KÖVESI NEAGĂ ACUZAŢIILE LUI GHIŢĂ ŞI BĂSESCU: "Se încearcă destabilizarea sistemului judiciar!"

S.A.
Anticorupţie / 17 ianuarie 2017

Laura Codruţa Kövesi (Sursa foto: captură Youtube.com)

Laura Codruţa Kövesi (Sursa foto: captură Youtube.com)

Actualizare 20:50 Laura Codruţa Kovesi, la Digi24: "Vorbim despre un asalt asupra justiţiei"

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a spus că justiţia se află sub "asalt", în calitate de invitată lui Cosmin Prelipceanu la o ediţie specială a "Jurnalului de Seară", potrivit Digi24.

Despre trecerea în rezervă a lui Florian Coldea, Kovesi a declarat: "Nu comentez. Am avut o reacţie instituţională".

Întrebată despre Sebastian Ghiţă, procurorul-şef DNA a afirmat: "Nu vreau să fac un dialog cu un inculpat fugar. De când au apărut primele lui declaraţii, am sesizat CSM, am cerut arestarea preventivă. Am spus că nu sunt, nu voi fi prietenă cu Sebastian Ghiţă. Declaraţiile lui s-au dovedit mincinoase".

Kovesi susţine că l-a întlnit pe Ghiţă la evenimente organizate de instituţii publice, că nu a avut cu acesta "întâlniri între patru ochi", şi că nu a fost în vacanţă alături de acesta.

Aceasta a adăugat că şeful RTV "a dispărut de sub filaj", şi că este prima dată când se întâmplă aşa ceva.

Laura Codruţa Kovesi a precizat: "Poliţia trebuia să răspundă la două întrebări. Ghiţă avea control judiciar, cu obligaţia de a se prezenta la poliţie. Deci supravegherea ţinea de poliţie. Am solicitat arestarea preventivă, dar Parlamentul a respins.

Ancheta a fost afectată. Ghiţă se sustrage de la urmărirea penală, poate să distrugă probe, să influenţeze martori, are mesaje seară de seară la televiziune. Este vorba de un om urmărit internaţional.

Vorbim despre un asalt asupra sistemului de justiţie care vizează decredibilizarea, hărţuirea sistemului de justiţiei în general. Un asalt susţinut de persoane inculpate. Declaraţiile lor sunt considerate mari dezvăluiri"

Din punctul de vedere al procurorului-şef DNA, "atacul" asupra justiţiei a început de anul trecut, aceasta amintind de dosarul Black Cube. "Am informaţii că oameni de afaceri anchetaţi au pus bani pentru denigrarea justiţiei", airmă Kovesi.

"În cazul Ghiţă, au fost atacuri contra procurorilor de caz, asupra judecătorilor", potrivit spuselor Laurei Codruţa Kovesi.

Despre OUG privind amnistia şi graţierea, Şefa DNA a spus: "Ministrul Justiţiei a spus că nu va face nicio modificare înainte de a se consulta cu sistemul judiciar. OUG trebuie avizată de CSM.

Mă aştept ca ministrul Justiţiei, înainte de a înainta un astfel de document, trebuie să-l dea spre consultare.

Dacă se dezincriminează abuzul în serviciu, prejudiciile cauzate statului nu vor fi recuperate. DNA a indisponibilizat bunuri de 1,5 miliarde, care sunt bani care trebuie recuperaţi de stat. Dacă legea intră în vigoare, chiar şi pentru câteva ore, ea îşi produce efectele".

(J.F.)

---------

Actualizare 17:12 CSM sesizează Inspecţia Judiciară cu privire la afirmaţiile de la RTV împotriva lui Kovesi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat astăzi Inspecţia Judiciară, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a stabili în ce măsură afirmaţiile făcute în cadrul mai multor emisiuni de la postul de televiziune România TV au adus atingere independenţei sistemului judiciar.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei, CSM precizează: "Inspecţia Judiciară a fost sesizată în temeiul articolului 30 din Legea numărul 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea efectuării de verificări, potrivit competenţelor legale, pentru a stabili dacă şi în ce măsură afirmaţiile prezentate de postul de televiziune România TV în data de 13 ianuarie, în cadrul emisiunii «Ora de vârf», precum şi informaţiile prezentate de acelaşi post de televiziune în data de 16 ianuarie, au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său".

Consiliul Superior al Magistraturii aminteşte că, potrivit dispoziţiilor legale, apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a acestora.

---------

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, neagă, într-un interviu acordat Ziare.com, acuzaţiile din spaţiul public lansate de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi susţine că nu a participat la evenimente private cu acesta şi nu i-a trimis emailuri.

Procurorul-şef al DNA a declarat: "În mod normal, nu menţionez cum cunosc persoane prin prisma atribuţiilor de serviciu. Reamintesc o declaraţie pe care am făcut-o anul trecut: nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu Ghiţă Sebastian, cu inculpatul Ghiţă Sebastian. Nu doresc să intru în dialog cu un inculpat fugar, dar pentru că există aceste afirmaţii în spaţiul public, voi răspunde. În calitatea mea instituţională, am fost invitată la anumite evenimente organizate de şefi de instituţii sau de instituţiile cu care colaborăm în activitatea noastră, ocazie cu care l-am întâlnit pe Sebastian Ghiţă. La astfel de evenimente. Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghiţă, nu am vorbit niciodată la telefon cu Sebastian Ghiţă, nu i-am dat mailuri, nu am participat decât la evenimente organizate de şefi de instituţii sau de instituţii publice".

Kövesi consideră că scandalul creat de Sebastian Ghiţă are ca ţintă întregul sistem judiciar şi vizează "decredibilizarea" acestuia.

Şefa DNA a precizat: "Dosarele care-l vizează (pe Sebastian Ghiţă, n.r.) sunt începute unele din 2013, au fost făcute publice în 2014, 2015. O parte sunt pe rolul ICCJ. DNA şi-a făcut treaba în dosarele cu Sebastian Ghiţă. Eu nu pot comenta de ce face aceste afirmaţii acum. În schimb, eu consider toate atacurile împotriva DNA ca fiind atacuri împotriva sistemului judiciar, susţinute intens de persoane inculpate în dosarele noastre, condamnate sau de cei care susţin aceste persoane. Dacă mă întrebaţi care e lectura mea, vă răspund cu trei cuvinte: decredibilizare, hărţuire, intimidare. Se încearcă destabilizarea sistemului judiciar, intimidarea oamenilor care şi-au făcut treaba, procurori şi judecători. Se încearcă intimidarea acestora. Uitaţi-vă ce atacuri au fost pe colegii de la Ploieşti care au instrumentat dosarele cu Sebastian Ghiţă. Sunt atacaţi şi judecătorii. E nefiresc să spui că un dosar al DNA este o făcătură şi toţi judecătorii care l-au judecat au fost la mâna DNA, şantajaţi de DNA. Sunt afirmaţii extrem de grave şi mincinoase".

De asemenea, Kövesi a respins categoric acuzaţia că dosarele sunt aranjate sau că procurorii răspund la comenzi: "Pe mine nu m-a sunat niciodată cineva să-mi spună: dosarul asta trebuie să-l închizi sau să-l deschizi".

Aceasta mai susţine că nu ştie cine e "cucucveaua mov" şi a menţionat că nu a folosit niciodată un astfel de email.

Totodată, procurorul-şef al DNA a respins cele mai noi acuzaţii aduse de Sebastian Ghiţă, potrivit cărora este "ofiţer acoperit al unui serviciu secret dintr-o ţară parteneră". Kövesi a spus: "Nu. Nu. Exclus. Aceste afirmaţii mi se par foarte grave, total mincinoase. Nu este adevărat".

În ceea ce priveşte o eventuală demisie, ca urmare a presiunii apărute în urma scandalului "Black Cube", şefa DNA a spus că nu ia în calcul o asemenea variantă.

Kövesi a subliniat: "De ce să demisionez, pentru că am deranjat nişte inculpaţi? Că ne-am făcut treaba? Nu am de ce să demisionez.(...) Am fost numită la DNA pentru a manageria investigarea cauzelor de corupţie la nivel înalt. Nu pentru altceva. Şi atunci când am intrat în magistratură am depus un jurământ şi eu, şi colegii mei: că vom respecta legea. Asta facem: respectăm legea şi investigăm dosare de mare corupţie. Nu demisionez pentru că sunt inculpaţi deranjaţi, care fac afirmaţii mincinoase de dimineaţa până seara".

Procurorul-şef al DNA a accentuat că şi-a făcut şi va continua să-şi facă treaba.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca asa este...contina Kovesi

    Sunt convins de doua lucruri 

    1.Ghita ..fugarul a intrat intr-o Ananghie.....si consecintele sunt ceea ce face el acum... 

    2, Sunt convins ca exista la nivel inalt multe persoane care se simt ca o sa le vina "randul

     

    1. Rândul lui Coldea a trecut. :))))))))))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb