Iohannis se întâlneşte mâine cu noul premier moldovean

Valentin Busuioc
Politică / 23 februarie 2015

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, mâine, la Chişinău, cu Chiril Gaburici, noul premier al Guvernului Republicii Moldova, la aproape o săptămână după ce Parlamentul de la Chişinău a votat noul cabinet şi la peste două luni şi jumătate de la alegerile legislative moldoveneşti de pe 30 noiembrie.

De asemenea, potrivit Palatului Cotroceni, Iohannis va avea, mâine, convorbiri cu preşedintele Nicolae Timofti, iar miercuri va discuta cu liderii principalelor partide politice din ţara vecină: fostul premier Vlad Filat (preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova), foştii preşedinţi ai Republicii Moldova Marian Lupu (preşedintele Partidului Democrat din Moldova) şi Mihai Ghimpu (liderul Partidului Liberal şi fost preşedinte al), precum şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu (PD, fost ministru al Economiei).

Prima vizită a lui Iohannis în Moldova, după accederea la putere, a fost făcută pe 28 noiembrie 2014, aceasta fiind prima deplasare externă a şefului statului.

"Vă promit că România va proteja fără doar şi poate integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova. Nu există o altă ţară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relaţiile externe ale României", a afirmat atunci Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu Vlad Filat.

Programată pentru 22 şi 23 ianuarie, vizita a fost amânată din cauză că nu erau întrunite în Republica Moldova condiţiile pentru vizita de stat, potrivit unui comunicat al Palatului Cotroceni, publicat după o convorbire telefonică a lui Iohannis cu omologul de la Chişinău, Nicolae Timofti. Cei doi preşedinţi au convenit ca vizita preşedintelui Klaus Iohannis să aibă loc după instalarea unui nou guvern moldovean.

Pe 12 februarie, premierul desemnat Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al Parlamentului, astfel încât, două zile mai târziu, Timofti l-a desemnat să formeze Guvernul pe Chiril Gaburici, propus de PLDM.

Programul şi Cabinetul propuse de Gaburici au primit, pe 18 februarie, votul parlamentarilor moldoveni. Noua echipă guvernamentală a fost votat de 60 de parlamentari, inclusiv de comuniştii lui Vladimir Voronin.

Întrebat dacă Guvernul Gaburici, votat cu sprijinul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), reprezintă o soluţie bună, Klaus Iohannis a răspuns că este "bine că există un guvern, fiindcă această tranziţie a durat mult".

"Am spus-o şi rămân la părerea mea: varianta pe care am văzut-o noi cea mai bună ar fi fost ca partidele proeuropene care au fost votate de o majoritate să formeze acest guven. Nu a fost şi s-a ajuns la această soluţie de compromis", a afirmat şeful statului, pe 19 februarie, la un post TV autohton.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa speram ca presedintele ROMANIEI nu va provoca politic in MOLDOVA un MAIDAN de tip UCRAINEAN, asa cum un GEORGIAN sfatuieste un UCRAINEAN la indemnul unui AMERICAN, si ROMANUL la indemnul aceluiasi AMERICAN sa sfatuiasca o aiureala de MAIDAN MOLDOVEAN !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb