Mai multe ţări şi organizaţii trimit ajutoare în Beirut

A.P.
Internaţional / 6 august 2020

Mai multe ţări şi organizaţii trimit ajutoare în Beirut

Mai multe state au trimis materiale sanitare şi echipe medicale în Beirut, în urma exploziei devastatoare din zona portuară. Cel puţin 113 persoane au murit, iar alte 5.000 au fost rănite, marţi, în urma deflagraţiei, scrie Digi24.

Franţa va trimite în Liban mai multe tone de echipamente medicale, iar preşedintele Emmanuel Macron va vizita ţara lovită de tragedie, scrie Agerpres.

"Trei avioane pleacă au plecat spre Beirut, unul de la Marsilia (sud), cu echipe de lucrători medicali care pot interveni imediat, şi două de pe aeroportul (parizian n.r.) Roissy cu 25 de tone de material şi echipe de securitate ale Ministerului de Interne", a precizat la rândul său şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves le Drian.

La Marsilia, pompierii navali au trimis material de urgenţă şi o echipă medicală de nouă persoane în Liban, a precizat serviciul lor de comunicare. Ei s-au îmbarcat la bordul unui avion privat pus la dispoziţie de directorul general al companiei CMA-CGM, unul dintre liderii mondiali în transportul maritim. Acesta, Rodolphe Saade, este de origine libaneză.

"Atunci când suntem încercaţi prietenii trebuie să fie aproape şi noi suntem", a subliniat Jean-Yves Le Drian, după ce a discutat telefonic cu omologul său libanez Charbel Wehbe.

Franţa va avea de altfel "iniţiative în zilele care urmează" pentru a mobiliza ajutorul internaţional necesar, în special la nivel european, pentru a oferi asistenţă imediată Libanului, a mai precizat şeful diplomaţiei franceze, fără a furniza amănunte suplimentare.

"Pentru moment, este timpul ca solidaritatea internaţională să se arate", a spus Jean-Yves Le Drian, atrăgând atenţia asupra distrugerii portului precum şi a "necesităţii alimentare indispensabile întrucât silozurile cu cereale au explodat şi ele".

Salvaţi Copiii România se alătură apelului global de urgenţă şi sprijină echipa locală din Beirut cu fonduri pentru ca toţi copiii afectaţi de explozie să aibă asistenţă medicală de urgenţă, suport emoţional şi protecţie, informează un comunicat al organizaţiei.

"Când o astfel de calamitate se întâmplă, intervenţia imediată este vitală. E nevoie de un efort umanitar solidar, pentru a putea ajunge la copiii afectaţi de o dramă de proporţii, într-un context care îi expune şi mai mult bolilor, violenţelor şi insecurităţii sociale şi emoţionale. Lumea întreagă trebuie să aibă astăzi grijă de copiii din Beirut", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Deşi Israelul nu are relaţii diplomatice cu Libanul, şeful Centrului Medical Galileea din Nahayira a făcut miercuri apel la autorităţile libaneze să permită tratarea în unitatea respectivă a celor răniţi de exploziile de marţi. ''Vrem doar să dăm o mână de ajutor. Oricine vine va fi tratat şi va fi externat sănătos şi întreg''.

State ale Uniunii Europene vor trimite în Liban circa o sută de pompieri care vor contribui la operaţiunile de căutare şi salvare la Beirut.

''Mecanismul de protecţie civilă al UE a fost activat la cererea autorităţilor libaneze şi coordonează în prezent desfăşurarea urgentă a mai mult de 100 de pompieri înalt calificaţi, cu vehicule, câini şi materiale specializate pentru căutare şi salvare în mediul urban'', activitatea pompierilor europeni urmând să se desfăşoare în cooperare cu autorităţile libaneze, a explicat comisarul european într-un comunicat.

''Olanda, Grecia şi Cehia şi-au confirmat deja participarea la această operaţiune critică. Franţa, Polonia şi Germania şi-au oferit de asemenea susţinerea prin intermediul mecanismului (european de protecţie civilă) şi alte state membre şi-ar putea aduce contribuţia'', a adăugat Janez Lenarcic.

Citeşte şi: O explozie cât 10 la sută din bomba de la Hiroshima. Momente teribile la Beirut: guvernatorul izbucneşte în lacrimi

Irakul a trimis şase camioane încărcate cu materiale medicale şi o echipă de urgenţă pentru a-i ajuta pe medicii din Liban, iar Egiptul şi Iordania au trimis spitale mobile, scrie The Guardian.

Marea Britanie şi Australia au oferit un ajutor financiar în valoare de 6,6 milioane de dolari şi materiale sanitare în valoare de 1,4 milioane de dolari. Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a declarat că ţara sa este "pregătită" să trimită echipe şi asistenţă medicală în Liban.

Banca Mondială a declarat miercuri că este pregătită să mobilizeze resursele pe care le are la dispoziţie pentru a ajuta Libanul după exploziile de amploare produse marţi în Beirut, soldate cu moartea a peste 100 de persoane, rănirea altor câteva mii şi distrugerea unei părţi a capitalei.

Instituţia a dat asigurări că îşi poate "desfăşura expertiza pentru a efectua o evaluare rapidă a pagubelor şi a nevoilor şi pentru a dezvolta un plan de reconstrucţie în conformitate cu standardele internaţionale", se arată într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca trebuie sa trimita alimente,materiale de constructie.Acum ar fi nevoie de ajutorul celor mai bogati oameni din lume.Ma refer mai ales la cei care din bogati au devenit mai bogati ca urmare a pandemiei de Covid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb