KLAUS IOHANNIS: "Nu există un scenariu cu risc zero pentru desfăşurarea alegerilor locale"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 27 august 2020

Alegerile locale trebuie să aibă loc la data fixată, în 27 septembrie, pentru că democraţia nu poate fi pusă între paranteze, chiar dacă ne aflăm în plină pandemie, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei de presă pe care a ţinut-o ieri la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a declarat: "Alegeri în absenţa unei campanii nu pot fi imaginate într-o democraţie şi este dăunător pentru o democraţie să amâni pe termen nedefinit alegerile. Democraţia nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze. Alegerile locale au fost deja amânate. Acum ştim care sunt măsurile de protecţie care limitează transmiterea coronavirusului. De aceea putem avea un proces electoreal corect care să se desfăşoare în siguranţă. Este important ca românii să decidă cine va conduce comunităţile locale în următorii patru ani, să îi aleagă în cunoştinţă de cauză pe cei care pot aduce dezvoltarea oraşelor, comunelor şi municipiilor. Este esenţial să facem tot ce ţine de noi pentru ca şi democraţia să fie protejată în această perioadă dificilă. Nu trebuie să lăsăm să se adauge un deficit de legitimitate a aleşilor locali".

Preşedintele ţării a menţionat că în perioada campaniei electorale, care demarează astăzi, şi la scrutinul din 27 septembrie, trebuie respectat setul de reguli şi măsuri pe care le va dispune guvernul în privinţa acţiunilor electorale şi a procesului de vot. "Nu există un scenariu cu risc zero, dar dacă măsurile speciale sunt înţelese şi acceptate, riscul poate fi redus la minim. De aceea, Guvernul va iniţia o campanie de comunicare şi informare cu privire la procedurile din campania electorală şi din ziua votării. Fac apel la responsabilitate şi solicit candidaţilor la alegerile locale şi echipelor acestora să respecte regulile şi să nu îi expună pe cetăţeni pericolului infectării. Niciun obiectiv electoral nu e mai important ca sănătatea şi orice încălcare a normelor va trebui drastic sancţionată", a precizat Klaus Iohannis, care a mai menţionat că şi-ar fi dorit ca primarii să fie aleşi în urma a două tururi de scrutin.

În privinţa prezenţei la vot în timpul pandemiei, preşedintele a afirmat că sondajele şi simulările făcute nu arată o scădere îngrijorătoare a prezenţei la urne. "Este posibil să nu se atingă nivelul de prezenţă din anii trecuţi, dar deocamdată nu avem semnale privind un absenteism grav la locale. Mai ales că vom avea un regulament clar cu privire la desfăşurarea în condiţii de siguranţă a procedurii de vot", a arătat Klaus Iohannis.

În legătură cu alegerile locale, şeful statului s-a referit şi la discuţiile din ultima vreme privind traseismul politic.

"Amintesc că patentul pentru traseism este la PSD, care în 2014, cu foarte puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale, a legiferat prin OUG traseismul politic. Originea traseismului cvasi-legalizat se găseşte în abordarea pesedistă. Asta nu înseamnă că sunt de acord cu traseismul politic. Sunt total împotrivă. Traseismul este o boală gravă a politicii româneşti", a precizat Klaus Iohannis.

Şeful statului s-a referit şi la recentul anunţ al lui Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, care a spus că moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată luni, 31 august.

Klaus Iohannis a spus: "Eu nu îmi doresc să treacă această moţiune. Suntem în pandemie, în criză economică şi avem alegeri peste câteva luni, probabil la începutul lunii decembrie. Ce rost are o moţiune de cenzură în aceste condiţii? Eu cred că PSD doreşte să arunce pur şi simplu ţara în aer şi asta e un lucru grav. Sper să fie suficientă înţelepciune în Parlament ca să nu treacă această moţiune de cenzură neavenită, izvorâtă din cinismul pesedist. Avem de-a face cu o moţiune populist-electoralistă, total neavenită şi pusă într-un moment în care nu avem nevoie de instabilitate politică".

Preşedintele s-a referit şi la necesitatea modificării legilor justiţiei care "au fost ciuntite de PSD şi încă nu au fost corectate". "Am solicitat Guvernului şi ministrului Justiţiei să se apuce de proiecte care repară legile justiţiei aduse într-o formă nepotrivită de majoritatea pesedistă. Am mari speranţe că în această toamnă vom avea proiectele care vin să repare legile justiţiei şi care să permita judecătorilor şi procurorilor să facă dreptate în dosarele restante", a spus Klaus Iohannis. Acesta a vorbit şi despre necesitatea redeschiderii restaurantelor şi a instituţiilor de cultură. În privinţa acestora din urmă, Klaus Iohannis a arătat: "Teatrele şi cinematografele, sălile de spectacole se vor putea deschide, probabil de la 1 septembrie, în condiţii speciale de siguranţă: locuri libere între spectatori, obligativitatea purtării măştii de protecţie, plus alte condiţii speciale. Este important ca acolo unde condiţiile permit să se reia actul de cultură".

Preşedintele a arătat că în privinţa pandemiei lucrurile sunt cât de cât sub control şi că probabil nu vom avea creşteri foarte importante privind numărul zilnic de infectări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb