LA NOUĂ LUNI BVB îşi recunoaşte subperformanţa faţă de buget

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 noiembrie 2015

BVB îşi recunoaşte subperformanţa faţă de buget

Profitul, la jumătate faţă de anul trecut

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat un profit net de 4,82 milioane lei, în primele nouă luni, în scădere cu 48,3% faţă de perioada similară a anului 2014, pe fondul unor afaceri de 12,27 milioane de lei, cu 35% sub nivelul din septembrie 2014, potrivit raportului publicat ieri.

În trimestrul al treilea, BVB a raportat un câştig net de 0,86 milioane lei, cu 76,6% mai scăzut decât în perioada similară din 2014.

Rezultatele BVB sunt în scădere, în condiţiile în care, în acest an, nu au mai avut loc listări, înafară de transferurile de pe piaţa Rasdaq, care au contribuit la veniturile Bursei, prin comisioanele încasate de aceasta.

Reprezentanţii BVB au trecut, în raportul la nouă luni, faptul că bugetul întocmit la începutul anului a fost prea optimist.

"Valoarea totală a tranzacţiilor pe piaţa locală a rămas sub estimările noastre prezentate în bugetul pe 2015, fiind reflectate în venituri din tranzacţionare mai mici şi profitabilitate mai redusă la nivel operaţional", potrivit raportului BVB.

În primele nouă luni, veniturile din exploatare ale BVB au fost de 12,70 milioane lei, cu 34,5% mai reduse faţă de primele trei trimestre ale anului trecut.

"Cauza principală a fost declinul veniturilor din tranzacţionare, afectate de activitatea de tranzacţionare mai slabă, de lipsa unor tranzacţii semnificative pe piaţa de oferte, cu excepţia emisiunii de obligaţiuni ale Primăriei Bucureşti, şi de aplicarea tarifelor de tranzacţionare mai mici începând cu ultimul trimestru al anului 2014", notează BVB, adăugând: "Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor pe piaţa reglementată de acţiuni (fără oferte) a scăzut cu 21,2% faţă de perioada similară a anului trecut, la 32,3 milioane lei".

Reprezentanţii BVB transmit că veniturile din comisioane de procesare, admitere şi menţinere aplicate emitenţilor au urcat cu 30% faţă de primele nouă luni ale anului 2014, la 1,44 milioane lei, majoritatea tarifelor de admitere a companiilor de pe RASDAQ pentru transferul către Piaţa Reglementată sau AeRO fiind plătite în al doilea şi al treilea trimestru al anului 2015. Veniturile din vânzare de date au scăzut uşor cu 1% la 0,92 milioane lei.

Raportul citat mai arată: "Serviciile oferite Depozitarului Central în cadrul proiectelor de dezvoltare IT au determinat creşterea veniturilor din servicii IT cu 58% peste nivelul din perioada similară a anului trecut, la 0,49 milioane lei. BVB a înregistrat de asemenea venituri din dezvoltarea in-house a aplicaţiei Arena-XT Web, care va majora valoarea imobilizărilor necorporale cu 0,13 milioane lei.

În primele nouă luni ale anului, veniturile din parteneriate pentru promovarea pieţei de capital locale au adăugat 0,30 milioane lei la veniturile operaţionale, faţă de valoarea de 0,12 milioane lei raportată în perioada similară a anului 2014".

Conform raportului BVB, cheltuielile operaţionale au ajuns la un nivel de 10,84 milioane lei, cu 2,6% peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cheltuielile cu deprecierea au avut cel mai mare avans în valoare absolută la 0,85 mil. lei (faţă de 0,52 mil. lei în perioada similară din 2014), cele mai importante investiţii în active necorporale şi corporale fiind finalizate în a doua parte a anului 2014, potrivit BVB.

Profitul operaţional a fost de 1,86 milioane lei, la 30 septembrie, mult sub perioada ianuarie-septembrie 2014. Declinul a fost parţial compensat de profitul financiar care a avansat cu 56,9% la 3,57 milioane lei, potrivit BVB.

La sfârşitul lunii septembrie 2015, activele totale ale BVB erau de 97,62 milioane lei, în scădere cu 8,3% faţă de începutul anului, în urma începerii plăţii de dividende către acţionarii companiei, în iunie 2015. Activele imobilizate au continuat să crească faţă de trimestrul anterior şi au atins un nivel de 79,70 milioane lei, datorită noilor achiziţii de titluri de stat pe termen lung şi a înregistrării dobânzii pentru investiţiile pe termen lung, conform BVB.

Cel de-al treilea trimestru al anului a fost marcat de o tendinţă de creştere a volatilităţii, raportează BVB: "În prima parte a perioadei au dominat ştirile despre Grecia, care a reuşit să ajungă la un acord cu creditorii pentru un nou pachet de ajutor în schimbul celui de-al treilea program de ajustare economică. Astfel, temerile legate de un «Grexit» în perioada imediat următoare s-au disipat iar pieţele s-au stabilizat, susţinute de indicatorii economici din Europa care în general au fost favorabili.

În august, episoadele de volatilitate crescută s-au reîntors, în contextul incertitudinilor legate de starea economiei chineze, a deciziei autorităţilor de devalorizare a yuanului şi de scăderea abruptă a bursei. Toate pieţele internaţionale au avut de suferit, pieţele emergente subperformând comparativ cu cele dezvoltate.

Pe lângă China, marea întrebare prezentă pe parcursul trimestrului a fost dacă Rezervele Federale vor majora rata de dobândă la întâlnirea din septembrie. Dobânda a rămas nemodificată, însă a alimentat incertitudinea cu privire la momentul şi ritmul majorărilor viitoare a dobânzii din SUA.

În perioada analizată, MSCI Emerging Market (EM) a căzut cu 18,5%, MSCI Frontier Markets (FM) a pierdut 11,1%, în timp ce MSCI World a scăzut cu aproape 9%, toate aceste valori fiind calculate în USD. Pentru comparaţie, indicele BET a scăzut cu 2,8%, de asemenea în USD".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. se vad efevtele delistarilor fortate. Personal nu mai investesc deloc si nu vad vreun motiv sa ma schimb. sa-si bage tlvul si sifurile undeva... impreuna cu asful ca de acolo mai fac comisioane

    1. ce sa investesti ficior? piata de tepari sifonari.

    Trezeste-td Sobolewski si fa ceea ce trebuia sa faci de cand ai luat conducerea BVB; reglementeaza tranzactiile in marja pentru retail, imprumutul de actiuni, vanzarile in lipsa si piata futures. Daca nu infintezi repede Contrapartea Centrala poti sa-l iei pe Alin Barbu, Mungescu si Anca Dumitru si sa emigrati in Dubai, dupa ce ati inmormantat piata de capital din Romania.

    Apropo: "sper ca te-ai convins cata incredere poti sa ai in sistemul dualist ( mumu) promis de Ceocea si largirea atributiilor de conducere pe care ti le ofera! 

    1. Asa este Sobolewski cand e treaz.

    2015 - care trebuia sa fie un an aniversar de la reinfiintarea Bursei de Valori a devenit prin contributia lui Sobol.., Ursac,,, si Negrit.. care si-au dat mana sa acopere toate abuzurile si incalcarile legii din ultimii ani un an negru in care BVB si piata de capital se stinge !

    Piata Rasdaq a fost aruncata la gunoi, nu mai gasesti nimic pe site-urile BVB si ASF. Toate comunicatele si informarile au disparut pentru a sterge urmele coruptiei din jurul acestei piete. ASF a dat cate o amenda care va fi contestata sau nu iar micii actionari au ramas cu paguba . 

    DNA si DIICOT ar trebui sa inceapa curatenia la ASF. 

    Ce buget va prezenta BVB pentru anul urmator ?

    Am avut incredere la inceput in polonez dar de la cazul Harinvest am fost convins ca nu va face nimic in afara de magarii si iata rezultatele - dezastru. Acum au sa vina membrii CA cu CEO cu bani de acasa sa acopere pierderile ? 

    Rusinos, de-a dreptul!

    Pai daca BVB a facut un profit operational de 1.86 milioane de lei la 9 luni, probabil ca pana la sfarsitul anului acesta va fi undeva pana in 2.5 milioane, adica vreo 500.000 de Euro, cam cat salariul si bonusul incasat de Sobolevsky pe un an, conform contractului publicat de voi. Fara el, profitul actionarilor ar fi fost mai mult de dublu. Si ca in cazul oricarui expat, se mai pot adauga multe alte cheltuieli. 

    E ca si cand ai avea o afacere care merge de la sine la un anumit nivel, pentru care un nou director iti cere jumatate din profitul tau, prestand nimic pentru companie, si fara sa-ti ofere vreo garantie sau plan de crestere.

    Vorba aia, dormi linistit actionar BVB, Sobolevsky lucreaza pentru tine! 

    Mai bine incercam sa aducem altul nou, sa dam anunt pe net. Bursa inca tanara, ofer satisfactie la domni fosti directori de burse, exclus Romania, Bulgaria si Insulele Ferroe.

    Oferta include bonus garantat anual, pachet turistic extern ExtraExotic, consiliu de administratie din eunuci. Preferam candidati din Pakistan si Nigeria. 

    este foarte simplu, sunt 3 variante 1) cresteti performanta financiare prin activitatea de baza 2)deschideti un chiosc de meredenela ca aveti vad bun acolo 3) va dati demisia. Este inadmisibil sa veniti cu rezultatele astea si sa ramaneti in functii, nu ma intereseaza care este motivul, mie trebuiati sa imi furnizati profit

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb