Marele desen

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 13 noiembrie 2015

Cornel Codiţă

Cariera Angelei Merkel se apropie rapid de sfîrşit. Cine ar fi putut spune, acum doi ani, că el va fi un dezastru? Nimeni! Probabil, nici măcar cei care au scris scenariul pe care îl vedem derulîndu-se sub ochii noştri de cîteva luni. Unul menit să o scoată pe Mutti din istorie, nu pe covorul roşu al aleii cu figuri sculptate în materia impenetrabilă a Eroilor, ci pe uşa din dos, rezervată eşecurilor ruşinoase.

Cum s-a întîmplat? Nimic mai simplu! Un şir neobişnuit de erori în cascadă, sub presiunea evenimentelor şi a încărcăturii lor de suferinţă umană; o lozincă bine găsită "Wir shaffen Das" (O scoatem noi, la capăt!) cu care versatul om de stat a sperat să umple golul uriaş, căscat brusc între el şi restul maşinăriei politice din care face parte, din care fac parte Germania şi Europa ca stat-continent; crăpături masive în structura eşafodajului fără de care nici un politician nu există: susţinerea partidului propriu plus susţinerea electoratului. Poate şi un strop din elixirul iluziei cu care ajunge să se îmbete, fie şi o singură dată, o clipă, orice om politic de succes, ce vrea să aibă proba ultimă a faptului că El face Politica, nu doar politica l-a creat pe el, că şi-a depăşit condiţia de muritor şi a intrat, dacă nu chiar în rîndul zeilor, măcar în tagma semi-zeilor, muritori cu permis de liberă trecere în Olimp, ale căror puteri asupra lumii trec mult dincolo de hotarele limitelor omeneşti!

De ce s-a întîmplat aşa? Ei... aiasta-i cu totul altă istorie şi ea are de a face doar tangenţial cu problema aşa zişilor azilanţi care au luat cu asalt Europa, în primul rînd Germania. Începutul poveştii este ceva mai în urmă şi anume la momentul zero al "noii ere" marcată de căderea zidului Berlinului şi reunificarea Germaniei. Atunci, forţat de timp şi de rezistenţa politică încăpăţînată a Franţei şi Marii Britanii la soluţia reunificării rapide a Germaniei, cuplul Moscova-Washington, cel care a condus tot timpul jocurile, a recurs la manevra tactică a trecerii deciziilor concrete pentru reunificare din salonul celor 4 Mari Puteri, în săliţa de negocieri improvizată pentru RFG şi RDG!!! Un anume Helmuth Kohl a devenit, astfel, "Eroul reunificării Germaniei", alăturîndu-se cuplului Gorbaciov-Bush! (Pentru RDG, nu mai era nevoie de eroi, desigur!!!) Acest accident istoric a semănat în politica din Germania buruiana iluziei că în noua eră, pentru ca marea putere renăscută a Europei să-şi croiască propriul statut şi propriile poziţii, tot ceea ce are de făcut este să vrea! Vorba reclamei de la Adidas torsion: "Dacă vrei, poţi!" Două decenii şi mai bine de revenire în forţă a Germaniei pe scena politică a Europei şi, într-o mult mai mică măsură şi pe scena lumii, au ascuns bine de ochii celor care deja nu prea mai voiau să vadă, faptul că peceţile de pe înţelegerile Ruso-Americane, care au făcut posibilă încheierea primei etape după al II-lea război mondial, numită şi a "războiului rece", nu au fost, în fapt, niciodată rupte!!! Sigiliile sunt intacte şi valabilitatea acelor înţelegeri continuă să producă efecte, chiar dacă multe din datele ecuaţiei care reglează relaţiile Rusia-SUA s-au schimbat. Într-un mod mai vizibil şi virulent, mesajul acesta a fost spus de cîteva ori de V. Putin; mai puţin explicit, şi de echipele Bush, respectiv, Obama care s-au succedat la Casa Albă. Pînă la Merkel, toţi oamenii politici de la vîrf, ai Germaniei, au tradus corect mesajul, chiar dacă l-au înghiţit din ce în ce mai cu noduri. Ajunsă la al treilea mandat şi sigură că poate face şi ea Istorie, asemenea celui care i-a fost părinte, naş şi mentor politic, Helmuth Kohl, Angela Merkel s-a hotărît să treacă Rubiconul şi să ia Roma cu asalt! Hotărîrea a devenit vizibilă, atunci cînd a lăsat să ardă pînă la capăt fitilul scandalului "americanii spionează telefoanele Cancelarului Germaniei", după care nu a ezitat să pună gaz pe foc, cu mîna-i proprie!!! În sfîrşit, ultimul cui în sicriul politic în care singură s-a închis, Angela Merkel l-a bătut atunci cînd a ales să se opună politicii americane, de pe poziţii ireductibile, în problema gestiunii crizei economico-financiare, globale. Războiul "modelul german" (austeritate) contra "modelul american" (tipărim bani) s-a încheiat înainte de a apuca să înceapă, cu victoria la scor de maidan a Statelor Unite. Desigur o victorie politică, bazată pe forţă, nicidecum pe raţionalitate!

Ironia perfidă a sorţii este însă alta! De la Schliffen încoace, pînă şi pifanii politicii germane ştiu că război pe două fronturi, împotriva a două mari puteri, Germania nu poate duce cu succes, niciodată. Capcana s-a închis definitiv pentru Merkel, în clipa în care a aţipit pe ideea că poate folosi Rusia putiniană ca aliat împotriva Americii. Răgetul de măgar al unui anume Junkers, preşedinte al Comisiei Europene, care s-a apucat să dea sfaturi Europei, cînd nu i le-a cerut nimeni, pentru o caldă şi cuprinzătoare apropiere de Moscova este doar ecoul disperării doamnei Merkel şi dovada (smoking gun!) a faptului că ea a crezut în posibilitatea de a folosi Rusia ca punct de sprijin pentru o politică de confruntare (fie şi moderat-controlată) cu Statele Unite. Nu mă îndoiesc, Putin a fost încîntat şi teribil de amuzat să joace rolul "seducătorului". După cum nu am nici cea mai mică îndoială că Washingtonul a fost bucuros să aprobe această distribuţie de roluri, pentru ca scoaterea din joc a Angelei Merkel să se poată realiza fără fisură, într-o reprezentaţie plină de succes pe scena plină de iluzii şi lumini false a Politicii celei Mari!!!

P.s. Conţinutul acestui editorial este doar un scenariu şi nu este deloc imposibil ca tentaţia ipotezei de lucru şi nevoia de coerenţă a construcţiei secvente să fi sacrificat unele date importante ale "realităţii".

Opinia Cititorului ( 42 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Acest tip de PS denota bun simt din partea autorului si ar trebui sa fie obligatoriu prin lege :)

    Colcaie mass media de scenarii politice stupide si de un subiectivism gretos, scremute de "analisti" de toate soiurile cu pretentii de posesori ai adevarului absolut. 

    Tot prin lege ar trebui impus ca, in situatia in care "scenarita" aduce si sechele psihice grave populimiii pofticioase de senzatii tari, "analistul" in cauza sa fie obligat sa declare public: "Am fost un dobitoc!" :))

    Asa... 

    Germania inca da tonul in cadrul Comisiei Europene.

    Sosirea solicitanților de azil ar putea avea un mic impact economic pozitiv

    Aceste previziuni oferă o primă evaluare a impactului economic produs de sosirea în UE a unui mare număr de solicitanți de azil. Deși pe termen scurt cheltuielile publice suplimentare conduc la creșterea PIB-ului, pe termen mediu este de așteptat să se producă un impact pozitiv suplimentar asupra creșterii economice ca urmare a... 

    1 Viziunea superputerii

    Un lucru este atât de evident încât nu are nevoie de nicio analiză şi argumentare: Uniunea Sovietică era hotărâtă să domine fără ambiguităţi întreaga parte a continentului care i se concesionase deja la faimoasele conferinţe de la Teheran, Yalta şi Postdam. Momentul instalării de către URSS era numai o chestiune de timp, dacă era necesar chiar printr-un puch, a regimurilor din statele Central - Estice, unde hegemonia sa era foarte importantă pentru interesele sale... 

    1. 2 Viziunea statului -naţiune

      La o săptămână de la armistiţiu, 15 mai 1945, generalul de Gaulle a ţinut o cuvântare la Adunarea Naţională a Constituantei Franceze, o cuvântare care arată viziunea sa pentru viitorul Franţei şi implică, după cum se poate observa prin extrapolare, un viitor al Europei ca întreg. Întâi, el consideră Al Doilea Război Mondial un altul dintr-o serie lungă de războaie similare, motivate de ambiţia unuia sau altei puteri europene de a domina pe celelalte. „... 

      3 O viziune europeană autentică

      O a treia propunere pentru noua Europă s-a concentrat pe nivelul continental, şi a considerat Europa actorul adecvat capabil să se adapteze la noua situaţie istorică. Această a treia viziune a pornit de la ideea că statele naţiune sunt incapabile să-şi rezolve conflictele în mod paşnic, astfel încât reconstruirea lor ar duce la aceleaşi războaie ca şi în trecut, singura diferenţă fiind aceea că armele moderne industriale ar avea potenţialul de a ucide... 

      Interbarea este care este viziunea actuala hegemonica?

      alianta dintre marile puteri In istorie doar aliantele au fost de succes. Care este alianta actuala de succes?

      Ce se intampla cu Europa acum in lupta cu terorismul? Care este pozitia Rusiei fata de atentatele teroriste din Europa?

      modelul de stat naţiune este la nivel regional, limitat , iar viziunea superputerilor este de nivel global – modelul european, dimpotrivă, este de nivel continental.

    1. Faptul ca este un scenariu nu-i diminueaza valoarea deosebita pe care o are si pentru analiza si pentru interpretarea istoriei. Caci este unul dintre cele mai bune analize si cele mai discutabile interpretari pe care le-am intalnit, la noi sau aiurea, Nu numai pentru ca este extrem de ingenios, dar mai ales pentru ca relationeaza o lunga serie de realitati si evenimente, care altfel pareau independente si aleatorii, intr-un tot coerent.

    2. Singura problema a scenariului este premisa unei... 

    1. Multumesc inca o data pentru scenariu. Va pup si ma inchin. N-am vazut niciodata o asemenea inteligenta ca la dv. Raman al domniei voastre, vesnic supus si admirator.

    Cariera Angelei Merkel se apropie rapid de sfîrşit...... 

    Chiar cu mentiunea din PS, domnul Mafalda ne da inca odata masura pesimismului netratabil de care sufera.

    Chiar daca (fereasca Sfantul) scenariul Codita s-ar intampla, nu va bucurati; abia atunci va incepe raul pentru intreaga Europa. 

    1. o data e corect gramatical.

      Corector sau plagiator; de unde ti-ai furat titulatura? 

      o data e corect gramatical; a doua oara, nu mai e corect gramatical 

      Domnul profesor poate prevedea scenariile viitorului si chiar pe al sau. Nu multi sunt dotati cu astfel de competente!

      ...Occidentul sau SUA oricum sunt responsabili, că ei ne-au dat pe mână bolşevicilor. Copiii trebuie să aibă un trecut ca să se poată proiecta în viitor. Ceea ce se întâmplă acum este un dezastru bine organizat, premeditat, se şi aşteaptă asta, pentru că ţara este cu cât mai degenerată, cu atât mai uşor guvernabilă. Dar există și replica dată de Bunul Dumnezeu, pe care ei nu o ştiu. Acest popor are o tărie a lui şi el nu se va lăsa păcălit. E un moment de cotitură în care clasa politică...

    Autorul ar trebui sa precizeze ca problema "marelui desen" nu este Angela Merkel, ci obiectivul Germaniei de a construi o noua UE sub conducerea ei, bazandu-se pe puterea ei economica si financiara si pe o relatie ambigua cu ambele mari super-puteri militare (SUA și Rusia) pentru a ramane la adapost fara a fi nevoie sa se inarmeze.

    1. Acest mesaj ar putea apartine sau nu lui sveik. Intrebarea este de ce sveik publica opinii sub numele altor cititori? Nu ti-e ma rusine? Sfertodoctule.

      germania a pierdut in sec.trecut 2 razboaie.pe cel de al treilea nu l va pierde.caci nu va participa,razboiul este intre islam si ateism.aunci când rusia si sua vor iesi sleite din razboiul antiislam gemania va dicta.dar eu nedajduiesc ca nu si in spatiul carpato dunatrean pontic.

      Dincolo de patimi, gargara, urlat la luna, situatia reala arata cam asa: pe patul de moarte guvernul Ponta a aruncat in alegatori cu niste bani-promisiuni, pentru ca in realitate nu exista. Toata lumea vrea, firesc, bani mai multi, dar trebuie intai sa-i produci cumva si din pacate se fac doar prin investitii, aia din pix bazati doar pe consum nu se pun in economia reala. Deci singura solutie e mai multa indatorare externa. FMI e singurul care ofera bani ieftini, conditia e sa-i asiguri ca nu...

      Mesajul nu apartine cititorului Cristi C. Poate este al porcului sveik.

    Eu sunt cel care falsific mesaje ale cititorilor, ii ponegresc si imi bat joc de subiectele zilei.

    1. L-am prins si l-am executat pentru atitudinea lui online. Sveik este o rusine de om care merita dispretul tuturor.

      Sveik este plagiatorul anonim. Atunci cine este Penelope?

      Sotia lui Ulise. Dar Ulise cine este?

      Plagiatorul anonim a fost identificat dupa IP si se pare ca este cel care semneaza Ulise... 

      Eu imi cunosc sotul sau il pot recunoaste dupa felul in care trage cu arcul cu sageti impotriva petitorilor mei si nu este el cel adevarat, tot un plagiator. 

      Din intamplare am fost botezata Penelope de catre mama mea iar numele meu nu are legatura cu eroina decat prin harnicie si fideliatte fata de partenerul meu.

      Daca plagiatorul doreste sa ma cunoasca o... 

    Terminati-o cu cocalarii paduchiosi, ca te ia naiba la ce pedepse usoare li s-au dat. Asta a fost grup, una si a doua marsavia a fost planuita. Sute de cazuri stau ascunse prin sertare, ca violul e un sport in Rumania, mai ales cel de batrane de 80 ani,,,, iar pt lege violul e o ccreaza, de fapt pt justitia rumana orice infractiune e o ccreaza daca ii umpli sacii. Plosnitele astea au fost cat de cat gabjite pt ca nemernicia le-a fost mediatizata. Altfel si azi ar fi ranjit prin ......

    1. Penelope este cocalara. Sa dus sa aduca bani acasa si nu a m-ai venit.

      Asa scrie sefa ta...agramata...ai avut exemplu bun. Inca nu ati terminat cu ura de rasa, in institutia in care te-ai transferat.

      Si tu esti titrat pacat ca it pierzi vremea in acest mod care nu iti face cinste. Ai putea avea parte de un Dascal dedicat din cand in cand. Nu trebuie sa ieis in evidenta prin lucruri negative, prin rautate. asa cum te descriu colegii tai.

    Are dreptate Basescu !! Cote zero !!! Expulzarea emigrantilor de urgenta!!! Basescu e foarte intelept stie ce spune.. antena3 rtv manipuleaza grosolan !!!

    1. Bravo, Cristi C!

      Cerem si condamnarea judecatorilor care elibereaza infractori tip copos. sau condamna cu 1 an puscarie marea coruptie. nu e-n ordine. vremea judecarii judecatorilor se apropie. 

      buba cea mare a tarii este justitia judecatorilor pe care nimeni nu-i judeca. ca judecatul intre ei e zero.

      aa.... si condamnarea facatorilor de legi strambe. doua fundamente ale unei societati normale. 

      Mesajul nu apartine cititorului Cristi C. Eu l-am scris. Si am facut un joc de cuvinte interesant.

      Am vrut sa scriu "crepitație" in titlu. TB este un imbecil ale carui oase bucale nu scot decat crepitatie. Nicidecum vorbe pe care cineva sa le asculte. 

      Mesajul nu apartine cititorului Sveik, adica eu. Adica nu sunt eu Sveik. De fapt sunt dar nu este mesajul. Acela este dar este nu al lui Sveik.

      Tarile europene si Uniunea Europeana sunt condusi de politicieni iresponsabili, incompetenti si total lipsiti de scrupule. Merkel, Hollande si Juncker sunt pe primele trei locuri ale iresponsabililor care conduc destinele acestui continent. Parca si-au pus in gand sa faca praf Europa, sa o islamizeze. Asa ceva este inacceptabil si revoltator. Romania trebuie sa refuze categoric contele obligatorii si sa nu primeasca nici un imigrant din zona musulmana. Gata, ajunge! Nu ne mai putem face ca nu...

      Iar Romania sa fie exclusa din UE pentru ca este doar un popor de nemernici. Toti romanii din Occident care nu au si cetatenia tarii gazda, sa fie expulzati in tara de origine.

      Mai ia o dushca de votca, muscale!

      Cu ce te consideri tu mai european, bah? Din cauza ca te inchini la moaste si iti freci portofelul si chilotii (pentru noroc in dragoste si procreere) de racle?

      Ce daca ai citit "Mostenirea Morozov" de Geoffrey Lambert. Tu nu faci parte dintr-un popor mare, bah. Iti aduci aminte ce ii spunea tatal lui Misha cand se aflau împreună in Londra, la Jubileul de Diamant al Reginei Victoria?

      "“This is without doubt the greatest empire the world has known, Misha,” his father turned to him as he spoke. “Not wanting to do business with the English would be like not opening your eyes to see the sun in the morning. It would still rise high... 

      Unde io bagi? 

      Pina ce Mapamondul se lamureste ce face cu firma care marcheaza intrarea pe domeniul Drepturile omului, Merkel, Hollande si Juncker trebuie sa joace o piesa, nu pot lasa teatrul gol.

      De situatia existenta este vinovat Occidentul, in frunte SUA, care conduce jocul. Din considerente neclare, ajutorul acordat de Occident tarilor care au tinut pina in prezent refugiatii s-a redus, fapt care a facut ca respectivele tari sa ridice stavilarul si inundatia sa se produca. SUA este la adapost,... 

    In cadrul “Marelui desen””care sa fie oare rolul crochiurilor care reprezinta sanctiunile aplicate Rusiei si jocul cu barcute din Marea Neagra?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb