ISĂRESCU:  "Dacă nu mai vindem în piaţă valuta de la Finanţe, s-ar putea reveni la un curs dual"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 februarie 2014

Florin Cîţu: "Guvernatorul BNR chiar crede că suntem toţi analfabeţi cand vine vorba de politica monetară"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat ieri că ar fi nevoie de o nouă piaţă valutară şi s-ar putea reveni la un curs dual sau triplu dacă banca centrală nu ar vinde în piaţă valuta atrasă de Ministerul Finanţelor Publice prin emisiuni de obligaţiuni. El a dat ca exemplu comentariul unui "distins profesor de economie" legat de piaţa valutară din România, care apreciază că Banca Naţională trebuie să lase cursul liber, determinat doar de cerere şi ofertă şi să nu intervină în piaţă.

"Las la o parte faptul că, de vreo 15 ani, pe site-ul Băncii Naţionale noi vorbim despre flotare controlată şi spunem că ne rezervăm dreptul să intervenim când există o volatilitate mai mare, dar chiar cu câteva zile înainte am explicat despre vânzările de valută ale Ministerului de Finanţe. Fac ele parte din oferta de valute de pe piaţă sau nu, mai ales când sunt sume mari?", a spus Isărescu.

Guvernatorul a amintit că Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cu două miliarde dolari de pe piaţa SUA pe 15 ianuarie pentru a finanţa deficitul bugetar, "adică a acoperi prin transformarea dolarilor în lei cheltuielile care sunt mai mari decât veniturile şi vinde această sumă". Totodată, el a explicat din nou că toate conturile MFP sunt ţinute la Banca Naţională, care face emisiunea monetară şi vinde suma în piaţă.

"Şi întrebarea este, în concepţia dânsului (a profesorului menţionat - n.r.) şi a multora care vorbesc despre cursul liber stabilit de cerere şi ofertă, aceste vânzări ale Ministerului de Finanţe fac parte din oferta pieţei? Dacă nu fac parte din oferta pieţei înseamnă că trebuie să creăm o altă piaţă pentru operaţiuni guvernamentale şi să revenim la curs dual, la cursuri triple. Asta se doreşte?", a atras atenţia şeful băncii centrale.

În replică la declaraţiile guvernatorului, consultantul financiar Florin Cîţu a spus pe o reţea de socializare: "Guvernatorul BNR chiar crede că suntem toţi analfabeţi cand vine vorba de politica monetară (...). Pentru a nu influenţa piaţa valutară şi interbancară, guvernatorul poate să sterilizeze fiecare schimb valutar al MF. Asta înseamană că nu se schimbă nimic din condiţiile din piaţa interbancară: BNR dă lei Ministerului de Finanţe, primeşte euro şi pe urmă sterilizează (scoate leii din piaţă) şi astfel dobânzile nu sunt afectate şi nici aşteptările nu sunt distorsionate. Dacă BNR sterilizează prin piaţa valutară este posbil să asistăm temporar la o mişcare a cursului. Este normal. Daca BNR sterilizează prin alte instrumente nu o să asistăm. Acum că BNR crede că volumul de la MF este prea mare pentru piaţa din România, foarte bine. Ar trebui să se gândească de ce nu s-a dezvoltat piaţa valutară din ţara noastră pentru a "înghiţi" volume mari. Sau de ce a scăzut la jumătate după 2008? Eu zic că are o legătură foarte mare cu Reglementatorul pieţei valutare. Există şi varianta evoluţiei sistemului monetar în care conturile MF nu mai sunt la BNR. Dar cer prea mult, ştiu".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ... TRIAL ..... arza-te-ar Focu` Gheenii .... impreuna cu CEREREA si OFERTA ta cu tot ! 

    1. .... convins-sigur fiind, de faptul ca: 

      habar n-aveti ce-i aia "PIATA" ! 

      ..... bravo Florin Citu, spun acum dupa ce am citit intreg articolul ! 

      P.S.

      (desi si Citu ne cam abureste uneori, destul de des, singurul jurnalist financiar complet onest, fiind in opinia mea Maestrul Ilie Serbanescu) 

      ..... nu e o piata, ci e un joc de ghinion = noroc atenuat .......... pana la eliminat ! 

      Vorba generalului Victor Atanasie Stanculescu: 

      "PACANELE" ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb