JEAN-CLAUDE JUNKER (PPE): "UE trebuie să semneze acordul cu Republica Moldova"

V.B.
Internaţional / 23 martie 2014

Jean-Claude Junker, Candidatul Partidului Popular European (PPE) la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene (CE), a declarat, ieri, că Uniunea Europeană ar trebui să semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova în următoarele săptămâni, să evite ingerinţe ale Rusiei similare cu cele din Ucraina, potrivit site-ului EUObserver.

Domnia sa a explicat că UE ar trebui să semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova "în următoarele săptămâni, pentru a o lua înaintea lui Vladimir Putin, pentru a-l împiedica să facă în Moldova ce a făcut în Crimeea".

"După evenimentele din Ucraina, a devenit foarte urgent ca europenii să semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova foarte repede, în următoarele săptămâni. Altfel, Republica Moldova ar putea fi următoarea victimă a agresiunii ruse. Putin reacţionează doar la acţiuni concrete ale UE, doar când îi spunem clar că nu acceptăm comportamentul lui", a punctat Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat că UE va semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova până în iunie 2014. Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE în noiembrie 2013, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Vineri, preşedintele Traian Băsescu a anunţat (după lucrările Consiliului European de la Bruxelles) că a solicitat devansarea termenului de semnare a Acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pentru luna iunie (cel târziu), dar posibil şi în mai.

Şeful statului a spus: "Cel mai târziu în luna iunie (vor fi semnate acordurile - n.r.), dacă nu, în mai, numai că problemele sunt şi tehnice. Şi mai intervine un lucru: nu o să poată fi semnat dacă se reuşeşte pregătirea tuturor documentelor pentru luna mai, Republica Moldova ar putea semna în luna mai, dar cu certitudine nu se va convoca un Consiliu, şi atunci se semnează la nivel de ambasadori. Este şi opţiunea Repubicii Moldova aici".

Băsescu a adăugat că devansarea a fost primită pozitiv şi la Summit-ul PPE, desfăşurat cu o zi înainte de Consiliul European.

"Pentru noi este important că am constatat deschidere şi la PPE, când am ridicat problema, şi acolo obţinusem deja acordul doamnei Merkel, a preşedintelui Barroso şi a preşedintelui Van Rompuy, dar şi azi-noapte, în Consiliu, toţi şefii de stat şi de Guvern au fost de acord cu această decalare a termenului de semnare, pentru Republica Moldova", a mai arătat Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb