KLAUS IOHANNIS: "Nici vorbă de presiuni CEDO; nu va fi niciun fel de amendă pentru situaţia din închisori"

Cătălina Vlăsceanu
Politică / 25 ianuarie 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 16:20 Tăriceanu: "Organizarea unui referendum, o atitudine caracteristică regimurilor totalitare în care dictatorul discută direct cu poporul"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a criticat, astăzi, intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema continuării luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice, intenţie pe care a caracterizat-o drept o atitudine proprie regimurilor totalitare în care dictatorul discută direct cu poporul.

Tăriceanu a declarat, citat de News.ro: "Această idee pe care preşedintele a lansat-o de organizare a unui referendum se circumscrie unui alt tip de atitudine, caracteristică regimurilor totalitare, în care dictatorul discută direct cu poporul, peste capul instituţiilor democratice, peste capul Parlamentului, peste capul partidelor politice. Aceste consultări sunt de foarte multe ori extrem de riscante".

Preşedintele Senatului a criticat şi ieşirea şefului statului la protestele de duminică seara, spunând că preşedintele Iohannis doreşte să ducă ţara în afara cadrului constituţional.

Tăriceanu a adăugat: "Pare, şi prin toate acţiunile pe care le-a desfăşurat în ultima perioadă, să ignore votul pe care românii l-au dat şi să dorească să conducă România în afara cadrului constituţional democratic. Faptul că se pune în fruntea coloanelor de manifestanţi la o manifestaţie neautorizată... Cred că trebuie să respectăm cu toţii ordinea constituţională democratică, de aceea am avut alegeri, de aceea avem un Parlament".

Preşedintele Senatului a caracterizat referendumul anunţat de Klaus Iohannis drept un demers nepotrivit.

(S.A.)

-----------

Actualizare 08:32 Liviu Dragnea: "Într-o ţară în care este zaveră permanent, investitorii au rezerve în a veni"

Instabilitatea socială riscă să afecteze economia României, deoarece investitorii străini vor începe să evite ţara noastră, a declarat marţi liderul PSD, Liviu Dragnea, care i-a cerut preşedintelui Iohannis să revină "la o abordare raţională".

Liviu Dragnea a afirmat, citat de News.ro: "Într-o ţară în care este zaveră permanent, investitorii mai mici sau mai mari au rezerve în a veni. Asta poate să aducă pierderi României. Îi cer preşedintelui să revină la o abordare raţională şi aşezată şi să înţeleagă că noi nu suntem în război cu dumnealui, el se războieşte singur. Noi nu răspundem".

Întrebat, la Antena 3, dacă are colegi social-democraţi care doresc suspendarea preşedintelui Iohannis, Dragnea a răspuns: "Sunt foarte supăraţi şi îi înţeleg, dar îi rog să mai aibă răbdare. Aşa cum am făcut şi în 2016, când am ţinut lucrurile sub control, vreau să procedez şi acum, dar va exista o limită de la care o să fim conştienţi că, dacă o lăsăm să se depăşească, România scapă de sub control. Eu nu vreau să ajungem acolo. România are nevoie de pace socială şi de stabilitate politică pentru că asta ne ajută să atingem obiectivele majore ale tuturor statelor mari: securitate, stabilitate şi prosperitate pentru cetăţeni. Într-o ţară aflată în conflict permanent în care în fiecare zi se mai răstoarnă un butoi plin cu ură, aşa ceva nu poţi să rezolvi".

(S.A.)

----------

Actualizare 08:19 Dragnea: "Dacă România nu iniţiază în câteva luni un pachet de măsuri privind penitenciarele, nu scăpăm de amendă"

Amenda pentru ţara noastră cu privire la condiţiile din penitenciare "nu va veni mâine", dar dacă în câteva luni nu se iniţiază un pachet de măsuri, printre care şi legea graţierii, România "nu va scăpa de aceasta", a declarat marţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Dragnea a spus, la Antena 3: "Să plecăm de la starea de fapt care, încet-încet, urmează să fie cunoscută de opinia publică, pentru că ştiţi foarte bine că, de foarte mulţi ani, datele reale despre condiţiile din penitenciarele din România nu s-au ştiut. Eu sper ca Ministerul Justiţiei să facă posibil ca situaţia din penitenciare, cea reală, să fie cunoscută, pentru că sunt oameni condamnaţi care sunt în închisori şi execută pedepse de un număr de ani, dar nu sunt condamnaţi la moarte. De asemenea, nu sunt condamnaţi la condiţii inumane. (...) Declaraţia preşedintelui Iohannis a avut o nuanţă importantă. E o tehnică de comunicare în care accentuezi informaţia pe care vrei să o dai ca să se bolduiască, dar a spus după aia dacă nu facem lucruri... Nu a spus nimeni altceva. Amenda nu va veni mâine. Dar dacă în câteva luni de zile, adică probabil până la vară, România nu întreprinde şi nu iniţiază un pachet de măsuri printre care şi legea graţierii, de această amendă nu scăpăm şi, dincolo de amendă, mai este o situaţie - eu am cerut public, azi, ministrului Justiţiei să se spună public câţi români au murit în închisorile din România, sunt zeci, sunt sute, sunt mii, asta trebuie să se ştie. Ei nu au fost condamnaţi la moarte, sunt membri ai societăţii româneşti care au dreptul la viaţă".

Liderul PSD a adăugat că s-a discutat la întâlnirea cu membrii Guvernului despre un pachet de măsuri şi despre mărirea creşterea sumelor pentru raţia de hrană din închisori, care acum este "de trei lei şi ceva pe zi", relatează Agerpres. Politicianul a spus că e nevoie de un program de reabilitare a unor penitenciare, de finalizare a construcţiilor, respectiv începerea lucrărilor la penitenciare noi.

Dragnea a subliniat că în proiectul iniţial de ordonanţă privind graţierea nu erau cuprinşi corupţii, criminalii, violatorii, pedofilii, tâlharii, hoţii, iar prejudiciile urmau să fie recuperate într-un an după graţiere.

El a arătat: "În proiectul iniţial al ordonanţei erau prevederi pentru cei care au în întreţinere copii până la 5 ani sau până la 14 ani, nu mai ţin minte, pentru bolnavi în fazele terminale - aşa cum a fost cazul domnului Adamescu - şi de asta cred că se ţine cont. M-am uitat pe nişte evidenţe. În Uniunea Europeană, media pedepselor este 7-9 luni, la noi este 7 ani. În România, în ultimii ani, s-a sărit peste măsurile administrative, foarte multe fapte, ale unui funcţionar public de exemplu, care în mod tradiţional peste tot în lume primeşte o sancţiune, un avertisment, desfacerea contractului de muncă, la noi s-a sărit peste ele, s-a trecut direct la puşcărie cu ani grei. De amenda aia nu scăpăm, legea graţierii singură nu rezolvă problema cu amenda, dar programul guvernamental cuprinde şi iniţierea celorlalte măsuri asumate deja de România".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că, din punctul lui de vedere, acei oameni condamnaţi pentru furturi foarte mici "pentru a-şi hrăni copiii" trebuie să fie graţiaţi.

(S.A.)

-----------

Actualizare 08:13

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi seara, la Strasbourg, că a discutat cu preşedintele CEDO, preşedintele Comisiei de la Veneţia şi secretarul general al Consiliului Europei despre proiectele privind amnistia şi graţierea, el adăugând că s-a lămurit că nici nu se pune problema unor presiuni sau a unei amenzi a CEDO de 80 de milioane de euro cu privire la situaţia din închisorile din România.

Iohannis a spus, citat de Agerpres: "Este evident că în contextul în care acasă se discută despre cele două proiecte am discutat şi cu preşedintele CEDO, şi cu preşedintele Comisiei de la Veneţia şi cu secretarul general (n.r. al Consiliului Europei) am discutat aceste chestiuni. Toată lumea mă întreabă «ce se întâmplă la voi în ţară», însă în contextul în care la noi acasă s-a tot vehiculat o posibilă decizie CEDO, posibile amenzi, am adus discuţia şi în această zonă şi sunt foarte mulţumit că am fost lămurit şi pot la rândul meu să lămuresc câteva lucruri, nu juridice, dar despre procedură. Această decizie-pilot va fi redactată şi va fi făcută cunoscută încă în prima jumătate a acestui an şi ea se va referi la situaţia din închisorile româneşti, însă de aici mai departe lucrurile trebuie privite şi cu optimism şi cu realism, se va arăta ce nu funcţionează, unde sunt problemele, se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluţii. Următorul pas ar fi să găsim în România, deci acasă, probabil sub coordonarea Ministerului Justiţiei, un pachet de măsuri care vine să îmbunătăţească situaţia din închisorile din România".

Şeful statului a afirmat că "în mod eronat" în ţara noastră s-a vehiculat că în decizia-pilot a CEDO se cere graţierea.

Preşedintele a arătat: "Graţierea este doar o posibilă soluţie, o mică parte din întregul pachet care trebuie să fie elaborat la noi. O altă parte a soluţiei ar putea să fie o procedură prin care deţinuţii se pot plânge la noi în România despre situaţia lor şi pot găsi soluţii sau măsuri compensatorii. Nici vorbă de o presiune din partea CEDO, lucrurile sunt bine pregătite, sunt rezonabile şi vor fi puse la dispoziţia României, iar despre partea de sancţiuni sau amenzi aşa ceva nu se pune în discuţie acum. Nu va exista o sancţiune pentru România. (...) Pot să vă spun cu toată claritatea că nu există aşa ceva şi nu va fi niciun fel de amendă. Amenzile nu se dau pauşal".

Iohannis a subliniat că dacă ţara noastră elaborează un pachet de măsuri care satisface cerinţele CEDO şi ale Consiliului European, toate dosarele pe această speţă vor fi returnate ţării noastre, care trebuie să le rezolve intern.

Şeful statului a afirmat: "Doar în măsura în care pachetul de măsuri nu rezolvă deloc problema, sau cred că nu putem să discutăm despre aşa ceva că dacă nu ar fi niciun fel de măsură, atunci aceste dosare ar rămâne la CEDO şi ar fi lucrate individual. Este posibil ca într-o speţă concretă să apară o sancţiune pentru România, însă despre acele 80 de milioane nici nu poate fi vorba. Aici a făcut cineva un calcul pe colţul mesei, folosind o informaţie dintr-o speţă care s-a referit la Italia şi în niciun caz aşa ceva nu se va aplica la România, nu ştie nimeni câţi deţinuţi ar avea dreptul la o compensaţie. Aceste calcule nu le-a făcut nimeni încă. Haideţi să aşteptam să vedem ce doreşte CEDO de la noi, să ne apucăm de treabă, să elaborăm un pachet serios pentru România şi atunci nu va fi nicio amendă, că rezolvăm problema acasă".

El a punctat că, eventual, graţierea poate fi o mică parte din pachetul de soluţii.

"Această discuţie îmi confirmă că la noi problema s-a pus total greşit. În loc să se încerce o soluţie - fiindcă ce v-am spus eu ştiu şi cei de la Ministerul Justiţiei - printr-un pachet întreg de soluţii discutat cu specialiştii, cu parlamentarii, s-a mers pe scoaterea unei teme din context şi ambalarea pentru populaţie într-un fel care nu mi s-a părut potrivit", a arătat Iohannis, care a adăugat că "graţierea nu poate fi făcută pentru politicieni".

Preşedintele a indicat că termenul rezonabil până la care ţara noastră poate elabora un pachet de măsuri în acest caz ar fi de regulă până în 18 luni.

"Din moment ce apare o hotărâre-pilot, noi ne apucăm de treabă, elaborăm un pachet de măsuri, nici nu concep să nu facem aşa ceva", a conchis Iohannis.

(S.A.)

-----------

Actualizare 08:06 Dragnea: "Iar se revarsă butoiul cu ură în România; preşedintele este într-o campanie profund greşită"

Preşedintele Klaus Iohannis este într-o campanie profund greşită care, la finalul ei, va avea efecte negative, a declarat marţi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a adăugat că "iar se revarsă butoiul cu ură" în ţara noastră.

Dragnea a afirmat, la Antena 3: "Din păcate văd că şi preşedintele Iohannis şi alte două partide folosesc şi acest subiect într-o confruntare politică, ceea ce nu e cazul, şi într-o manipulare ordinară, pentru că noi discutăm despre drepturile fundamentale ale omului indiferent dacă e liber sau în închisoare şi acolo are drepturi stabilite de toate convenţiile internaţionale. Eu regret că aceşti oameni folosesc acest subiect pentru a scoate oameni în stradă, pentru a incita la ură, pentru a ameninţa. (...) Iar se revarsă butoiul cu ură în România. Ne face bine nouă asta? De ce? Ca să acoperim, de fapt, nişte imperfecţiuni din sistemul judiciar din România".

El a spus că preşedintele şi-a încălcat jurământul şi a participat la un protest neautorizat, relatează Agerpres. Dragnea a mai spus: "A participat la un protest neautorizat, deci şi-a încălcat jurământul, a participat la un miting neautorizat, dumnealui a depus jurământul că va fi garantul Constituţiei şi al legilor din România şi a instigat la ilegalităţi. Este un gest sută la sută politic. Un preşedinte trebuie să fie garantul echidistanţei, echilibrului, mediator între puterile statului, pacificatorul, nu incitatorul. Un preşedinte nu poate incita populaţia să iasă în stradă indiferent pe ce temă. Este într-o campanie profund greşită care, la finalul ei, va avea efecte negative asupra preşedintelui Iohannis, o campanie de resuscitare a celor care l-au votat în 2014, din dorinţa că va reveni pe o poziţie mai înaltă în clasamentele politice cele mai înalte ale politicii".

Liderul PSD a susţinut că acţiunile preşedintelui riscă să afecteze o stabilitate apreciată şi peste ocean şi în Europa.

"Plus că nu este consecvent: o dată spune ceva despre Legea graţierii, o dată spune altceva. Tonul pe care o spune, maniera în care o spune, cum s-a dus în mod brutal peste Guvern arată că ori este foarte nervos, ori nu înţelege că nu sunt lucruri care se pot face de către preşedinte. Ce este foarte rău că, în acest an în care România are un guvern şi o majoritate stabile, cu un program de guvernare apreciat de toată lumea şi care va produce efecte, acţiunile preşedintelui riscă să afecteze o stabilitate apreciată şi peste ocean, apreciată şi în Europa", a adăugat Dragnea.

(S.A.)

----------

Actualizare 07:57 Dragnea: "Se pune presiune ca mie şi domnului Tăriceanu să ni se însceneze ceva"

Liderul PSD: "Săptămâna viitoare voi face un demers în dosarul referendumului"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că "tot felul de indivizi" sunt presaţi pentru a scrie denunţuri la adresa sa, care nu se bazează pe nicio realitate, şi că săptămâna viitoare va face un demers "legal, legitim, constituţional" legat de dosarul referendumului.

Liviu Dragnea a afirmat, la Antena 3: "Până de curând, primeam tot felul de informaţii pe care le catalogam ca zvonuri, că regimul Iohannis îmi pregăteşte nişte dosare. Cum? Mă gândeam că nu au cum să inventeze. Mi s-a mai spus că sunt tot felul de indivizi, care ori au fost condamnaţi ori sunt condamnaţi ori au fost în închisoare ori au ieşit din închisoare sau riscă să intre, sunt presaţi, sunt ameninţaţi să scrie nişte denunţuri pentru că hârtia suportă orice".

Dragnea a susţinut că, în ultimele zile, a început să primească astfel de informaţii de la "oameni care sunt oripilaţi, oameni din sistem", subliniind că ţinta nu este numai de el, ci şi Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, relatează Agerpres.

Dragnea a adăugat: "Pot fi oameni care cedează şi care de frică scriu lucruri care, în fapt, nu se bazează pe nicio realitate. Dar, da, sunt aproape sigur că se pune presiune ca şi mie şi domnului Tăriceanu să ni se însceneze ceva, nu ştiu, nişte dosare inventate, habar n-am despre ce este vorba, dar orice este posibil. De ce? Pentru că există o dorinţă din ce în ce mai evidentă a celor care au pierdut alegerile în 11 decembrie ca acest Guvern să fie tulburat în a exercita actul de guvernare, prin orice mijloace".

Potrivit liderului PSD, şi pentru membrii Guvernului "s-au stabilit anumiţi procurori care să-i ia ca ţintă şi să inventeze sau construiască ceva".

Dragnea a mai spus: "Nu mă tem de asta, nu am cum să mă înmoi. (...) Domnul Lăzăroiu se poate juca cu câţi pisici vrea dumnealui, domnul Iohannis se poate juca cu câţi pisoi vrea dumnealui. Pe mine nu mă interesează, pe mine nu mă sperie nicio pisică. Pentru că eu nu am nici pisici în dulap, nu am nici schelete în frigider".

El a mai arătat că speră că, până la urmă, "cei din sistem" să ezite să facă acest lucru, adăugând că săptămâna viitoare va face un demers în dosarul referendumului, fără să facă alte precizări.

Dragnea a menţionat: "Sper ca, până la urmă, cei din sistem care sunt obligaţi - forţaţi să facă lucrul ăsta, să ezite sau să nu o facă pentru că până la urmă totul se plăteşte, absolut tot se va plăti şi o să vedeţi în zilele următoare, chiar săptămâna viitoare. Chiar săptămâna viitoare eu am de gând să fac un demers legal, legitim şi constituţional legat de dosarul referendumului".

El a adăugat că nu a vrut să facă până acum acest demers pentru a nu fi acuzat că vrea să se victimizeze.

Dragnea a mai spus: "Nu am vrut să-l fac până cum (n.r. demersul), nu am vrut să folosesc această speţă în campania electorală, nu am vrut să mă acuze cineva că vreau să mă victimizez. Am suportat toate acuzele: condamnat penal, penal, a fraudat referendumul, fiind condamnat pentru o faptă de care nu am fost acuzat în rechizitoriu. Săptămâna viitoare o să vedeţi. Poate chiar mai multe (n.r. demersuri). Săptămâna viitoare este săptămâna în care eu încep aceste acţiuni legitime şi legale. Nu neapărat ca răspuns la ceva, dar trebuie la un moment dat ca anumite practici să înceapă să fie eliminate".

(S.A.)

-----------

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis ieri preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a transmis scrisoarea preşedinţilor celor două Camere, Călin Popescu-Tăriceanu, respectiv Liviu Dragnea, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema menţionată.

În scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis transmisă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor se arată: "În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată".

Conform sursei citate, referitor la declanşarea unui referendum naţional a fost informat şi prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Călin Popescu-Tăriceanu: "Klaus Iohannis vrea să pună o etichetă greşită ţării noastre"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, îl acuză pe Klaus Iohannis că vrea să pună o etichetă greşită ţării noastre prin propunerea celor două teme pentru referendum.

Călin Popescu-Tăriceanu susţine că scrisoarea preşedintelui a ajuns mai întâi în presă şi pe urmă la Parlament.

Tăriceanu a subliniat, potrivit Antena3, că se vor face toate demersurile legale pentru organizarea acestui referendum, iar coaliţia de guvernare nu va înainta o procedura de suspendare.

Potrivit lui Tăriceanu, preşedintele Klaus Iohannis face o greşeală strategică.

Gabriela Firea, despre referendum: "Un demers ipocrit"

Iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe tema modificării legislaţiei în materie penală este un "demers ipocrit", gândit doar pentru a începe "foarte devreme campania electorală pentru alegerile prezidenţiale", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Firea a afirmat: "Practic, nu înţeleg despre ce este vorba acum, decât, probabil, încerc să intuiesc faptul că preşedintele ţării vrea să se aşeze cu un steag în fruntea luptei împotriva corupţiei, dar ai căror corupţi? Pentru că eu ştiu că sunt nişte instanţe care au spus că şi dumnealui şi familia sa au obţinut nişte case prin fals în documente. De asemenea, cei pe care îi susţine din guvernul său, precum şi partidele care merg împreună cu domnia sa - PNL şi USR - au oameni certaţi cu legea şi au oameni care dau acum răspunsuri în cadrul unor anchete judiciare".

Ea a adăugat că acest lucru nu înseamnă că lupta împotriva adevăratei corupţii nu trebuie să continue sau că instituţiile statului în domeniul judiciar nu trebuie să-şi facă treaba, dar a precizat că aceste lucruri trebuie să se desfăşoare "în litera şi spiritul legii, iar fiecare instituţie să-şi realizeze propriile atribuţii şi competenţe".

Firea a susţinut: "Nu trebuie nimeni să confişte adevărata luptă împotriva corupţiei într-un scop personal, intrând anticipat într-o campanie electorală. Mi-aş dori un preşedinte mai implicat în creşterea calităţii vieţii românilor (...). Doi ani de zile ce a făcut? pentru că nu a făcut nimic, nici împotriva corupţiei şi nici pentru bunăstarea românilor".

Turcan: "PPE sprijină eforturile lui Iohannis de apărare a legii în faţa planurilor de graţiere şi amnistie"

Partidul Popular European (PPE) sprijină total eforturile preşedintelui Klaus Iohannis şi ale PNL de apărare a legii în faţa planurilor coaliţiei PSD-ALDE de a graţia şi amnistia faptele unor protejaţi politici, susţine preşedintele PNL Ralca Turcan, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, Raluca Turcan a avut, luni şi marţi, la Bruxelles, întâlniri cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cu preşedintele PPE, Joseph Daul, cu secretarul general Antonio Lopez Isturiz şi cu liderul Grupului Popular din Parlamentul European, Manfred Weber.

Liderul PNL afirmă: "Am auzit un singur mesaj: sprijinim total apărarea Legii şi a statului de drept în România. Toţi reprezentanţii PPE cu care m-am întâlnit sunt la curent cu planurile nedemocratice ale PSD şi ALDE care, din păcate pentru România, au făcut înconjurul Europei. Iniţiativa PSD-ALDE este considerată fără precedent în rândul statelor europene democratice".

Raluca Turcan consideră "surprinzătoare" încercarea PSD şi ALDE, întrucât "amnistia şi graţierea nu au făcut parte din programul politic al acestor partide", iar acest lucru, apreciază Turcan, "indică modul fraudulos din punct de vedere democratic prin care PSD şi ALDE încearcă scăparea unor persoane influente".

Preşedintele PNL a mai spus: "Aplicarea nediscriminatorie a legii stă la baza prosperităţii şi a democraţiei în Uniunea Europeană, iar simpla idee a unor legi speciale pentru clienţii politici este de natură să submineze încrederea cetăţenilor în propria ţară".

PNL solicită Parlamentului declanşarea procedurilor pentru emiterea unui punct de vedere favorabil asupra referendumului

Liberalii solicită declanşarea procedurilor care se impun pentru emiterea punctului de vedere favorabil asupra referendumului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, susţinând că, în cazul în care avizul va fi negativ, credibilitatea întregului Parlament va fi afectată, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

În document se arată: "Un alt punct de vedere decât cel favorabil iniţiativei riscă să afecteze credibilitatea întregului Parlament (...) Solicităm PSD să afirme răspicat, cu subiect şi predicat, dacă respinge solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de consultare populară. O astfel de poziţie a PSD ar arăta duplicitatea acestui partid care revendică votul românilor, dar care respinge, în acelaşi timp, dreptul acestora de a se exprima asupra unei tematici de interes naţional pentru care nu solicitat şi nici nu au primit mandat popular".

Liberalii atrag atenţia asupra faptului că tema graţierii şi a alterării legislaţiei din domeniul penal nu au făcut obiectul programului de guvernare al PSD, nu au fost supuse atenţiei publice, ci s-au constituit într-o agendă secretă a social-democraţilor.

Opinia Cititorului ( 43 )

  1. Integritatea funcției publice, da, eu votez da. Și asta înseamnă demisia ta, Iohannis (pe lângă a multor altor politicieni). Ești un complice al unei escroace (soția ta), acoperi un fals în înscrisuri și foloase necuvenite de aproape un milion de euro (dacă îl calculăm precum în dosarul lui Voiculescu).

    1. Asa o fi?

      CRISTI C esti interlop sau pesedist prost!!!

      Toto, esti bufonul lui Iohannis sau un prost. Ignori o decizie definitiva a instantei care a condamnat deja la inchisoare pe functionarul care a eliberat certificatul fals. Ignori faptele de dragul escrocului Iohannis care a prejudiciat municipiul Sibiu de un milion de euro. Sunt FAPTE. Sunt documentate dincolo de orice DUBIU. Iohannis este un ESCROC.

      Nu stiu cine este Cristi C si fiecare are dreptul la opinia lui, dar am vazut multe comentarii proPutin in ziarul Bursa semnate "Cristi C.". Mesajele proPutin sunt foarte lungi, "extrem de bine documentate" , cu citate lungi in engleza. Nu ma pricep eu foarte bine la propaganda, dar acest gen de mesaje par a fi desprinse din manualul putinist de progaganda. Eu n-am mai vazut mesaje atat de lungi si de agresive nici pe subiectul fierbinte al "darii in plata" .

      Make , daca ati verifica putin in urma ce s-a scris in Bursa ati vedea ca am dreptate. 

      Pai cine a scos lumea in strada ?? Nu e rusine lui Dragnea .Acum ti-e dor de investitori straini ....parca in campanie amenintai multinationalele....

      Mineriade...lovitura de stat...sunt afirmatiile lui Dragnea...Pai ar trebui sa-ti fie rusine.

      Basescu a avut o declaratie la adresa ta.....cu lovitura de stat ( decl.la B1} Ti se potriveste de minune. 

      Daca e adevarat ce spui trebuie sa plece. Care e nr dosarului?

      Mersi. 

      Dacanu sti cine e Cristi C. inseamna ca esti nou pe ziarul Bursa, eu il citesc de fiecare data.

      Ghinion pentru WERNER care nu-si vede parul.

      Anonimule 1.4, dacă nu te pricepi la propagandă, de unde știi cum arată manualul putinist de propagandă? Ce spune acesta? "KGB către porumbei: intoxicați populația țintă cu adevăruri luate chiar din documentele și din presa occidentală".

       

      Sunt dezamăgit că nu mi-ai citit opiniile pe tema legii dării în plată. Mi-am format părerea cam prin feb 2016 și am tot scris, dar este adevărat, ceva mai rar la un moment dat. 

      Dacă te interesează, am și o opinie despre povestea grațierii. 

      Ce-i cetățene maghiar? Digi-ul tău de securiști nu te-a informat despre decizia Curții de apel Brașov. Mare atenție la cine îți livrează știrile. Dacă vrei povestea rezumată, un amic bun, Baștea, a plecat din țară în America și le-a spus soților Iohannis că are un imobil pe care ar fi păcat să nu îl poată obține înapoi de la stat, fiind al unei rude îndepărtate. Știm povestea despre rechinii de drepturi litigioase din București. Soții Iohannis s-au băgat în afacere, Iohannis a cumpărat drepturile de la Baștea prin 1997-9, pe un preț de nimic. Instanța a declarat drepturile în 2014 ca fiind false. Iohannis nu a comentat nimic, niciodată, pentru că nu l-a întrebat nimeni, niciodată. Chiar nu a știut, nici el, nici soția, că acea casă nu are actele în regulă pentru a fi retrocedată? Hai sigur. Nu a știut nimic. Soții Iohannis au făcut demersurile pentru retrocedare când Iohannis nu era încă primar, era doar INSPECTOR ȘCOLAR JUDEȚEAN la Sibiu. Adică era o autoritate locală. Care a mișcat niște uși închise. Așa și-a obținut Iohannis casa mult-discutată din centrul Sibiului.

       

       

      Prin decizia civila nr. 655/R/12.11.2015 pronuntata in dosarul nr. 262/62/2014 avand ca obiect anulare act, Curtea de Apel Brasov-Sectia civila a constatat nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 924/01.06.1999 de BNP Radu Gabriel Bucsa, incheiat intre paratii Ioan Bastea – decedat, mostenitor fiind Rodica Bastea, in calitate de vanzator, si Carmen Georgeta Johannis si Klaus Werner Johannis, in calitate de cumparatori. 

       

      "Admite exceptia tardivitatii motivelor de recurs depuse la termenul din 03.09.2015, exceptie invocata de intimatul parat Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice, prin Directia Regionala a Finantelor Publice Brasov, prin Administratia Judeteana a Finantelor Publice Brasov si in consecinta: Constata nule motivele de recurs formulate de recurentii parati Lazurca Georgeta, Johannis Carmen Georgeta si Johannis Klaus Werner prin memoriul de recurs din 03.09.2015 impotriva deciziei civile nr. 235/16.05.2014 pronuntata de Tribunalul Brasov. Admite cererea de anulare a recursului declarat de recurentul parat Statul Roman prin Municipiul Sibiu, prin Primar, pentru lipsa dovezii mandatului de reprezentare a Statului Roman, cerere formulata de intimatul parat Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice, prin Directia Regionala a Finantelor Publice Brasov, prin Administratia Judeteana a Finantelor Publice Brasov si in consecinta: Anuleaza recursul formulat si precizat de recurentul parat Statul Roman prin Municipiul Sibiu, prin Primar, impotriva deciziei civile nr. 235/16.05.2014 pronuntata de Tribunalul Brasov. Respinge recursul formulat de recurentii parati Lazurca Georgeta, Johannis Carmen Georgeta si Johannis Klaus Werner impotriva deciziei civile nr. 235/16.05.2014 a Tribunalului Brasov, pe care o mentine. Respinge cererea de acordare cheltuieli de judecata in recurs, formulata de intimatii reclamanti Antonescu Elisabeta, Oarga Ioan, Oarga Steluta Ancuta, Oarga Ioan Adrian. Irevocabila. Pronuntata in sedinta publica azi, 12.11.2015". 

       

      Ulterior pronuntarii deciziei nr. 33/2005 a Tribunalului Brasov, prin sentinta penala nr. 665/25.05.2006 pronuntata in dosarul penal nr. 7396/2005 de catre Judecatoria Sibiu si decizia penala nr. 653/11.10.2007 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia in dosar nr. 517/85/2006, s-au declarat false si au fost anulate adeverintele 168/12.03.1998 si 73/02.02.2000 si anexa 1 nr. 25/1997, emise de numitul M.L. in calitate de secretar al Primariei Porumbacu de Jos, adeverinta 168/1998 fiind avuta in vedere la emiterea certificatului de mostenitor nr. 90/1999 dupa cum rezulta din copia dosarelor succesorale 113, 114, 115/1999 existente in dosarul atasat nr. 7808/1999 al Judecatoriei Sibiu. Aceasta adeverinta preciza o situatie de fapt neconforma cu realitatea, respectiv ca 'defuntul Ghenea Ilisiu (Ghenea Eliseu) nu a avut niciun mostenitor legal, decat pe nepotul lui Bastea Nicolae', iar considerentele hotararilor pronuntate in dosarul penal de declarare ca falsa a adeverintei 168/1998 confirma rationamentul logic al instantei care a pronuntat decizia 3/2005 pentru care a inlaturat forta probanta a acestei adeverinte. 

       

      Chiar daca adeverinta mentionata a fost declarata falsa si anulata dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare avand ca obiect cota de ½ din imobilul din Sibiu str. Nicolae Balcescu nr. 29, iar nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor nr. 90/1999 s-a declarat tot dupa incheierea actului, cauzele de nulitate absoluta invocate si pentru contractul de vanzare-cumparare trebuie sa existe in momentul incheierii actului, or, instanta de apel a retinut ca nu poate fi considerat valid actul subsecvent certificatului de mostenitor declarat nul, cu atat mai mult cu cat intimatii-parati Bastea Ioan si Johannis Carmen Georgeta, parti in contractul de vanzare-cumparare in calitate de vanzator si cumparator, au figurat si in calitate de beneficiari ai certificatului de mostenitor, neputandu-se retine buna-credinta a sotilor cumparatori. 

      Cauza ilicita include frauda la lege cand actul juridic s-a incheiat cu nesocotirea unor norme imperative, in speta cele referitoare la devolutiunea succesorala – art. 77 alin. (1) din Legea nr. 36/1995 citat in considerentele deciziei nr. 33/2005 a Tribunalului Brasov, respectiv, in lipsa actelor de stare civila pentru justificarea calitatii de mostenitor a lui Bastea Nicolae dupa Ghenea Eliseu, cat si cu incalcarea normelor imperative ale legii in materia competentei teritoriale a biroului notarial. Vanzarea lucrului altuia in cunostinta de cauza este nula absolut in virtutea cunoscutului adagiu clasic 'fraus omnia corrumpit' – 'frauda corupe totul'. Este neindoielnic ca cerinta potrivit careia motivul determinant ilicit si imoral trebuie sa fie rodul scopurilor imediate ale ambelor parti sau cealalta parte sa fi cunoscut ori, dupa imprejurari, sa fi fost datoare sa cunoasca scopul mediat al celuilalt contractant, in cazul fraudei la lege. (...) Asadar, pentru a considera fondate motivele de recurs ale recurentilor inserate la punctul cinci din cererea initiala de recurs ce vizeaza solutionarea pe fond a cererii reclamantilor, este nevoie de reevaluarea starii de fapt si reaprecierea probelor, iar, dupa cum am aratat mai sus, (aceasta) nu se poate realiza in recurs. 

      ......dar acest AgenT de mesaje ....... asa este corect. 

      Și când ne transmiți ultima versiune după motivarea CCR?

      Sau rămâi la zacusca lui Pavel Lucian Vasile în timp ce Sergiu Oprescu, mare cuceritor de cotă de piață în vârf de bulă, nu se mai satură de advertorialul ajutați și bacherii vagabonzi să dea ipotecare. 

      My name is Bond, James Bond.

      Vei fi surprins dar nimeni nu vrea să discute despre motivarea CCR. Și știi de ce? Pentru că politicienii vor să dea impresia că au câștigat. FAAALS. De legea lor s-a ales praful. Dar nici bancherii nu vor să își trâmbițeze succesul pentru că CCR spune tuturor cum se putea folosi vechiul Cod Civil pentru a renunța la datoria excesiv de oneroasă.

       

      O să fii surprins dar CCR consideră că este ilegal ca cei care nu vor să plătească să fie scutiți..... Citește motivarea. 

      Oricum, nicio parte nu are interes să discute în mod real despre decizia CCR. Îi admir pe cei din CCR. Au scris un mic roman de drept. Iar părțile (politicienii și bancherii) din LDP bagă gunoiul sub preș și speră că lumea nu va remarca. Ceea ce până acum s-a întâmplat. Nici Bursa nu a căutat pe cineva care să comenteze obiectiv despre decizia CCR. Au relatat doar minciunile părților. 

    Interesant și cazul Adamescu, nu-i așa? Seamănă cu cazurile din Rusia pe care prostănacii de pseudo-ziariști "fake news" le tot trâmbițează prin presa idioată care distribuie pilule de propagandă. Ce spuneau eseiștii? Un rival de-al lui Putin moare în închisoare. Putinismul mai face o victimă.

     

    Hai să transpunem povestea pe meleaguri dâmbovițene.... 

     

    Agenția Prosters: 

     

    Încă o victimă a regimului Iohannis. După zeci de victime decedate la Colectiv, într-o manevră gândită să îi aducă "guvernul lui", un disident afacerist aflat în conflict cu Iohannis moare în detenție în condiții suspecte de tortură și tratamente inumane. Detenția fusese pronunțată pe termen de 4 ani pentru delicte economice oarecare. Regimul iohannist continuă pas cu pas consolidarea mecanismului securist care l-a adus la putere prin manipularea alegerilor din 2014. 

    Transmite din București, Habarniceanu Rene Calic 

    1. Muta pe Nickelodeon, e mult mai interesant decat la ce te uiti de obicei.

      ASA se acrie oistoria. Ifrs 4

      Der Brute, nu ți-a plăcut "agenția Prosters"? De la Reuters? Speram să aprecieze lumea, dar nu.... :-(

    Bursa, ați ratat noul mesaj al lui Iohannis de la Consiliul Europei.

     

    Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti seara la Strasbourg, unde participa la reuniunea Consiliului Europei, ca nu se pune problema unor presiuni sau sanctiuni din partea CEDO pentru situatia din penitenciarele din Romania si ca "nici nu poate fi vorba" de vehiculata amenda de 80 de milioane de euro pe care ar risca-o tara noastra, afirmand ca "aici a facut cineva un calcul pe coltul mesei". 

     

    Știm, cele 80 de milioane le-a calculat Raluca Prună. 

    22 iunie 2016, Raluca Prună la hotnews “Noi va trebui, cel mai probabil, sa platim celor condamnati cu executare intr-un penitenciar, o suma de bani pe zi. In Italia a fost 8 euro. Am facut un calcul, eu am avansat o cifra – 80 de milioane, e foarte mica cifra. Deci s-ar putea sa fie mai mult de 80 de milioane de euro pe an in cazul in care primim o asemenea decizie pilot. ” 

     

    Vai, tenizmenul Iohannis a jignit-o pe Prună, minunea tehnocrată.... hahaha, nu mai pot de râs. 

     

     

    Referitor la grațiere, după ce duminică ieșite tenizmenul să protesteze cu vesta antiglonț pe el împotriva grațierii dată de o "gășcă politica", astăzi, după ce "gașca" de la CEDO l-au dat cu capul de pereți de nu mai știe nici germana, ne spune: 

     

    "Chestiunea cu referendumul se refera la situatia noastra politica si abordarea politica, CEDO este o chestiune tehnica si se refera la o speta anume care trebuie rezolvata si unde gratierea poate eventual sa fie o parte mica din pachetul de solutii, dar nu este Solutia, asta trebuie sa inteleaga toti cei care se agita cu gratierea. 

     

    Gratierea are sens in acest pachet daca se gratiaza cei care sunt in inchisori, nu cei care stau in Parlament si asteapta gratierea." 

     

    Aberații de om necunoscător ... Bre Iohannis, unii numesc acest fenomen "grațiere amnistiantă" atunci când se aplică, în mod normal, și cauzelor nesoluționate încă. Asta nu scapă inculpatul de statutul de infractor rezultat dintr-un dosar penal care se soldează cu nereușita procurorului de a încadra fapta mai grav decât condiția de grațiere. Infractorul va fi grațiat, nu achitat. Parlamentarii nu scapă de statutul de infractor și nici de eventuala pierdere a locului din Parlament printr-o presiune publică de a-și înainta demisia. Te aștept, Iohannis, ca după ce un parlamentar va fi judecat și declarat vinovat printr-o decizie definitivă, să vii în Parlament și să ceri demisia acelui parlamentar. 

    1. pe cele 80 de milioane le-a calculat Raluca Prună

      multumim Cristi, noi de aicea nu plecam si pe tine aparam ! (urale prelungite ) Cristi si poporu !!!

      80 a fost trambitat.

      Parlamentari au imunitate parlamentara :)))

      Cine imparte (legi) parte isi face. 

      De catre Raluca Pruna. Ea l-a trambitat.

      Mulțumesc, oștenii mei. Susținerea voastră mă va duce direct în fotoliul de la Cotroceni.

      Direct la Buda,radioamatorule!

    Si o trimite lui Dragnea si Tariceanu !

    Aberatia democratiei cum doi penali pot sa ocupe functii asa inalte in stat. 

    I-a cam pierit piuitu' la Dragnea dupa ce a facut ocolul Pamantului prin presa. 

    Am mai votat 300 de parlamentari si nimic. 

    Cei din Marea B au votat Brexit si nimic. 

    Vointa poporului e nesemnificativa in fata intereselor.

    Un prof de istorie cred ca e potrivit sa se pronunte pe urmatoarea tema: nici turci nici Austro-Ungaria nu ne-au furat atatea tineri ca revolutia dupa '89, Europa. Romania nu a fost asa imbatranita, fara locuri de munca, nu ai unde sa iti vinzi produsele agricole ... 

    S-a votat civilizatie si prosperitate, nu puscariasi pe strada!!!!Jos P.S.D., CARICEANU si DRACNEA la mititica!!!!

    1. 6 case, Coldea Seisele, varu 80 milioane euro, SRI 1.9 miliarde buget pt. Combaterea terorismului din Seisele ca nu stiu cum se scrie. Eu cred ca jumate le ajunge pt vacante la Nisipurile de aur in Bulgaria si asa rad de noi ca km de autostrada costa de parca este pavat cu aur. De ghinion lupta anticoruptie.

      Jos Iohannis escrocul care a pagubit Sibiul de un milion de euro.

      Nu te pricepi la ortografie: corect se scrie [Fragment eliminat, conform regulamentului] 

    Gratioasa gratiere si amnezica amnistie sunt doua "proiecte marete" dar sunt cam pe la coada clasamentului, ca sa zic asa. Sunt ultimele lucruri pe care le poate face un guvern dupa ce va fi rezolvat toate celelalte probleme care chiar conteaza. Enumar doar cateva: reforma pensiilor (altfel intram in colaps), reforma educatiei (urgent trebuie inceputa, ca ne prostim de tot), reforma sanatatii (ne mananca viermii si streptococii in spitale), reforma turismului (tara frumoasa pacat ca-i locuita), reforma economica (societatile de stat si regiile autonome), reforma fiscala (aici nu trebuie facut nimic, din contra, trebuie inghetat codul fiscal pe o perioada de 50 de ani), reforma militara (trebuie sa facem fata unui atac rusesc cel putin o luna). Multe, multe de tot sunt de facut.

    30.000 de oameni e adunatura de pustani in spatele blocului fata de ce o sa fie daca mai insista mitocanii astia cu proiectele lor penibile. Sau cu suspendarea presedintelui, alta traznaie deliranta. 

    Functionarii publici corupti ce pedepse primesc in lumea araba?

    Inaintea penitenciarelor ai prioritatea spitalelor, intrivcuvo boala iesi cu trei, pregentia bolilor, ai autorizat 12/24 timp de trei luni continuu la multinationala, Itm nu intervine care dau in boli de greutate ...

    Dragnea nu ne duce cu zaharelul. 

    Ce zici MCV cum iese?

    Dupa declaratia doamnei Kovosi min Justitiei trebuie lasat la vatra, dat afara pe intelesul tau. Ce faci cu tine care ai comandat asa ceva mai vezi ce faci. Demisie de onoare e o optiune? 

    1. D-na Lascu, plagiatoarea demonstrată 4,9%, în creștere, nu știe ce este demisia de onoare.

      Nici n-o să afle. Nici Ana Pauker n-a știut. 

    Zaveră este un turcism, teleormanism? in DEX-ul nostru nu apare. 

    1. ZAVÉRĂ, zavere, s. f. Nume dat Revoluției de la 1821 împotriva stăpânirii turcești (cu ramificație și în Țările Române); p. gener. revoltă, răscoală, răzvrătire. – Din sb., bg. zavera.

      sursa: DEX '09 (2009) 

       

      ZAVÉRĂ, zavere, s. f. (Înv. și reg.) Nume dat răscoalei organizate de greci în 1821 împotriva stăpânirii turcești (cu ramificație și în țările românești); p. gener. revoltă, răscoală, răzvrătire. – Din scr., bg. zavera. 

      sursa: DEX '98 (1998) 

       

      ZAVÉRĂ, zavere, s. f. (Învechit și arhaizant) Nume dat răscoalei organizate de greci în 1821 împotriva stăpînirii turcești (cu ramificație și în țările noastre, v. e t e r i e); p. ext. răscoală, răzvrătire. Așa a dus-o câțiva ani, pînă în anul zaverei. GALACTION, O. I 291. Parcă s-a mai depărtat zavera! CARAGIALE, O. I 98. Pe acest deal, Smarandă, am fugit în vremea zaverei cu mă-ta, cu tine și frate-tău Ioan, de frica unei cete de turci. CREANGĂ, O. A. 43. De la zaveră ei lepădase lebadeaua și tombatera și se îmbrăcase nemțește. GHICA, S. 258.

      sursa: DLRLC (1955-1957) 

      Este clar, m-ai lamurit; este de la voi din Fanar, la noi in Ardeal nu avem.

      Multam fain. 

      Aferim, moțule.

    Asta explica decizia Curti de Apel Cluj care am primit-o de sta mata in coada cum au judecat. Imi da curaj sa merg la tribunalele din afara tarii si de a nu participa la cele interne; imi crut nervii.

    1. *ca e coruptie

    Sforiceanu: "Organizarea unui referendum, o atitudine caracteristică regimurilor totalitare în care dictatorul discută direct cu poporul".

    Asta o spune cel care invoca "votul poporului"; deci poporul este de bagat in seama doar atunci cand ne convine..... 

    1. Da, se pare ca in ultima vreme Tariceanu reuseste sa iasa in evidenta dand dovada de o nesimtire inegalabila. Este o SLUGA desi toti il numeau barbat

      Este atat de jos incat ii face concurenta directa lui Ciorbea....alt personaj de.....povestit nepotilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb