LOVITURĂ DE STAT EŞUATĂ, ÎN TURCIA, ŢARĂ MEMBRĂ NATO 265 de morţi în confruntările din tentativa de puci la Ankara şi Istanbul

Internaţional / 16 iulie 2016

Tentativa de lovitură de stat, Turcia (Sursa foto: captură Youtube)

Tentativa de lovitură de stat, Turcia (Sursa foto: captură Youtube)



Actualizare 21:37 Oamenii se adună pe străzile din Ankara; aceştia sărbătoresc eşecul loviturii de stat

Oamenii au început să se adune pe străzile şi în pieţele din Ankara, transmite corespondentul The Guardian din capitala Turciei.

Atmosfera este una de carnaval, turcii sărbătorind eşecul loviturii de stat.

Aceştia scandează "martirii nu vor muri, ţara nu va fi divizată" şi "Allah este mare". Oamenii au adus, în Piaţa Kizilay, o mulţime de steaguri ale Turciei şi portrete ale lui Erdogan.

(S.A.)

----------

Actualizare 21:02 Erdogan îi cere lui Obama să îl aresteze pe clericul Gulen

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan vorbeşte la Istanbul, cerându-i preşedintelui american Barack Obama să îl aresteze pe clericul Gulen sau să îl extrădeze în Turcia pentru a se confrunta cu acuzaţiile legate de lovitura de stat.

Erdogan a spus că, în cazul în care SUA şi Turcia sunt cu adevărat aliaţi strategici, atunci preşedintele american îi va ajuta pe turci în privinţa imamului exilat, care trăieşte în Pennsylvania.

(S.A.)

----------

Actualizare 20:21 Americanii confirmă tăierea curentului electric la baza militară Incirlik

Ambasada americană la Ankara a confirmat că a fost tăiată alimentarea cu electricitate a bazei militare Incirlik, unde sunt staţionaţi militari ai coaliţiei coordonate de SUA care participă la operaţiunile antiteroriste din Irak şi Siria, scrie HotNews.

Toate operaţiunile militare desfăşurate la baza Incirlik au fost oprite. Turcia şi-a închis spaţiul aerian şi nu eprmite accesul niciunui avion militar.

(S.A.)

----------

Actualizare 20:11 Un judecător al Curţii Constituţionale din Turcia, arestat

Un judecător al Curţii Constituţionale, jurisdicţia supremă în Turcia, a fost arestat în urma tentativei eşuate de lovitură de stat, informează presa turcă, citată de AFP.

Alparslan Altan a fost plasat în arest din motive care nu au fost precizate, menţionează canalul de televiziune NTV.

(S.A.)

---------

Actualizare 20:01 Operaţiunea împotriva complotiştilor la sediul Statului Major s-a încheiat

Forţele de securitate turce au încheiat o operaţiune la sediul Statului Major împotriva militarilor implicaţi în tentativa de lovitură de stat, transmite agenţia Anadolu, citată de Reuters şi DPA.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, o facţiune din armată a încercat să preia puterea, folosind tancuri şi elicoptere şi blocând poduri în Istanbul. Puciştii au fost învinşi după ce preşedintele Erdogan şi-a chemat susţinătorii să iasă în stradă pentru a sprijini democraţia, mai scrie Reuters.

(S.A.)

---------

Actualizare 19:55 Surse: Nu s-a ajuns la nicio înţelege între Grecia şi Turcia cu privire la extrădarea celor opt militari

Surse din guvernul elen au negat, pentru un jurnalist Der Spiegel, încheierea unui acord între Grecia şi Turcia cu privire la extrădarea celor opt ofiţeri.

Potrivit surselor, cererile de azil vor fi procesate repede, dar în conformitate cu legea, relatează BBC.com.

(S.A.)

---------

Actualizare 19:45 Unul dintre soldaţii pucişti, decapitat de susţinătorii guvernamentali

Un soldat turc care a participat la tentativa de lovitură de stat din Turcia a fost decapitat de susţinătorii guvernamentali în confruntările din noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează pagina online a publicaţiei The Independent.

Mai multe imagini distribuite pe reţelele de socializare arată trupul bărbatului pe unul dintre podurile care traversează râul Bosfor în Istanbul, după ce acesta a fost decapitat de susţinători ai partidului de guvernământ AKP.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:35 Comandantul Armatei a II-a a fost reţinut după tentativa de lovitură de stat, a anunţat agenţia turcă de ştiri Anadolu, preluată de Reuters.

Generalul Adem Huduti este responsabilul militar de rangul cel mai înalt arestat până acum. Armata a doua, cu baza în Malatya, apără graniţele Turciei cu Siria, Irak şi Iran.

(S.A.)

---------

Actualizare 19:21 Soldaţii turci care au fugit în Grecia vor fi repatriaţi

Cei opt soldaţi turci care au fugit astăzi în Grecia, la bordul unui elicopter militar, şi au cerut azil politic vor fi repatriaţi, a anunţat ministrul de Externe al Turciei, potrivit Reuters.

(S.A.)

---------

Actualizare 18:32 Sute de turci protestează la Ankara împotriva puciului

Sute de oameni s-au adunat în faţa clădirii Parlamentului din Ankara pentru a protesta faţă de tentativa de lovitura de stat, fluturând drapelul naţional turc şi intonând imnul, relatează The Guardian.

Legislatorii se pregătesc să ţină o sesiune extraorinară, transmite Associated Press.

Prim-ministrul Binali Yildirim a fost salutat cu aplauze la intrarea în sală şi a schimbat strângeri de mâini cu câţiva politicieni din opoziţie, informează DPA.

La şedinţa de astăzi sunt prezenţi deputaţi din cele patru partide parlamentare, care au condamnat toate tentativa de puci din timpul nopţii.

(S.A.)

---------

Actualizare 18:15 Aeroporturile din Istanbul reîncep să opereze zboruri, dar cu întârzieri

Cele două aeroporturi din Istanbul, Ataturk, pe partea europeană, şi Sabiha Gokceny, pe partea asiatică a oraşului, se îndreaptă spre o anumită normalitate după încercarea eşuată de tentativă de stat din Turcia, care a întrerupt, pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă, cea mai mare parte a traficului aerian, informează EFE şi Reuters.

Deşi compania Turkish Airlines a anunţat încă de la ora 6:00, ora locală (3:00 GMT) "normalizarea" zborurilor sale, spre mijlocul zilei pagina web a aeroportului, accesibilă dor în anumite momente, anunţa mai puţine zboruri internaţionale faţă de câte erau programate, unde îmbarcarea era în curs sau aeronavele erau pe pista de decolare.

În declaraţiile pentru NTV, directorul general al Turkish, Ilker Ayci, a promis că, cel târziu duminică dimineaţă, toţi călătorii îşi vor putea relua zborurile, transmite Agerpres. Ayci le-a cerut călătorilor să îşi păstreze calmul, a promis că vor fi achitate toate cheltuielile de cazare provocate de anularea zborurilor şi i-a rugat pe călători să vină cu bagaje cât mai puţine posibil pentru a uşura îmbarcarea.

Turkish Airlines a deviat 35 de aeronave şi a anulat 32 de zboruri sâmbătă, la principalul aeroport din Istanbul.

Pe aeroportul Sabiha Gokceny, o serie de companii şi-au anulat plecările internaţionale, dar majoritatea operează normal.

(I.S.)

---------

Actualizare 18:04 Accesul la baza de la Incirlik, interzis de autorităţile locale

Autorităţile locale au interzis intrările şi ieşirile din baza aeriană de la Incirlik, aflată în sudul Turciei, unde a şi fost tăiată energia electrică, a anunţat astăzi consulatul SUA la Adana, potrivit agenţiilor internaţionale de ştiri.

"Vă rugăm să evitaţi baza până la restabilirea operaţiunilor normale", a adăugat consulatul SUA în mesajul adresat cetăţenilor americani.

Potrivit unui responsabil al Pentagonului, comandamentul militar american în Europa a ordonat forţelor sale din Turcia să ia măsurile de protecţie maxime după tentativa eşuată de puci militar.

SUA au 2.200 de militari şi membri ai personalului civil al Pentagonului desfăşuraţi în Turcia, stat NATO. Aproximativ 1.500 dintre aceştia sunt staţionaţi la Incirlik, bază militară din sudul ţării de unde aviaţia americană declanşează misiuni împotriva Statului Islamic.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:51 PNL: "Susţinem păstrarea democraţiei turce"

PNL condamnă lovitura de stat din Turcia, precizând că sunt inacceptabile încercările de a schimba un guvern ales democratic prin forţă, "indiferent de motive sau argumente".

''PNL condamnă violenţele ultimei nopţi şi consideră inacceptabile încercările de a schimba un guvern ales democratic prin forţă, indiferent de motive sau argumente. Susţinem păstrarea democraţiei turce şi condamnăm orice tentativă de a submina instituţiile democratice ale Turciei prin forţa armelor'', se arată într-un comunicat al liberalilor trimis redacţiei.

PNL susţine că Turcia este un partener strategic pentru România şi stat membru NATO, iar aceasta trebuie ''să redevină urgent'' un stat care apără democraţia, drepturile omului şi statul de drept.

''Turcia este un partener strategic al României şi un membru al comunităţii trans-atlantice. PNL îşi manifestă întreaga solidaritate cu acţiunile autorităţilor turce şi speră în restabilirea ordinii constituţionale pe deplin, cât mai curând posibil. Pentru a putea depăşi aceste momente grele este esenţial să păstreze calmul şi să se asigure funcţionarea instituţiilor democratice. Turcia trebuie urgent să redevină un stat care apără democraţia, drepturile omului şi statul de drept'', se mai arată în comunicatul de presă al PNL.

Liberalii susţin că Turcia trebuie să rămână acelaşi partener important al NATO în asigurarea stabilităţii regionale, europene şi internaţionale, dar şi în rezolvarea conflictelor din imediata sa vecinătate.

''Turcia are, de asemenea, un rol decisiv la menţinerea unui echilibru la Marea Neagră şi acest rol va trebui să continue. Considerăm regretabil faptul că într-o ţară membră a NATO şi aflată într-un dialog strâns cu Uniunea Europeană astfel de evenimente se soldează cu un număr impresionant de victime, persoane rănite şi decedate. Din acest punct de vedere, este de neînţeles cum poate fi justificată o astfel de acţiune în numele valorilor democratice cu preţul vieţilor pierdute de cetăţenii turci'', spun liberalii.

PNL salută şi ''poziţia de principiu a preşedintelui României faţă de tragicele evenimente din Turcia'', precum şi promptitudinea cu care misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României din Turcia şi-au manifestat disponibilitatea totală de a oferi asistenţa necesară cetăţenilor români din Turcia.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:12 Aproape 2.750 de judecători demişi după tentativa de lovitură de stat

Autorităţile turce au înlocuit din funcţie nu mai puţin de 2.745 de judecători, după lovitura de stat eşuată, informează Digi24.

De asemenea, cinci membri ai HSZK, cea mai înaltă instanţă judiciară din Turcia, au fost destituiţi, în urma ordinelor de reţinere emise de un procuror, conform agenţiei Anadolu.

(S.A.)

---------

Actualizare 16:57 Grecia va analiza cererile de azil depuse de cei opt militari turci care au aterizat la bordul unui elicopter militar, informează Reuters.

Actualizare 16:53 Echipa de fotbal Concordia Chiajna este blocată într-un hotel din Istanbul, potrivit Digi24.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:48 Turcia a redeschis granita cu Bulgaria, anunţă agenţia Reuters.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:57 Turkish Airlines îşi va relua zborurile

Zborurile Turkish Airlines vor fi reluate în regim normal astăzi la ora 11:00 GMT, a declarat preşedintele companiei aeriene turce pentru CNN Turk, potrivit Reuters.

Turkish Airlines a deviat 35 de aeronave şi a anulat 32 de zboruri astăzi, la principalul aeroport din Istanbul.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:26 Puciştii au preluat controlul unei fragate din baza Golcuk

Puciştii au preluat controlul asupra unei fregate staţionate în baza navală de la Golcuk, iar amiralul flotei turce a fost luat ostatic, au declarat surse militare greceşti citate de Reuters.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:14 Stoltenberg salută "susţinerea puternică pentru guvernul democratic ales al Turciei"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat astăzi "susţinerea puternică" pentru "democraţie" manifestată de societatea civilă şi politică din Turcia în timpul tentativei de lovitură de stat, informează AFP.

"Salut puternicul sprijin arătat de popor şi de toate partidele politice pentru democraţie şi pentru guvernul democratic ales al Turciei", a scris Stoltenberg pe contul său de Twitter.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:58 Cel mai nou bilanţ: 265 morţi, 1.440 răniţi şi 2.839 arestări din cadrul personalului militar

Tentativa de lovitură militară de stat din Turcia s-a soldat până acum cu 265 de morţi şi 1.440 de răniţi, a anunţat astăzi, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Ankara, premierul turc Binali Yildirim, informează Reuters.

Numărul morţilor în rândul civililor şi trupelor guvernamentale este de 161, în timp ce în rândul puciştilor este de 104, iar 20 dintre aceştia din urmă sunt organizatori ai loviturii de stat.

Premierul turc a precizat că au fost arestaţi 2.839 de militari din rândul puciştilor, printre ei numărându-se atât soldaţi, cât şi ofiţeri de rang înalt.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:35

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de externe, a cerut extrădarea a opt persoane aflate la bordul unui elicopter militar turcesc care a aterizat în Grecia. Cele opt persoane au cerut azil politic în urma tentativei eşuate de lovitură de stat, informează The Guardian.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:30 British Airways anulează toate zborurile din şi spre Turcia, informează The Guardian.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:22 Spaţiul aerian din nord-vestul Turciei a fost închis pentru avioanele civile

Spaţiul aerian în regiunea Marmara din nord-vestul Turciei a fost închis pentru avioanele civile până astăzi la ora 18:05 GMT, transmite agenţia turcă Anatolia, preluată de Reuters.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:12 Rusia suspendă zborurile de pasageri către Turcia, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, informează agenţia TASS.

(I.S.)

----------

Actualizare 12:45 Premierul turc: Sunt 161 de morţi, 1.440 de răniţi; au fost reţinute 2.839 de persoane

Yildirim, despre SUA: "O ţară care îl adăposteşte pe Gulen va fi considerată în război cu Turcia"

Premierul turc a revizuit numărul victimelor tentativei de lovitură de stat şi a anunţat că sunt 161 de morţi şi 1440 de răniţi, potrivit Reuters.

Premierul Yildirim a mai declarat că Turcia ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea pentru pedepsirea autorilor tentativei de puci.

Acesta îi îndeamnă pe turci să iasă în număr cât mai mare în pieţe şi pe străzi şi anunţă că situaţia este complet sub control.

De asemenea, premierul Yildirim a făcut o declaraţie dură la adresa SUA. El a spus: "O ţară care îl adăposteşte pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei şi va fi considerată în război cu Turcia".

Reacţia vine în contextul în care preşedintele Recep Erdogan l-a acuzat de tentativa de lovitură de stat pe clericul Fethullah Gulen, unul dintre oponenţii săi politici. Gulen s-a autoexilat în SUA de mai mulţi ani.

Acesta mai este acuzat de administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că încearcă să construiască "o structură paralelă" în armată, justiţie, mass-media şi învăţământ pentru a prelua puterea în Turcia, acuzaţii negate de Gulen.

(S.A.)

---------

Actualizare 12:40 Premierul Turciei: "Naţiunea noastră a dat cel mai bun răspuns terorismului"

Premierul Turciei, Binali Yildirum, a anunţat că poporul turc a oprit revolta şi că prima fază a loviturii de stat s-a terminat. Acesta le-a cerut cetăţenilor ca în această seară să iasă pe străzi, cu steagul Turciei, informează The Guardian.

Premierul turc a mai anunţat, într-o conferinţă de presă, că 2.893 de militari turci au fost reţinuţi după tentativa de puci.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:32 Ministrul turc al afacerilor europene: Situaţia după lovitura de stat este "90% sub control"

Situaţia după lovitura de stat este "90% sub control", însă unii ofiţeri ai armatei sunt ţinuţi în continuare ostatici de rebeli, a anunţat Ömer Çelik, ministrul turc al afacerilor europene, potrivit The Guardian.

(S.A.)

---------

Actualizare 12:08 Boris Johnson: Marea Britanie îşi exprimă sprijinul pentru guvernul turc

Boris Johnson, ministrul de externe britanic, a anunţat astăzi că l-a contactat pe omologul său turc Mevlut Cavusoglu pentru a transmite sprijinul Marii Britanii pentru guvernul turc ales democratic, informează agenţia Reuters.

"Tocmai am vorbit cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu. Am subliniat sprijinul Regatului Unit pentru guvernul ales democratic şi pentru instituţiile statului", se arată într-un mesaj postat de Boris Johnson pe reţeaua Twitter.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:52 Iohannis: "Rămân în permanent contact cu instituţiile române competente cu privire la situaţia din Turcia"

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat astăzi speranţa că ordinea publică din Turcia va fi restabilită în cel mai scurt timp, precizând că rămâne permanent în contact cu instituţiile române competente cu privire la situaţia din această ţară.

"Îmi exprim speranţa că ordinea publică din Turcia, partener strategic şi aliat respectat al României, va fi restabilită în cel mai scurt timp, în spiritul respectării democraţiei şi a instituţiilor democratic alese de poporul turc", a scris şeful statului, pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele a menţionat că cetăţenii români aflaţi în Turcia pot apela cu toată încrederea la misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale ţării noastre, care sunt pregătite să le ofere sprijin, dacă au nevoie.

"Sunt şi voi rămâne în permanent contact cu instituţiile române competente cu privire la situaţia din Turcia şi a românilor care se află pe teritoriul acesteia", a adăugat preşedintele Iohannis.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:34 Cel mai nou bilanţ: 194 de morţi în Turcia

Cel mai nou bilanţ al confruntărilor din Turcia, în urma tentativei de lovitură de stat, indică 194 de morţi. Este vorba de 49 de civili, 41 de poliţişti şi 104 de pucişti, informează Digi24.

De asemenea, preşedintele Tayyip Erdogan a cerut turcilor, pe Twitter, să rămână pe străzi, motivând că o altă încercare de revoltă poate izbucni oricând.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:08 Televiziunile apropiate de preşedintele Erdogan difuzează imagini cu liderii puciului predându-se, informează HotNews.

(I.S.)

----------

Actualizare 10:54 Autorităţile turce interzic tranzitul petrolierelor prin strâmtoarea Bosfor din motive de securitate

Autorităţile maritime din Turcia au închis astăzi Strâmtoarea Bosfor pentru tranzitul petrolierelor "din motive ce ţin de securitatea şi siguranţa traficului", a informat agenţia de transport maritim GAC, după ce guvernul de la Ankara a anunţat că a avut loc o tentativă de lovitură de stat din partea unei facţiuni din forţele armate, informează Reuters.

GAC precizează, totuşi, că unele nave, în special cele destinate transportului de mărfuri în vrac au în continuare permisiunea de a trece prin canalul maritim care separă partea europeană a Istanbulului de cea asiatică.

(I.S.)

-----------

Actualizare 10:50 Ambasadorul turc: "Situaţia din Turcia - sub control; cei care au încercat lovitura de stat - criminali"

Ambasadorul Turciei în ţara noastră, Osman Koray Ertas, a declarat astăzi că situaţia din ţara sa este sub control, cu câteva limitări la graniţe, şi i-a catalogat pe cei care au încercat lovitura de stat drept "criminali" care au atentat la securitatea statului.

"Situaţia este sub control. Ieri a fost un mic grup (...) din cadrul armatei. Vor fi proceduri judiciare şi după acestea vom şti cu siguranţă cine este în spate. Procurorii cred că este un grup clandestin terorist din cadrul armatei. Vestea bună este că toate partidele, atât Puterea cât şi Opoziţia, cât şi opinia publică îmbrăţişează democraţia", a afirmat Osman Koray Ertas la sediul ambasadei de la Bucureşti, informează Agerpres.

El a susţinut că aceia care au încercat lovitura de stat sunt "criminali care au atentat la valorile noastre, la securitatea noastră".

"Preşedintele şi Guvernul nostru sunt la locurile lor, sunt în siguranţă. Suntem mândri de liderii noştri, de conducerea noastră. (...) Sunt câteva limitări la graniţe. (...) Ţara este sigură, sunt câteva probleme în câteva locuri", a spus oficialul turc.

El a arătat că mai mult de 60 de oameni au murit vineri seară în Turcia şi că există mulţi răniţi. De asemenea, oficialul turc a indicat că peste 700 de militari au fost arestaţi în legătură cu acest puci.

Ambasadorul turc a menţionat că cei care au venit vineri seară la Ambasada Turciei şi-au arătat sprijinul pentru această ţară, pentru democraţie.

Potrivit acestuia, liniile de comunicaţii cu Turcia sunt deschise.

(S.A.)

---------

Actualizare 10:45 Măsuri de securitate sporite au fost luate la Ambasada Turciei din Bucureşti, anunţă Digi24.

---------

(S.A.)

Actualizare 10:28 Iohannis: "Stabilitatea Turciei, importantă pentru securitatea regională, europeană şi internaţională"

Stabilitatea Turciei este importantă pentru securitatea regională, europeană şi internaţională, a transmis, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a exprimat speranţa că ordinea publică în această ţară va fi restabilită în cel mai scurt timp.

"Turcia este un partener strategic al României şi aliat în cadrul NATO, iar stabilitatea ţării, pe baza respectării democraţiei şi instituţiilor democratic alese de poporul turc, este importantă pentru securitatea regională, europeană şi internaţională", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Sursa citată precizează că preşedintele este în contact permanent cu instituţiile române competente cu privire la situaţia din Turcia încă de la începutul evenimentelor recente din această ţară.

"Misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României din Turcia sunt pregătite să acorde toată asistenţa necesară, în caz de nevoie, cetăţenilor români aflaţi în Turcia", adaugă Administraţia Prezidenţială.

(S.A.)

----------

Actualizare 10:23 Cioloş: "Singura cale înainte pentru Turcia este întoarcerea la ordinea constituţională şi la statul de drept"

Premierul Dacian Cioloş a declarat, cu privire la lovitura de stat din Turcia, că singura cale înainte pentru această ţară "este întoarcerea la ordinea constituţională şi la statul de drept".

"Singura cale înainte pentru Turcia este întoarcerea la ordinea constituţională şi la statul de drept. În această dimineaţă, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană prezenţi la Summitul ASEM, am susţinut împreună cu ceilalţi lideri europeni condamnarea tuturor acţiunilor de violenţă şi agresiune asupra instituţiilor statului democratic alese. Turcia este un partener cheie pentru România şi pentru Uniunea Europeană", a afirmat premierul Cioloş, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, premierul Cioloş menţionează că a primit asigurări de la MAE că este deplin funcţională celula de criză constituită din dispoziţia ministrului Lazăr Comănescu.

"MAE m-a asigurat că celula de criză constituită azi noapte din dispoziţia ministrului este deplin funcţională şi este în legătură cu cetăţenii români care au nevoie de asistenţă. Totodată, ambasada şi consulatele României în Turcia sunt în alertă şi pregătite să-i ajute pe toţi cetăţenii români care au nevoie de sprijin", a precizat premierul.

(S.A.)

----------

Actualizare 10:10 Ultimul bilanţ al loviturii de stat: 90 de morţi, 1.154 de răniţi

Numărul total al morţilor, în urma confruntărilor din Turcia, a crescut la 90, anunţă agenţia turcă de stat Anadolu, potrivit The Guardian.

De asemenea 1.154 de persoane au fost rănite.

Pe de altă parte, un oficial a precizat pentru Reuters că autorităţile de la Ankara au operat 1.563 de arestări din cadrul personalului militar pe întreg teritoriul ţării după tentativa de lovitură de stat iniţiată de o facţiune din armată.

(S.A.)

----------

Actualizare 09:57 Peste 1000 de răniţi în urma confruntărilor; 1500 de militari, arestaţi

Numărul morţilor în confruntările de noaptea trecută a urcat la 60, iar din informaţiile Serviciului de ambulanţă "Semiluna Roşie", sunt peste 1000 de raniţi în spitale - 800 la Ankara şi 200 la Istanbul, majoritatea - civili.

Potrivit The Guardian, peste 1500 de militari au fost arestaţi, după tentativa de lovitură de stat.

Ministrul Justitiei Bekir Bozdag a anunţat anterior că 754 de persoane, în principal ofiţeri ai armatei, au fost reţinute, sub acuzatia de lovitură de stat. Anterior, ministerul de Interne anunţase 336 de reţineri, fiind menţionată o "organziaţie teroristă gulenistă". Potrivit CNN Turk, printre cei reţinuti s-ar număra mai mulţi generali şi 29 de coloneli.

Şeful Statului major turc, generalul Hulusi Akar, a fost salvat din Baza Akincilar de lângă Ankara în urma unei operaţiuni speciale a forţelor guvernamentale, conform CNN Turk. Akar ar fi fost sechestrat de pucişti, noaptea trecută.

De dimineaţă, aeroportul international Ataturk, din Istanbul, a fost redeschis.

(A.A.)

-----------

Actualizare 09:44 Peste 750 de militari, arestaţi în legătură cu tentativa de lovitură militară de stat

Un total de 754 de militari au fost arestaţi în legătură cu puciul unui grup de soldaţi rebeli în Turcia ce pare să fi luat sfârşit în această dimineaţă, dar care s-a soldat cu moartea a cel puţin 60 de persoane, a anunţat agenţia de presă progouvernamentală Anadolu, citată de AFP.

Cinci generali şi 29 de colonei au fost demişi din funcţii la ordinul ministrul de interne, Efkan Ala, a precizat agenţia de presă turcă, potrivit Agerpres.

(S.A.)

-----------

UPDATE 7.20 Reuters: Soldaţi implicaţi în lovitura de stat se predau

Aproximativ 50 de soldaţi implicaţi în tentativa de lovitură de stat din Turcia s-au predat, pe unul din podurile de pe Bosfor, abandonându-şi tancurile cu mâinile ridicate, potrivit Reuters.

Un martor ocular a declarat că a văzut zeci de pucişti predându-se poliţiei, după ce au fost înconjutaţi în piaţa Taksim din Istanbul.

UPDATE 6.44 - NATO face apel la calm

Erdogan a declarat că el rămâne cu "poporul" său

Răniţi, în explozii la Parlament

Patruzeci şi două de persoane, dintre care civili şi poliţişti, au fost ucise la Ankara în confruntările din timpul tentativei de puci în Turcia, a declarat parchetul districtului Golbasi, suburbie a capitalei turce, citat de canalele de televiziune turce, informează AFP. Focuri de armă sporadice erau încă auzite dimineaţa devreme în mai multe cartiere ale capitalei după o noapte foarte confuză marcată de explozii provocate, potrivit mass-media, de bombardamente aeriene, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul turc a denunţat aseară o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parţială în direcţia Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. Armata turcă a anunţat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea şi menţine drepturile omului. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan denunţă o "revoltă a unei minorităţi în interiorul armatei". Avionul în care se afla preşedintele Erdogan a aterizat la Istanbul, iar acesta a apărut în mijlocul mulţimii de susţinători în afara aeroportului din Istanbul.

Erdogan a declarat sâmbătă că el rămâne cu "poporul" său şi nu se duce nicăieri, la câteva ore după ce un grup din armată a încercat să-l răstoarne, informează Reuters, AFP şi Xinhua.

Erdogan a adăugat că milioane de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva tentativei de lovitură de stat, pe care a descris-o drept opera adepţilor clericului musulman din Statele Unite Fethullah Gulen, pe care el îl acuză de mult timp că încearcă să se folosească de adepţii săi din sistemul judiciar şi armată pentru a răsturna guvernul turc.

Tentativa de lovitură de stat este un act de trădare şi un motiv pentru "a curăţa" forţele armate de elementele trădătoare, a mai spus preşedintele turc Tayyip Erdogan. El a fost întâmpinat de o mulţime de susţinători la aeroportul Ataturk din Istanbul sâmbătă dimineaţă, potrivit imaginilor difuzate de canalul NTV. El a mai spus că hotelul unde se afla pe coasta turcă a fost bombardat după plecarea sa.

La rândul său, prim-ministrul turc Binali Yildirim, a declarat că situaţia din Ankara este în mare măsură sub control şi că 120 de persoane au fost arestate.

La aproximativ 15 minute după declaraţiile sale, clădirea parlamentului a fost lovită de bombe şi mai multe persoane au fost rănite, potrivit presei locale.

Ulterior, alte două explozii au lovit clădirea parlamentului turc în capitala Ankara sâmbătă dimineaţă devreme, a declarat un martor pentru Reuters.

Separat, un membru al parlamentului contactat prin telefon a declarat pentru Reuters că parlamentarii s-au ascuns în adăposturi în clădire.

Mai multe persoane au fost rănite după ce un avion a bombardat sâmbătă dimineaţa clădirea Parlamentului de la Ankara în timpul tentativei de lovitură de stat militară, a declarat un deputat turc agenţiei EFE.

Sursa citată mai afirmă că sala de plen a Adunării Generale a luat foc, iar deputaţii s-au refugiat într-o încăpere de la subsolul clădirii. Printre răniţi se numără poliţişti şi angajaţi ai Camerei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel sâmbătă la "calm" şi la "respectarea totală a instituţiilor democratice în Turcia", "aliat preţuit" al alianţei militare, relatează AFP.

"Fac apel la calm şi la reţinere şi la respectarea totală a instituţiilor democratice ale Turciei şi a constituţiei sale", a declarat Stoltenberg într-un scurt comunicat dat publicităţii în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Jens Stoltenberg a afirmat că a discutat cu ministrul afacerilor externe turc Mevlut Cavusoglu şi că urmăreşte evenimentele "îndeaproape" şi "cu preocupare".

"Turcia este un aliat preţuit al NATO", a încheiat el scurtul său mesaj.

Turcia este un membru cheie al Alianţei Nord-Atlantice, având a doua cea mai mare armată după SUA.

Purtător de cuvânt al lui Merkel: "Ordinea democratică trebuie respectată"

"Ordinea democratică trebuie respectată în Turcia", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, informează AFP. "Trebuie făcut totul pentru a proteja vieţile omeneşti", a adăugat el, în timp ce soldaţii au tras la Istanbul într-o mulţime care protesta

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: "UE susţine guvernul Turciei ales democratic, instituţiile şi legea. Cerem reinstalarea ordinii constituţionale". "Tensiunile, provocările nu se pot rezolva cu arme. Loviturile de stat nu au loc în Turcia modernă, nu există alternativă la democraţie, la litera legii",a scris Tusk pe Twitter.

------------

Reprezentanţii preşedinţiei anunţă că Erdogan este într-o locaţie sigură.

O explozie a avut loc la sediul televiziunii de stat, potrivit SkyNews.

UPDATE 00.33 Preşedintele turc Erdogan spune că Guvernul este încă la putere şi nu va tolera tentative de subminare a democraţiei, conform BBC. El a mai spus că tentativa de lovitură de stat este opera unui grup minoritar din armată, potrivit The Guardian.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că trebuie evitată vărsarea de sânge în Turcia, iar orice problemă trebuie să fie rezolvată în cadru constituţional.

Populaţia face cozi în faţa bancomatelor.

Secretarul de stat american John Kerry spune că speră să fie pace, stabilitate şi unitate în Turcia, potrivit The Guardian.

Soldaţi se află în interiorul televiziunii de stat TRT, în Ankara, conform Reuters.

Lira turcească se prăbuşeşte faţă de euro şi dolar

UPDATE

Comandanţi militari turci sunt ţinuţi ostatici la sediul Statului Major General, în Ankara, afirmă surse guvernamentale turce, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan pare a fi în siguranţă, relatează Reuters.

Armata turcă susţine că a preluat puterea în Turcia, conform Reuters, citat de The Guardian.

Binali Yildirim, prim-ministrul turc, a denunţat o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parţială în direcţia Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, informează AFP şi Reuters.

Binali Yildirim a adăugat că cei responsabili pentru ceea ce el a descris ca o tentativă de lovitură de stat a unui grup din cadrul armatei vineri vor plăti preţul cel mai mare, notează Reuters.

"Aceasta este o încercare de revoltă, nu îi vom lăsa să câştige", a spus Yildirim, citat de Xinhua.

Podurile din strâmtoarea Bosfor şi aeroportul Ataturk au fost închise, iar avioane militare survolează spaţiul aerian. De asemenea, reţeaua de socializare Facebook nu funcţioneză.

Potrivit Financial Times, Grecia şi-a plasat armata în alertă.



Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Datoria catre Fmi sa fie zero nu da bine. Pica Erdogan se indatoreaza tara la Fmi si vinde tot, privatizeaza.

    1. Copie la indigo! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb