MACRON: "Franţa este astăzi mai frumoasă întrucât Noua Caledonie a decis să rămână în cadrul Republicii"

J.P.
Internaţional / 13 decembrie 2021

"Franţa este astăzi mai frumoasă întrucât Noua Caledonie a decis să rămână în cadrul Republicii"

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a salutat duminică, în cadrul unei intervenţii televizate, rezultatul referendumului din Noua Caledonie prin care locuitorii arhipelagului îşi exprimă dorinţa de a rămâne în cadrul Republicii franceze. Şeful statului francez promite un nou proiect de societate în acest teritoriu din Oceanul Pacific, transmite G4media.

"Franţa este astăzi mai frumoasă întrucât Noua Caledonie a decis să rămână în cadrul Republicii" a spus Emmanuel Macron în alocuţiunea sa televizată. El a mai declarat că ia notă cu "umilitate şi respect" de rezultatul referendumului şi a anunţat deschiderea unei perioade de tranziţie pentru ca arhipelagul să poată beneficia de noi răspunsuri la întrebările sale instituţionale şi politice.

Interesul Franţei pentru acest teritoriu aflat la 24 de ore de avion de Paris este de fapt enorm. Dincolo de plajele paradisiace, acest arhipelag este bogat în nichel şi se află într-o zonă unde Franţa are mari interese strategice. De altfel pe aceste insule se află baze militare franceze.

În mesajul său Emmanuel Macron a mai evocat relaţiile de fraternitate dintre locuitorii Noii Caledonii şi Franţa. Unele nuanţe ale acestei alocuţiuni s-ar putea să fie adresate Chinei care urmăreşte cu atenţie agitaţiile separatiste din Noua Caledonie. Mulţi observatori avizaţi spun că dacă Franţa s-ar retrage din Noua Caledonie, China s-ar instala imediat pe acest teritoriu. China este interesată în cel mai înalt grad de zăcămintele de nichel din aceste insule, substanţă utilizată pentru fabricarea oţelului inoxidabil şi a bateriilor. Deja, 90 la sută din această materie primă extrasă în Noua Caledonie este cumpărată de chinezi.

Tabăra care se opune independenţei Noii Caledonii, teritoriu francez strategic din Oceanul Pacific, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare la referendumul privind autodeterminarea arhipelagului, cu 96,49% dintre voturi împotrivă, faţă de doar 3,51% în favoarea independenţei, potrivit rezultatelor definitive.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb