Josep Borrell Fontelles: "Parlamentul European nu poate da numele corupţilor pentru că nu este Poliţie"

Iulia Niţescu
Ziarul BURSA #Politică / 2 martie 2005

Preşedintele Parlamentului European a susţinut, ieri, un discurs în faţa parlamentarilor români în care a declarat că România mai are încă probleme cu corupţia, dar trebuie identificate cazurile concrete de corupţi

Preşedintele Parlamentului European, Josep Borrell Fontelles, aflat în vizită în Romnia, a subscris declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora România nu trebuie etichetată ca ţară coruptă. Oficialul european a precizat, într-un discurs susţinut în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, că acest flagel există în România, dar că trebuie identificate cazurile concrete de corupţie. Preşedintele Parlamentului European a susţinut că "Parlamentul European vrea ca România să termine pregătirile pentru integrarea ţării în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Ceea ce înseamnă corupţie, înţeleasă ca funcţionarea ineficientă şi contrară statului de drept a administraţiei, continuă să fie o problemă pentru România". Cu toate că a fost de acord cu îndemnul preşedintelui Traian Băsescu de a nu mai pune eticheta pe fruntea României de ţară coruptă, Josep Borrell Fontelles a spus că "Parlamentul European nu poa-te da numele şi prenumele corupţilor pentru că instituţia nu este nici agenţie de detectivi, nici poliţie". Preşedintele Parlamentului European s-a referit în context la diferitele voci ale unor oficiali europeni care s-au exprimat deja împotriva integrării ţării noastre în UE: "Nu vă înşelaţi. Nu toată lumea va fi de acord cu integarea dumneavoastră în Uniune. Trebuie ţinut seamă totuşi de faptul că opiniile unor deputaţi europeni sînt personale, iar eu cred că la nivelul Parlamentului European există o majoritate favorabilă României". Oficialul european a subliniat şi în faţa parlamentarilor români că ţara noastră mai are încă multe lucruri de făcut în ceea ce priveşte reforma în adminis-traţie, în justiţie şi în domeniul competiţiei. "Ca prieten, vă pot spune că încheierea negocierilor nu înseamnă sfîrşitul eforturilor pe care trebuie să le faceţi".

Josep Borrell Fontelles a ţinut să precizeze faptul că integarea în UE nu este "un drum presărat de flori" şi acest lucru trebuie explicat oamenilor: "Eu prefer să vorbim de reunificarea Europei, nu de extindere. Cînd nu sîntem uniţi, sîntem irelavanţi. Trebuie înţeles faptul că Europa nu mai este centrul lumii. Vedem cum Asia iese la suprafaţă din punct de vedere economic. De aceea, Europa nu are altă alternativă decît să continue construcţia ei de reunificare. Sper să vă primim în casa europeană care întotdeauna a fost a dumneavoastră".

Preşedintele Parlamentului European a vorbit în faţa parlamentarilor români şi despre fotbal, făcînd referire la victoria înregistrată de Steaua în faţa Valenciei. "Ca spaniol, trebuie să vă felicit pentru această victorie", a spus Josep Borrell Fontelles, precizînd că doreşte ca ţara noastră să cîştige şi marea partidă de integrare în UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb