Liderii coaliţiei se reunesc pentru discuţii privind rocada premierilor de săptămâna viitoare

S.B.
Politică / 18 mai 2023

Liderii coaliţiei se reunesc pentru discuţii privind rocada premierilor de săptămâna viitoare

Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc într-o şedinţă, joi, începând cu ora 13.00, pentru discuţii privind rocada premierilor şi formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu, informează news.ro.

Premierul Nicolae Ciucă urmează să îşi depună mandatul pe 26 mai, conform protocolului coaliţiei semnat în urmă cu un an şi jumătate. În ultimele zile au avut loc mai multe discuţii între liderii coaliţiei, la Palatul Victoria, în pregătirea transferului de la Palatul Victoria, de săptămâna viitoare.

Liderii coaliţiei discută atât structura Guvernului, care ar urma să aibă mai puţine portofolii precum şi miniştrii care vor face parte din noul Guvern. PNL afirma că doreşte păstrarea protocolului, ceea ce înseamnă că liberalii ar urma să preia Transporturile, Finanţele şi SGG, şi să cedeze Justiţia şi Fondurile Europene. Pe de altă parte, PSD vrea păstrarea Ministerului Transporturilor pentru Sorin Grindeanu. Liberalii afirmă că pentru acest lucru, trebuie să primească două ministere la schimb.

Se discută şi despre o comasare de ministere, respectiv Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului care să meargă în Ministerul Economiei, iar Ministerul Sportului să intre la Ministerul Familiei şi Tineretului, condus de Gabriela Firea.

Unii lideri din PNL, pe de altă parte, îşi doresc unul din ministerele de forţă ale UDMR, Mediul sau Dezvoltarea, portofolii care gestionează foarte mulţi bani. UDMR urmează să se pronunţe dacă este de acord cu renunţarea la un portofoliu la rocada premierilor, în condiţiile în care, spuneau liderii Uniunii, protocolul coaliţiei a fost semnat între PNL şi PSD şi nu îi priveşte pe ei.

Depunerea mandatului de către premierul Nicolae Ciucă ar urma să aibă loc pe 26 mai, iar până la finalul lunii să se instaleze la Palatul Victoria noul Executiv condus de premierul PSD.

După depunerea mandatului premierului Nicolae Ciucă, care înseamnă demisia întregului Guvern, se declanşează procedura pentru învestirea unui nou Executiv, care presupune negocieri la Palatul Cotroceni, desemnarea noului premier de către preşedintele Klaus Iohannis, depunerea structurii noului Executiv în Parlament, împreună cu programul de guvernare şi votul pentru învestire, în plenul reunit.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Puteti sa rotiti zilnic toti ministrii si secretarii de stat, ca la masa vom servi exact ca si pana acum, tot ceea ce ne prepara esaloanele 2 si 3 din ministere, agentii si autoritati. Acolo trebuie "rotiti" oamenii. Aceeasi situatie este si la autoritatile locale. Problema este ca toti cei care trebuie "rotiti" spre usa de iesire au radacini in partide sau in grupuri de interese cu conexiuni in partide asa incat reforma bugetara presupune o reforma a partidelor, iar cea mai usoara si naturala cale de a reforma partidele este justitia. Exista temerea ca o astfel de actiune va strica imaginea partidelor intrucat va dovedi ca exista mizerie acolo, numai ca oamenii stiu deja care este situatia, mai ales la nivel local unde cetatenii cunosc "ocupatiile" "precinstite" ale unor edili, asa incat, de fapt, contrar opiniei unor sefi de partide, o astfel de miscare nu numai ca nu va strica imaginea partidelor, dar va imbunatati atat increderea in partide cat si imaginea lor. Modificarile in bine la varf, din ultima perioada, atat la partide cat si in guvern nu sunt suficiente daca nu continua si in profunzime, acolo unde, de fapt, se modeleaza Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb