KLAUS IOHANNIS: "Aştept din partea Ministerului Sănătăţii o analiză exactă şi un plan clar de măsuri"

Andrei Stan
Politică / 7 mai 2016

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Ministerul Sănătăţii extinde prelevarea testelor de sanitaţie privind utilizarea dezinfectanţilor

Sute de persoane au protestat vineri în Bucureşti, solicitând demisia ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu

----------

Actualizare 15:50 Dragnea: "Îi solicit preşedintelui Iohannis convocarea de urgenţă a CSAT pe tema sănătăţii"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, îi cere public preşedintelui Iohannis convocarea de urgenţă a CSAT ''în contextul adâncirii crizei sistemului public de sănătate'', care în opinia sa riscă să degenereze într-un risc de siguranţă naţională.

''Dat fiind faptul că sănătatea este o componentă majoră a siguranţei naţionale îi solicit public preşedintelui Iohannis ca, în contextul adâncirii crizei sistemului public de sănătate, să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care să analizeze situaţia şi să propună măsuri urgente care să ofere populaţiei certitudinea că autorităţile sunt capabile să rezolve aceste probleme. Este momentul unor decizii majore, drastice, care să repună sistemul public de sănătate în parametrii unei funcţionări care să răspundă atât provocărilor normale, de zi cu zi, cât şi oricărei situaţii de criză. Altminteri, situaţia va scăpa de sub control, cu efecte greu de anticipat'', spune Dragnea, într-un comunicat de presă al PSD trimis redacţiei.

Liderul PSD susţine că după tragedia de la Colectiv de anul trecut şi criza bebeluşilor de la începutul acestui an, după dezvăluirile presei cu privire la falsificarea dezinfectanţilor folosiţi în spitale şi comunicarea de către guvern a faptului că în peste 50 de spitale românii îşi riscă viaţa din această cauză, după ce un fotbalist moare pe teren la câteva sute de metri de cel mai important spital de urgenţă din ţară, ''simpla demisie a ministrului Sănătăţii, care oricum nu este luată în considerare, nu ajută la nimic''.

''Deja nu mai avem de-a face cu o problemă socială, situaţia degenerând într-un risc de siguranţă naţională'', mai afirmă Dragnea.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:25 Întâlnire la Guvern cu factorii de decizie din sănătate

Biroul de presă al Guvernului transmite că, astăzi, în jurul orei 16:00, va avea loc o întâlnire cu factorii de decizie din sănătate.

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, vor discuta astăzi după-amiază la Palatul Victoria pe tema situaţiei din sistemul sanitar şi a scandalului dezinfectanţilor din spitale, au declarat surse oficiale citate de Agerpres.

Premierul Dacian Cioloş declara vineri că nu exclude nicio măsură în cazul ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, dar este de părere că schimbarea oamenilor nu rezolvă problemele unui sistem.

"Nu exclud nicio măsură, dar în momentul de faţă nu cred că schimbări de oameni pot să rezolve problemele sistemice. Dacă va fi cazul şi când va fi cazul, aşa cum am demonstrat şi până acum, voi lua orice măsură, dar acum mă interesează să găsim soluţii la problemele care sunt acolo şi să putem scoate la lumină alte probleme care eventual se pot isca. Pentru că, vă daţi seama, cum poţi să schimbi, să faci o reformă într-un sistem când la fiecare lună, aproape la fiecare lună, mai apare câte o criză, mai apare câte un scandal?", a afirmat Cioloş, întrebat dacă ia în calcul demiterea ministrului Sănătăţii în contextul crizei dezinfectanţilor din spitale.

Premierul mai spunea că înţelege "îngrijorările oamenilor" şi dădea asigurări că nu va ascunde nimic din ceea ce va constata ancheta.

Cioloş a mai anunţat că săptămâna viitoare îşi va forma un grup de oameni care cunosc bine sistemul de sănătate, pentru a avea o înţelegere cât mai precisă a ceea ce se poate face în şase luni în acest domeniu.

"Am intenţia chiar de săptămâna viitoare să-mi formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul, unii din sistem, alţii din afara sistemului, pentru a avea o înţelegere cât mai precisă a ceea ce se poate face în şase luni şi voi face lucrul ăsta", spunea prim-ministrul.

(S.A.)

-----------

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că aşteaptă din partea Ministerului Sănătăţii o analiză "exactă" şi un "plan clar"de măsuri de urgenţă, după ce acesta a publicat lista cu spitalele în care au fost depistate probleme cu dezinfectanţii.

"Crizele repetate din sistemul sanitar dovedesc încă o dată ineficacitatea unor soluţii parţiale la problemele majore existente şi impun intervenţia fermă din partea celor responsabili. Aştept din partea Ministerului Sănătăţii o analiză exactă şi un plan clar de măsuri de urgenţă în acest caz cu privire la situaţia din domeniul sănătăţii, ca urmare a publicării listei cu spitalele în care au fost depistate probleme cu dezinfectanţii", a scris şeful statului pe pagina sa de Facebook.

Vineri, ministerul Sănătăţii a publicat lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanţi, nouă dintre aceste unităţi fiind din Capitală, acolo unde au fost trataţi şi răniţi din incendiul de la Colectiv.

Institutul Naţional de Endocrinologie Parhon, Spitalul de Urgenţă Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sf. Ştefan, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila şi Spitalul Universitar de Urgenţă sunt cele nouă unităţi clinice din Capitală în care rezultatele au fost neconforme în ceea ce priveşte dezinfectanţii folosiţi.

Tot vineri, ministerul Sănătăţii a decis extinderea în regim de urgenţă a prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în spitalele în care au fost depistate anterior neconformităţi, acţiune care se va derula prin controale încrucişate.

''Ministerul Sănătăţii, pe baza analizei situaţiei existente, a elaborat un plan de măsuri şi a decis ca primă etapă în acest sens extinderea în regim de urgenţă a prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în cadrul unităţilor sanitare cu paturi. Acţiunea se va derula prin controale încrucişate în unităţile sanitare în care au fost depistate neconformităţi cu prilejul acţiunilor de control anterioare. Până în acest moment, au fost prelevate 133 de teste de sanitaţie din alte produse biocide utilizate de unităţile sanitare din 6 judeţe (Dolj, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ, Vrancea), dintre care 8 au fost neconforme'', se arată într-un comunicat al ministerului Sănătăţii.

Rezultatele complete vor fi făcute publice şi transmise tuturor factorilor de decizie împreună cu propunerile de măsuri care se impun.

Măsurile sunt parte a Planului Naţional de Control al Infecţiilor Nosocomiale demarat de Ministerul Sănătăţii, care îşi propune totodată o serie de măsuri legislative în materie, un plan adecvat de investiţii şi instruirea personalului implicat în activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic şi control al infecţiilor nosocomiale, se mai arată în comunicatul ministerului.

MFE a dispus Corpului de Control verificarea proiectelor europene ale Hexi Pharma

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a dispus Corpului de Control al ministerului efectuarea unui control asupra proiectelor acestei companii, ca urmare a sesizărilor din presă cu privire la finanţarea din bani europeni a Hexi Pharma, a informat vineri MFE prin intermediul unui comunicat remis redacţiei.

"Din datele preliminare, au fost identificate 8 proiecte ale Hexi Pharma, din care 7 au fost depuse în cadrul Programului Competitivitate (POSCCE) 2007-2014 iar unul în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2014. Din cele 8 proiecte depuse, 6 au fost respinse, unul a fost reziliat la cererea beneficiarului, iar unul a fost implementat", se arată în comunicatul Ministerului Fondurilor Europene.

Cele două proiecte acceptate spre finanţare prin POSCCE au vizat "Dezvoltarea capacităţii de producţie a HexiPharma" şi "Dezvoltarea şi modernizarea capacităţii de lucru în cadrul S.C. Hexi Pharma CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat".

"Pentru proiectul Dezvoltarea capacităţii de producţie a SC HexiPharma CO SRL, cu o valoare totală de 1.289.600 lei, din care valoare eligibilă nerambursabilă de 624.000 lei (conform actului adiţional), contractul de finanţare a fost semnat în data de 01 noiembrie 2013. Proiectul s-a încheiat în mai 2015. Au fost achiziţionate o serie de echipamente, ca de exemplu: vase de stocare, maşini de dozat, maşini de etichetat, echipament de dozare semi automat pentru produse lichide şi semidense, pompe de alimentare, echipamente de ambalat, diverse tipuri de cântare platformă etc.", precizează MFE.

Pentru proiectul "Dezvoltarea şi modernizarea capacităţii de lucru în cadrul S.C. HEXI PHARMA CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat", cu o valoare totală iniţială de peste 1,2 milioane lei şi o perioadă de implementare de 12 luni, contractul a fost semnat în luna octombrie 2013. În luna decembrie 2014, compania Hexi Pharma a solicitat încetarea contractului de finanţare, solicitare aprobată de autorităţi în ianuarie 2015.

Toate sumele rambursate pe acest proiect au fost restituite, precizează sursa citată.

Sute de persoane au protestat vineri, în Capitală, împotriva problemelor din sistemul sanitar

Câteva sute de persoane s-au strâns vineri la Universitate pentru a-i comemora pe cei care au murit în spitale din cauza infecţiilor şi pentru a protesta împotriva problemelor din sistemul medical românesc, potrivit Agerpres.

"Este o comemorare a victimelor din Colectiv, care au murit de infecţii, şi a multor pacienţi care au trecut prin spitalele din România şi au murit din aceeaşi cauză. Ni se pare că este neapărat necesar să tragem un semnal de alarmă Guvernului şi Ministerului Sănătăţii că nu mai acceptăm să fim minţiţi, să ni se prezinte, în continuare, nişte rezultate precum raportările la hectar de pe vremuri şi că nu credem că mai este necesar să facem asta", a declarat Oana Gheorghiu, reprezentant al Asociaţiei "Dăruieşte Viaţa".

Ea a adăugat că a venit momentul să se spună lucrurilor pe nume şi "să fie scoasă mizeria la suprafaţă" pentru a curăţa sistemul.

"Trebuie să recunoaştem că situaţia este gravă, să spunem lucrurilor pe nume şi să scoatem mizeria la suprafaţă. Numai aşa putem să sperăm că vom curăţa sistemul. Dacă încercăm, în continuare, să ascundem gunoiul sub preş nu vom ajunge nicăieri şi e un lucru care ne afectează pe fiecare dintre noi. Cred că fiecare are obligaţia să fie aici şi să nu mai acceptăm rezultatele de 5% într-o societate în care e foarte clar că spitalele sunt infecte", a afirmat Gheorghiu.

La rândul său, Carmen Uscatu, de la Asociaţia "Dăruieşte Viaţa", care purta o mască chirurgicală pe faţă pe care scria "tăcerea ucide", a arătat că s-a ajuns în această situaţie din cauza sistemului "corupt şi baronizat, condus politic, în care managerii sunt puşi pe criterii politice, fără contracte de management bazate pe rezultate".

"Toate aceste lucruri au dus la ceea ce avem acum: nişte spitale infectate şi infecte, în care oamenii se duc să se trateze şi ies de acolo cu mai multe boli şi unii mor din cauza infecţiilor", a susţinut Uscatu.

Protestatarii, printre care şi părinţi cu copii, purtau şi ofereau trecătorilor măşti cu textul "tăcerea ucide", având pancarte cu lozinci precum ''Ne-aţi diluat sănătatea", "Incompetenţa voastră este moartea noastră", "Boala noastră este bogăţia voastră". De asemenea, au fost aprinse lumânări în memoria celor care au pierit în clubul Colectiv.

Asociaţiei "Dăruieşte Viaţa" solicită, printre altele, anchetarea crizei actuale din Sănătate, cu experţi independenţi, un plan de criză şi control pentru infecţiile nosocomiale, "debaronizarea" Sănătăţii - eliminarea "dinastiilor universitare" din clinici sau transparentizarea achiziţiilor publice.

Protestul s-a desfăşurat vineri, până la ora 22:45, fără incidente, jandarmii bucureşteni asigurând ordinea publică în zonă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb