LIVIU DRAGNEA: "Forma finală a POR, trimisă la CE cel mai târziu la sfârşitul săptămânii"

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 6 mai 2015

Autorităţile noastre au încheiat negocierile cu DG Regio, astfel că forma finală a POR 2014-2020 va fi trimisă Comisiei Europene (CE) cel mai târziu până la sfârşitul săptămânii, a declarat, ieri, ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea. Astfel, începând cu luna septembrie, se vor putea depune proiecte pe acest program, estimează domnia sa.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 are o alocare de 8,25 miliarde de euro, faţă de 4,6 miliarde de euro pentru cel din perioada 2007-2013. Ministrul Dragnea a precizat că pe cele 12 axe prioritare ale programului vor fi finanţate tipuri noi de investiţii, informează Mediafax.

Domnia sa a explicat: "Una dintre principalele noutăţi o reprezintă faptul că pentru zona urbană s-a alocat o sumă foarte mare - 4,8 miliarde de euro, în comparaţie cu 1,4 miliarde de euro (în actualul POR), şi această decizie a fost luată în urma analizei pe care am realizat-o împreună cu colegii mei, şi nu numai, în ceea ce priveşte modul în care au fost finanţate proiectele de dezvoltare din zona urbană din România. Au fost finanţate proiecte în 7 poli de dezvoltare.Îîn schimb, în cea mai mare parte a oraşelor şi municipiilor n-au fost finanţate proiecte de dezvoltare, cu precizarea că oraşele sub 10.000 de locuitori nu erau eligibile".

El a explicat că vor fi finanţate proiecte privind transportul urban: străzi, piste de biciclete, mijloace de transport în comun, în special ecologice, iar terenurile abandonate vor fi reabilitate. Totodată, vor fi finanţate proiecte care vizează comunităţile marginalizate din mediul urban, urmărindu-se "un set de acţiuni integrate", dar şi clădiri pentru activităţi educative şi recreative, zone verzi, infrastructură de educaţie (creşe, grădiniţe, licee tehnologice, şcoli profesionale şi tehnice), precum şi proiecte pentru eficienţa energetică a clădirilor publice.

O altă noutate este "o valoare alocată mai mare pentru infrastructura de educaţie, la care se pot califica inclusiv localităţile rurale", a precizat Dragnea, adăugând că 115.000 de persoane vor beneficia de acest lucru.

În ceea ce priveşte infrastructura de sănătate, aceasta va avea alocate 638 de milioane de euro, din care 300 de milioane de euro pentru trei spitale regionale, amplasate la Iaşi, Craiova şi Cluj.

Pe zona de turism sunt alocate 119 milioane de euro, la care vor avea acces mumai autorităţile publice, "pentru infrastructura publică de turism doar în staţiunile turistice, în special cele balneare şi în Delta Dunării", a spus Dragnea, explicând că o condiţie de aprobare a proiectelor este ca acestea "să aibă susţinerea mediului de afaceri din turism".

Ministrul Dezvoltării a subliniat că speră ca în urma acestor investiţii în infrastructura de turism să crească cu cel puţin 10.000 numărul de vizite preconizate în zonele respective.

Totodată, Liviu Dragnea a anunţat că a fost lansat Ghidul general pentru POR, care aduce o serie de modificări în vederea simplificării procedurilor. Astfel, se reduce numărul de documente pentru depunerea cererii de finanţare, iar pentru a absorbi mai repede banii va fi acordat un punctaj suplimentar pentru proiectele care sunt deja într-o fază avansată a pregătirii, precum şi pentru cele care sunt complementare cu alte programe operaţionale.

Ministrul Dezvoltării a precizat că a fost eliminată condiţia din actualul POR privind semnarea contractelor de finanţare doar după ce beneficiarul avea şi proiectul tehnic realizat.

Astăzi este aşteptată sentinţa în dosarul "Fraudă la referendum"

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) este aşteptată să dea astăzi sentinţa în dosarul în care ministrul Liviu Dragnea şi alte peste 70 de persoane sunt judecaţi pentru fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Instanţa supremă a încheiat în 22 aprilie discuţiile în dosarul privind fraude la referendumul din 2012 şi a stabilit să pronunţe sentinţa în 6 mai, în această cauză care se judecă de aproape un an şi şase luni.

Ieri, ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea a spus că are emoţii, dar este "absolut convins" de nevinovăţia sa şi crede că nici instanţa nu a identificat "vreo probă serioasă", ci doar afirmaţii şi deducţii. Întrebat ce va face dacă va fi condamnat, Liviu Dragnea a spus: "Ştiţi bine ce voi face, numai că n-am vrut să răspund niciodată la întrebarea asta din superstiţie. Răspunsul e inclus în întrebare, ştiţi bine ce voi face".

Acuzarea a cerut instanţei, la ultimul termen de judecată, condamnarea lui Liviu Dragnea la o pedeapsă cu executare, fără a menţiona şi cuantumul pedepsei. În ultimul cuvânt în faţa judecătorilor,ministrul a spus că, în opinia sa, acuzaţiile care i-au fost aduse "pleacă de la o premisă greşită şi periculoasă pentru România".

"Nimeni nu va mai îndrăzni să cheme cetăţenii la vot, în vreme ce această prezenţă la vot reprezintă un folos pentru democraţie. Susţin nevinovăţia, am credinţă că acţiunile mele au respectat legile ţării, am adus argumente şi probe pentru a fi achitat", a afirmat Dragnea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb