Lichiditatea Fondului Proprietatea a crescut în urma listării pe LSE

Andrei Stan
Piaţa de Capital / 17 august 2015

Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator Unic şi Societate de Administrare a Fondului Proprietatea SA, a anunţat azi, prin intermediul unui comunicat de presă, că a observat o creştere "încurajatoare" a lichidităţii Fondului în urma listării sale secundare, ceea ar indica "un impact pozitiv asupra pieţei de capital locale."

În anticiparea listării secundare pe London Stock Exchange în luna aprilie, valoarea medie zilnică de tranzacţionare (VMZT) a Fondului pe Bursa de Valori Bucureşti a crescut cu 17% în luna respectivă, în comparaţie cu VMZT a Fondului în primul trimestru al anului 2015. "În mod interesant, proporţia Fondului în VMZT totală a Bursei de Valori Bucureşti a crescut de la 26% în T1 la aproape 30% în aprilie, datorită interesului crescut şi a tranzacţionării premergătoare listării pe LSE", precizează comunicatul.

În luna mai s-a observat o scădere atât în lichiditatea Fondului, precum şi în valoarea medie zilnică de tranzacţionare a BVB.

Lunile ulterioare au arătat o inversare completă, astfel încât lichiditatea medie a Fondului pe BVB a crescut din nou în luna iunie cu 19% şi cu peste 52% în iulie 2015 în comparaţie cu media din T1 2015. Mai mult, proporţia Fondului a atins un nivel record de 32% din VMZT a Bursei de Valori Bucureşti în luna iulie.

"Ca urmare, pe lângă noua linie de lichiditate creată odată cu listarea Fondului pe LSE, lichiditatea Fondului pe Bursa de Valori Bucureşti a crescut de asemenea, având un impact pozitiv asupra lichidităţii totale a pieţei de capital din România", se mai arată în comunicat.

Grzegorz Konieczny, Vicepreşedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group şi Administrator de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: "Suntem foarte mulţumiţi să vedem impactul pozitiv al listării secundare pe London Stock Exchange. Obiectivul nostru a fost să aducem Fondul Proprietatea pe o piaţă unde investitorii internaţionali ar avea acces mai uşor la Fond. Evoluţia structurii acţionariatului nostru până în prezent demonstrează că am îndeplinit acest obiectiv. Observăm în continuare un interes crescut pentru Fond, având în vedere dimensiunea programului de GDR-uri pe LSE, care în prezent reprezintă aproximativ 32% dintre toate acţiunile disponibile. Acestea sunt veşti bune pentru România, care acum e mai accesibilă investitorilor străini, existând astfel un impact pozitiv asupra pieţei de capital locale."

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor şi aprecierea per acţiune a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti şi titluri de valoare asociate acţiunilor.

Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 30 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb