorii.anchetati,judecati,c ondamnati.

    Scarba maxima e putin spus ...pentru acest viespar de indivizi ilegitimi (nealesi prin vot popular) din structuri de forta , intelligence si parchete, girati si acoperiti zilnic de papagalul sef ( ales de ei, prin manipulare la prezidentiale) pentru ca e suprasantajabil, ipocrit, neloial natiei si capabil de orice ca sa-si pastreze averea fraudulos obtinuta. Toti sunt girati de ambasadele care ne dau zilnic lectii despre "coruptia si democratia" pe care o practica aici dar si in tarile lor, si care urmaresc "binele acestui popor" prin colonializarea asigurata de multinationale.

    Bravos natiune...halal sa-ti fie (IL Caragiale)...Desteapta-te romane!!! 

    1. Presedintele Romaniei a fost ales cu mai multe voturi decat PSD si ALDE la un loc.

      După o manipulare identică celei de azi de pe Facebook.

      Manipularea este doar in capul tau! Daca cei 5 milioane de romani plecati din tara aceasta ar vota, PSD ar fi la cosul de gunoi al istoriei.

      Ar vota în necunoștință de cauză, după o manipulare securistă precum cea de azi de pe facebook.

    In Romania au fost executate in 2014 de 31 de ori mai multe mandate pe siguranta nationala la suta de mii de locuitori decat in SUA... Romania: 2.496 de mandate la 20 de milioane de locuitori; SUA: 1.416 de mandate la 319 milioane de locuitori... La suta de mii de locuitori, in SUA au fost 0,44 mandate, iar in Romania au fost 12,48 mandate

    1. In viziunea SRI si a ICCJ, se vede ca cetatenii romani din tara sunt cea mai mare amenintare la siguranta nationala a Romaniei.

      La adresa de mai jos gasiti o comparatie intre SUA si Romania pe mandatele pe siguranta nationala pe mai multi ani. 

      Aparatura de ascultare platita de romani pentru ca SRI sa-i poata intercepta mai tare ca pe teroristi a costat, din spusele lui Pruna, peste 1 miliard de dolari. Cate spitale se puteau face cu acei bani? 

      Are Romania mai multe amenintari la siguranta nationala ca si SUA?

    Bai, nu mai este Soros la moda?

    Ce inseamna bilantul DNA? un lant pentru Dragnea si unul pentru Tariceanu? 

    Basescu era pe val (marinar!!); Iohannis este pe partie......in jos. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb