Italia va vinde 40% din acţiunile companiei naţionale de căi ferate

Adina Lateş
Internaţional / 24 noiembrie 2015

Guvernul italian a dat marţi undă verde pentru vânzarea unui pachet de până la 40% din acţiunile companiei naţionale de căi ferate, Ferrovie dello Stato, în condiţiile în care autorităţile de la Roma au urgentat programul de privatizări pentru a reduce datoria externă, relatează AFP.

Consiliul de miniştrii de la Roma şi-a dat, luni, acordul pentru această operaţiune însă deocamdată multe detalii, inclusiv data la care ar urma să se efectueze vânzarea, nu au fost încă stabilite. "Acesta este doar începutul drumului", a declarat ministrul italian al Transporturilor, Graziano Delrio.

Aceasta va fi una din cele mai importante vânzări din programul de privatizări al Guvernului condus de Matteo Renzi, după ce luna trecută flotarea operatorului de servicii poştale Poste Italiane a adus Guvernului peste trei miliarde de euro şi a evaluat întregul grup la 8,8 miliarde de euro.

Guvernul italian a indicat că această privatizare va avea loc "în cursul anului 2016", fără a oferi alte detalii, precizând însă că intenţionează să păstreze pachetul majoritar de acţiuni. La rândul său, Ministerul italian de Finanţe a evocat luna trecută că operaţiunea ar urma să se deruleze în al doilea semestru al anului următor.

Ferrovie dello Stato deţine atât liniile feroviare din Italia cât şi operatorul de transport feroviar Trenitalia. În ultimii trei ani, operatorul de stat Trenitalia s-a confruntat cu o concurenţă acerbă din partea NTV, o companie fondată de Luca di Montezemolo, fostul preşedinte al Ferrari, ale cărei trenuri de mare viteză, botezate "Italo", rulează pe unele din rutele principale din peninsulă.

Grupul Ferrovie dello Stato a înregistrat în prima jumătate a acestui an un rezultat net de 292 milioane de euro, în creştere de 2,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi un profit operaţional de 948 milioane de euro, în creştere cu 0,7% în ritm anual.

În 2016 statul italian ar urma să lanseze de asemenea operaţiunea de privatizare a Enav, compania care se ocupă de controlul traficului aerian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb