IPO-ul CFG Bank, suprasubscris la Bursa din Casablanca

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 decembrie 2023

Sursa foto: www.facebook.com/CFGBank

Sursa foto: www.facebook.com/CFGBank

English Version

Oferta publică iniţială (IPO) a CFG Bank, una dintre cele mai mici bănci din Maroc, a fost, în mod deloc surprinzător, un mare succes în rândul investitorilor, anunţă african-markets.com.

Potrivit mai multor membri ai sindicatului de subscriere, datele culese la 7 decembrie, la câteva ore după închiderea subscrierilor, indică faptul că operaţiunea a fost suprasubscrisă între 25 şi 30 de ori, de aproximativ 20.000 de investitori. Perioada de subscriere începuse în 30 noiembrie.

Aceste cifre fac IPO-ul CFG Bank mai popular decât privatizarea Marsa Maroc, principalul operator de porturi din Maroc. CFG Bank devine, astfel, una dintre cele mai de succes listări din istoria recentă a Bursei din Casablanca.

Pentru comparaţie, IPO-ul TGCC, considerat cel mai popular din ultimii şase ani, a atras 11.800 de investitori şi a fost suprasubscris de 22 de ori. Compania specializată în construcţii a avut în plan să strângă 600 de milioane de dirhami (150 de milioane de euro), la fel ca CFG Bank.

Mai recent, IPO-ul de 1,2 miliarde de dirhami al grupului privat de sănătate Akdital a atras 8.225 de investitori şi a fost suprasubscris de 3,8 ori.

Creşterea Bursei din Casablanca a fost afectată de faptul că au fost lansate mai puţine IPO-uri în ultimii ani. Cel mai recent IPO la Bursa din Casablanca avusese loc în decembrie 2022, conform Reuters.

Noul model de dezvoltare a Marocului urmăreşte creşterea capitalizării bursiere de la 50% la 70% până în 2035. De asemenea, piaţa îşi propune să crească numărul de companii listate la 300 şi să atragă mai mulţi investitori străini care să reprezinte 25% din totalul tranzacţiilor, notează northafricapost.com.

CFG, bancă universală din 2012

În cadrul ofertei de la Bursa din Casablanca, CFG a decis să emită acţiuni noi cu o valoare nominală de 100 de dirhami fiecare, la un preţ de subscriere (inclusiv prima de emisiune) cuprins între 500 şi 600 de dirhami/titlu, potrivit northafricapost.com.

CFG a obţinut în noiembrie aprobarea Autorităţii Pieţei de Capital din Maroc (AMMC) pentru lansarea ofertei publice iniţiale la Bursa de Valori din Casablanca. CFG Finance s-a numărat printre consultanţii financiari care au facilitat IPO-ul CFG Bank.

Fondată în 1992 de oamenii de afaceri Adil Douiri şi Amyn Alami, CFG Bank a activat pe segmentele de investiţii bancare şi private banking până în 2012, când a fost transformată într-o bancă universală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb