Meciul Ceauşescu-Dragnea

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 29 ianuarie 2019

Cătălin Avramescu

Lume, lume! Apropiaţi-vă! Urmează meciul ultimelor două secole! În colţul roşu, în maieu cu secera şi ciocanul, Secretarul-General al Partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, zis şi "Nea Nicu". În celălalt colţ roşu, în maieu cu trei trandafiri într-o găleată, Preşedintele Partidului, tovarăşul Liviu Dragnea, zis şi "Daddy". De la "Rumble in the Jungle", nu aţi mai văzut aşa ceva!

Primul, legitimat la CS Scorniceşti, este cunoscut pentru devastatorul său croşeu de stânga. Al doilea, provenit de la CSM Teleorman, este faimos pentru jocul său de picioare.

Pe banca tehnică, Dăscălescu şi Don Orlando. În tribună, Elena şi Irina. Spectatori: 20 de milioane (în scădere).

Un panel de arbitri format din "acoperiţi" din presa sportivă a pregătit criteriile. Se acordă puncte la următoarele categorii:

1. Datorie publică. Underdogul din Alexandria porneşte cu un handicap major. Deficitul Bugetului a sărit, probabil, de trei la sută, motiv pentru care Uniunea Europeană îi va arăta cartonaşul galben în runda a II-a.

2. Stabilitate monetară. Ultimele cifre arată că leul e pe făraş. Fără Buget, cu cea mare inflaţie din UE, Daddy va avea mult de recuperat în ring.

3. Şomaj. Speranţa din comuna Gratia a început prost. 11 la sută şomaj în judeţul natal. De partea cealaltă, şomaj oficial zero la nivel naţional, cu şomeri luaţi cu dubele Miliţiei pentru "parazitism social". Greu să te pui cu "socialismul real"...

4. Investiţii. Titanul din Scorniceşti are, aici, un avantaj zdrobitor. Blocuri din plăci, linii de metrou, Circul Foamei, o autostradă completă, fabrici şi uzine. Proaste, dar multe - vorba cronicarului... Pe de altă parte, Dragonul din insula Belina lansează de câţiva ani, pe surse, zvonul neconfirmat până acum că va veni cu nişte contribuţii noi, chinezeşti.

5. Spitale. Praf pe toată linia, aşa încât în această privinţă se anticipează un meci echilibrat. Totul este să nu trebuias­că să intervină medicii, pentru că cei mai mulţi au fugit deja în străinătate.

6. Învăţământ. După meciul de des­chidere între Aneta Spornic şi Liviu Pop-Genunche, realizăm că lupta între cele două echipe va fi strânsă, în noroi. Publicul este în delir. Înfruntarea este crudă, cu lovituri la cap. Siluirea limbii române, plagiate, promovări politice, persecutarea elitelor intelectuale, subfinanţare cronică - totul e permis, iar rezultatul absolut incert.

7. Cultura. Nimic nu se poate compara cu Demolatorul din Scorniceşti, cu sute de biserici puse la pământ şi cartiere întregi devastate. Însă pe piaţa pariurilor cota echipei de la Videle se menţine destul de ridicată. Clădiri istorice dărâmate fără autorizaţie, un judeţ fără nici o librărie, sala Tronului folosită pentru chermeze, un ministru al Culturii agramat, capodoperele lui Brâncuşi spălate cu furtunul, un Prim-ministru de-a dreptul analfabet. Surprizele sunt oricând posibile.

8. Unitatea de Partid. La congresele PCR, nimeni nu mişca în front. Acum, în vremurile de pe urmă, s-au găsit câţiva prin PSD. Însă procedeele tehnice nu au evoluat în patru decenii. Se strânge un grup de activişti nemulţumiţi, se face o scrisoare. Unii semnează, alţii nu. Unii se retrag, alţii nu recunosc. Rămân doi-trei care susţin că de fapt nu criticau Partidul. Care Partid îi exclude, descoperind că erau incompetenţi, invidioşi şi corupţi. Cumva însă... uită să îi dea afară din vilele lor. Egalitate.

9. Represiunea internă. Ce vremuri... În vechiul campionat, până şi minerii au fost arestaţi când au vrut să facă grevă. Dizidenţii dispăreau, iar poşta era cenzurată. Nu puteai nici măcar să deţii o maşină de scris sau un top de foi trase la xerox. La o adică, dacă ieşeai să strigi împotriva conducerii de Partid, erai împuşcat pe stradă. Drept este că după ce şi-a revopsit firma, în 1990, socialiştii au arătat că nu şi-au ieşit complet din mână. Câteva mineriade nu sunt chiar nimic, nu?... Dar abia acum se ridică o nouă generaţie de speranţe ale Stângii, atrase de salariile triplate şi de pensiile nesimţite. Au gazat zeci de mii de civili în Piaţa Victoriei, din care au ajuns la spital câteva sute. Au amendat un surdo-mut, un lucru pe care vechii securişti nici nu l-au imaginat.

10. Justiţia. Pe finalul meciului, se întrevede o revenire spectaculoasă a lui Daddy. Se fura şi pe vremea lui Pingelică, dar nu mai ajungeai parlamentar sau ministru dacă aveai trei dosare penale şi două condamnări. Şi nici nu primeai despăgubiri din banul public dacă te prindeau cu mâţa în sac. Cine spunea că nu există Progres în Istorie?...

11. Averea personală. Câteva blănuri pentru "tovarăşa", o duzină de puşti de vânătoare, o căciulă rusească şi un Renault pentru Nicuşor. Lamentabil. Mai este nevoie de altă dovadă că socialismul trebuia reformat? Proprietăţi în Brazilia, excursii cu avioane private, o fermă de porci şi o limuzină BMW de lux - toate acestea şi multe altele... doar din salariul de la Camera Deputaţilor! Victorie prin KO tehnic a echipei trandafirii! Urmează masa şi muzica la Abu Dhabi.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb