Iohannis: "Relevanţa NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm"

T.B.
Politică / 29 martie

Iohannis: "Relevanţa NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm"

NATO este cea mai importantă şi puternică organizaţie politică şi de securitate din istorie, iar relevanţa sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm, a transmis, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, la celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, conform agerpres.

În cei 20 de ani de la aderarea României, "numărul crizelor internaţionale de securitate s-a înmulţit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim şi neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei", subliniază şeful statului, într-un mesaj transmis de Administraţia Prezidenţială, conform sursei.

Iohannis aminteşte că din 2004 ţara noastră a contribuit la toate eforturile Alianţei de asigurare a securităţii şi a prosperităţii statelor membre, potrivit sursei.

"Pentru România, apartenenţa la NATO, la Uniunea Europeană şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării şi ai dezvoltării noastre economice", spune şeful statului.

Iohannis arată că aniversarea marchează şi "rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securităţii şi promovarea stabilităţii ca membru al NATO", adaugă sursa.

Conform agerpres, "Ţara noastră a demonstrat că este un partener esenţial în dezvoltarea eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei pe Flancul Estic, inclusiv prin operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu şi prin întărirea, alături de aliaţii din NATO, a securităţii la Marea Neagră", spune Klaus Iohannis.

De-a lungul timpului, arată el, România şi-a dovedit "statutul de important furnizor de securitate la nivel regional şi euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni şi operaţiuni NATO", precizează sursa.

"Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoştinţă către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc Alianţa. Le aducem un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace şi protejarea democraţiei", completează şeful statului, potrivit sursei.

Klaus Iohannis evocă angajamentul României, "continuu, susţinut şi dedicat", care "subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea şi cooperarea sunt esenţiale pentru a contracara ameninţările şi provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent", informează agerpres.

"România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianţa să devină mai puternică, mai rezilientă şi mai bine pregătită pentru viitor", arată preşedintele.

România celebrează, vineri, 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord.

Potrivit sursei menţionate, "Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, şi apoi arborarea drapelului naţional la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care ţara noastră este legată prin ataşamentul ferm faţă de valorile care stau la baza Alianţei: democraţia, libertăţile individuale, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept", remarcă preşedintele Iohannis.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ceea ce traim cu totii era absolut de neimaginat cu ceva vreme in urma .Nimeni nu credea si nu anticipa posibilitatea de unitate a tuturor natiunilor aflate acum in UE si a celor care inca nu sunt membre UE.Nimeni nu ar fi acceptat ca intreaga Europa sa devina federala si nimeni nu ar fi pariat pe o posibila inarmare a Germaniei si Japoniei .Nimeni nu ar fi acceptat formarea unei noi armate Europene si nimeni nu ar fi previzionat mutarea strategica a noilor tehnologii militare si nucleare catre Est .Nimeni nu ar fi crezut extrordinara crestere economica a Romaniei si pozitionarea ei ca si forta militara in zona noastra de existenta .Totul se intimpla chiar acum si totul datorat fortei Presedintelui Romaniei ca va deveni noul Secretar General al NATO.

    1. Cand nu stii ce sarpe ai crescut la san, esti mereu uimit si surprins când vine mușcătura.

      Intotdeauna ma amuza postarile tale neicușorule.ai umor!

    si conturile tale din sua sint doldora

    E clar ca Iohannis a devenit agent de vanzari full time. Mesajele lui de marketing converg toate in a aceeași directie - arme, arme, cat mai multe arme...

    1. E bine așa: arme până potolim mujicii, după aia dezvoltare și evoluție!

      dupa aia,vai de capul vitejilor de la tastatura si al celorlati de langa ei!

      Romania educata si roadele tinere ale ei,frumoase vlastare,in cuget si simtire! 

    Sluga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb