MAE: Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a efectuat ieri o vizită oficială la Tirana

A.F.
Politică / 15 noiembrie 2023

MAE: Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a efectuat ieri o vizită oficială la Tirana

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a efectuat, ieri, o vizită oficială la Tirana, prilej cu care a subliniat importanţa multiplicării contactelor politice bilaterale la toate nivelurile, dar şi a menţinerii identităţii etnice, culturale şi lingvistice a minorităţii aromâne din Albania, conform MAE.

Vizita şefului diplomaţiei române în Albania reprezintă prima parte a unui turneu în Balcanii de Vest, care mai include Republica Macedonia de Nord şi Muntenegru.

La Tirana, pe fondul aniversării, în 2023, a 110 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Albania, ministrul român a avut consultări politice cu ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Republicii Albania, Igli Hasani.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, ambii interlocutori au subliniat importanţa multiplicării contactelor politice la toate nivelurile şi a diversificării schimburilor economice şi a cooperării sectoriale, inclusiv în domeniile justiţiei, apărării, securităţii cibernetice, energiei şi educaţiei. Domeniul educaţiei şi promovarea tinerilor reprezintă, de altfel, priorităţi ale proiectelor desfăşurate de România în Albania, prin intermediul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare, precizează MAE.

Partea română a exprimat aşteptarea ca lansarea curselor aeriene directe între Bucureşti şi Tirana, în octombrie 2023, să conducă la creşterea semnificativă şi diversificarea comerţului bilateral şi a contactelor interumane. De asemenea, adaugă sursa amintită, şeful diplomaţiei române a evocat importanţa pe care România o acordă menţinerii identităţii etnice, culturale şi lingvistice a minorităţii naţionale aromâne din Albania. Odobescu a exprimat, totodată, încrederea că procesul de retrocedare către statul român a Casei Iorga din Saranda să fie finalizat cât mai curând.

În plan european, demnitarul român a apreciat "alinierea deplină" a Albaniei la Politica Europeană de Securitate Comună, ca reflectare a orientării strategice clare a acestei ţări, abordare pe care România o încurajează în dialogul cu toţi partenerii din regiune, transmite MAE.

De asemenea, Luminiţa Odobescu a salutat sprijinul majoritar la nivelul populaţiei albaneze pentru obiectivul aderării la UE, precum şi angajamentul întregii clase politice din Albania. Ministrul român a subliniat, în context, necesitatea ca eforturile dedicate reformelor europene să continue într-un ritm susţinut, cu rol transformator şi de modernizare a întregii societăţi.

Şeful diplomaţiei române a apreciat rolul activ al Albaniei în calitate de membru nepermanent în Consiliului de Securitate al ONU, în mandatul 2022-2023, cu precădere rolul esenţial al Tiranei în promovarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate privind condamnarea războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precizează MAE.

În marja consultărilor cu ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Republicii Albania Igli Hasani a fost semnat Planul de Acţiune 2024-2025 privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe ale României şi Republicii Albania.

Vizita oficială la Tirana a inclus şi o întrevedere a ministrului român cu negociatorul-şef albanez pentru aderarea la Uniunea Europeană, Majlinda Dhuka, prilej cu care au fost abordate modalităţile practice de continuare şi de consolidare a sprijinului României pentru avansarea Albaniei în parcursul său european.

În cadrul discuţiilor, în contextul publicării de către Comisia Europeană a pachetului de extindere, la 8 noiembrie 2023, ministrul Luminiţa Odobescu a transmis sprijinul pentru obiectivul de deschidere efectivă a negocierilor de aderare cu Albania. Odobescu a subliniat, totodată, necesitatea continuării reformelor, inclusiv în domeniul statului de drept şi al combaterii corupţiei. În acest sens, a confirmat disponibilitatea pentru continuarea acordării de expertiză de către România în procesul aderării Albaniei la UE.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb