Liderii europeni reuniţi la Bruxelles se pregătesc de reluarea negocierilor cu Marea Britanie

Ioana Dogaru
Internaţional / 19 februarie 2016

Liderii europeni reuniţi la Bruxelles se pregătesc de reluarea negocierilor cu Marea Britanie

Actualizare 12:47

Premierul britanic David Cameron a declarat vineri, înaintea reluării summitului european de la Bruxelles, că "nu există încă un acord" în negocierile cu partenerii europeni privind menţinerea Marii Britanii în blocul comunitar, relatează AFP şi Reuters.

"Am făcut unele progrese, însă nu există deocamdată un acord", a afirmat Cameron, după o noapte lungă de negocieri asupra reformelor pe care le cere pentru a face campanie în favoarea menţinerii ţării sale în UE la referendumul pe care a promis să îl organizeze pe această temă, transmit sursele citate.

"Aşa cum spus, vom avea un acord numai dacă Marea Britanie obţine ceea ce are nevoie. Prin urmare, ne întâlnim din nou şi vom discuta, iar eu voi face tot ce voi putea" pentru a apăra interesele Regatului Unit, a adăugat el.

În acelaşi timp, premierul luxemburghez Xavier Bettel a spus la rândul său că propunerile aflate în acest moment pe masa negocierilor "nu satisfac toate părţile". "Încă nu am terminat. Sper că până la sfârşitul după-amiezii vom avea un text pe care să îl accepte toată lumea", a adăugat el.

Premierul eston Taavi Roias şi-a exprimat convingerea că se va ajunge la un acord "just".

"Înţeleg că fiecare îşi urmează, bineînţeles, interesele naţionale, dar trebuie să ţinem cont că, dacă Marea Britanie va ieşi din UE, nimeni nu va avea de câştigat", a precizat el.

(I.D.)

---------

Discuţiile pe tema rămânerii Marii Britanii în UE au durat aproape 15 ore

Discuţiile pe tema rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană au durat aproape 15 ore, însă nu s-a ajuns la nicio înţelegere. "Sunt unele progrese", a declarat şeful Consiliului European, Donald Tusk, care a plecat de la discuţiile cu premierul britanic David Cameron la ora 05:30, pentru a reveni la masa negocierilor la 10.00, transmite the Guardian.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat, în noaptea de joi spre vineri, progrese în negocierile cu Londra asupra menţinerii Marii Britanii în UE şi evitarea unui Brexit, dar a subliniat că "mai sunt încă multe de făcut", informează AFP.

"Pentru moment, pot spune doar că am făcut unele progrese, dar mai sunt încă multe de făcut", a declarat Tusk jurnaliştilor, după prima zi a unui summit european decisiv la Bruxelles, notează AFP.

La rândul său, premierul spaniol Mariano Rajoy s-a declarat optimist cu privire la şansele unui compromis, transmite France Presse.

"Eu cred că lucrurile merg bine. Sper că vom avea un acord mâine (vineri)", a declarat Rajoy jurnaliştilor.

După declaraţiile în faţa presei, Tusk şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-au dus la o întâlnire trilaterală cu prim-ministrul britanic David Cameron.

Donald Tusk urmează, de asemenea, să se întâlnească cu preşedintele francez Francois Hollande, prim-ministrul belgian Charles Michel şi şeful guvernului ceh Bohuslav Sobotka.

De asemenea, este prevăzută o întâlnire bilaterală între Hollande şi premierul britanic, mai notează France Presse.

Franţa se opune oricărui veto al Londrei în ceea ce priveşte guvernanţa economică, reglementarea serviciilor financiare şi consolidarea zonei euro, Marea Britanie nefăcând parte din această zonă, precizează sursa citată.

Printre altele, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat organizarea unei "întâlniri speciale" cu Turcia la începutul lunii martie, după ce a reiterat importanţa unei acţiuni comune cu Ankara pentru a răspunde la criza migraţiei în UE.

"Ne propunem să organizăm o întâlnire specială cu Turcia la începutul lunii martie", a declarat el, după mai mult de şase ore de discuţii asupra crizei migraţiei la summitul european de la Bruxelles.

"Înainte de această reuniune, erau cei care se îndoiau de necesitatea de a rezolva problema crizei refugiaţilor împreună cu Turcia... Am confirmat că nu există alternativă la o bună, inteligentă şi înţeleaptă cooperare cu Turcia", a subliniat la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În joc este aplicarea "planului de acţiune" încheiat în octombrie anul trecut între Turcia şi UE, cu scopul de a opri fluxul de migranţi din Turcia spre Grecia, fie prin îmbunătăţirea monitorizării frontierelor sau gestionarea la faţa locului a fluxului de refugiaţi.

Şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări au reafirmat de asemenea "unanim" că "abordarea trebuie să fie europeană" şi că măsurile luate "de unii singuri nu sunt recomandate", potrivit lui Juncker.

Cei doi lideri nu au menţionat anume Austria, notează France Presse. Dar decizia Vienei de a impune cote zilnice de intrare pe teritoriul austriac solicitanţilor de azil şi migranţilor în tranzit "a surprins" unele ţări, în special cele situate pe ruta migratorie a Balcanilor, potrivit cancelarului german Angela Merkel.

"Decizia austriacă subliniază urgenţa de a reuşi", a pledat dna Merkel.

Omologul ei austriac, Werner Faymann, chiar a aprobat concluziile summitului, potrivit lui Merkel.

"O soluţie europeană nu înseamnă numai deciziile luate la Bruxelles, ci de asemenea deciziile luate în fiecare capitală. Noi trebuie să le acceptăm, dar în acelaşi timp ar trebui să căutăm să ameliorăm coordonarea între aceste decizii", a pledat Tusk.

"Sper că după ce am văzut că toate statele membre au adoptat această abordare, ca la următoarele noastre întâlniri să avansăm cu mai mult curaj spre soluţiile prezentate în ultimele luni", a declarat la rândul său Jean-Claude Juncker.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb