MEDIASIND: "Comunicarea instituţională în TVR - lipsită de profesionalism"

A.P.
Comunicate de presă / 10 iulie 2020

Mircea Radu

Mircea Radu

Un comunicat de presă la reacţia MediaSind privind prejudicierea TVR cu peste 20 milioane de euro, al Serviciului Comunicare şi Protocol din Societatea Română de Televiziune, condus de fosta vedetă Mircea Radu, demonstrează cât de lipsită de profesionalism a devenit activitatea de comunicare instituţională în TVR, scrie un comunicat de presă al Mediasind.

Folosind un limbaj nepotrivit pentru o instituţie de presă, Serviciul Comunicare încearcă decredibilizarea unei organizaţii care a demonstrat, cu documente din instanţă, prejudicierea bugetului Televiziunii Naţionale cu peste 20 milioane de euro.

Prima critică adusă de conducerea TVR la adresa comunicatului MediaSind, e legată de lungimea lui. Prin intermediul comunicatului se reproşează că Mediasind a folosit 1460 cuvinte, 30 paragrafe întinse pe 3 pagini, din care administraţia Gradea nu a înţeles nimic şi pe care le descrie drept un "haloimăs". Cuvântul îi aparţine domnului Mircea Radu, conform Mediasind.

Adoptând tehnici bolşevice de manipulare, conducerea TVR şi Mircea Radu se întreabă, retoric, ce au făcut sindicaliştii în ziua în care au scris acest comunicat. Şi după un calcul "ştiinţific" făcut de acelaşi Serviciu de Comunicare, a rezultat că din 20 de zile lucrătoare, sindicaliştii de la MediaSind lucrează doar 10, pentru că scriu comunicate împotriva conducerii TVR, în loc să ia exemplu de la presa privată unde se munceşte: "la un holding de presă, luna trecută, s-au făcut concedieri de zeci de oameni; oameni care munceau zi-lumină fără să crâcnească, o făceau de dragul meseriei şi din dorinţa de a pune pe masă o pâine copiilor lor - nu făceau comunicate, adică."

După acest delir comunicaţional, care demonstrează o mentalitate bolşevică, conducerea TVR încearcă demontarea argumentelor care susţin demiterea Doinei Gradea din comunicatul MediaSind, folosind o tehnică de manipulare cunoscută - minciună prin omisiune, conform comunicatului de presă.

"Vă oferim o replică scurtă şi argumentată juridic, în mod profesionist, pe care o puteţi lua ca model în comunicatele dumneavoastră viitoare:

a) Referitor la Decizia nr. 16/2016 - SRTv şi orice instituţie publică ale cărei fonduri sunt auditate de Curtea de Conturi are dreptul, conform legii, să conteste măsurile dispuse de auditori. SRTv a contestat în parte măsurile cuprinse în Decizia nr. 16/2016, inclusiv măsura dispusă în legătură cu restructurarea".

Ceea ce omite, în mod intenţionat, să spună comunicatul TVR, e rezultatul acestei contestaţii şi anume, că aceasta a fost respinsă de Curtea de Conturi, de Curtea de Apel Bucureşti prin Sentinta nr. 2830 din 4 iulie 2017 şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin Hotărârea nr. Hotărârea nr.1759 din 7 aprilie 2020. Ceea ce înseamnă, potrivit dispoziţiilor legale, că administraţia TVR trebuia să recupereze încă din 2017 prejudicii în cuantum de peste 20 milioane de euro de la persoanele responsabile.

Comunicatul de presă informează că Doina Gradea şi Mircea Radu acuză Mediasind că a oferit informaţii neadevărate şi atunci când invoca prejudiciul uriaş creat de SC Splendid Media SRL:

"b) SRTv a formulat acţiune în pretenţii împotriva fosta Splendid Media SRL, în prezent ONE DIGITAL STORE SRL, obiect al Dosarului nr. 24.727/3/2015, acţiune care a fost admisă, instanţa obligând pârâta să plătească SRTv suma de 24.857.827,90 lei. În vederea recuperării sumei datorate SRTv a introdus cerere la Tribunalul Municipiului Bucureşti".

Ceea ce nu spune comunicatul TVR este că prejudiciul demonstrat de Curtea de Conturi - şi anume peste 2 milioane de euro în cazul disponizibilizărilor ilegale de personal şi aproximativ 16 milioane de euro în cazul fostei SC Splendid Media, nu a fost calculat şi recuperat, aşa cum impunea Decizia Curţii de Conturi. Suma cerută în instanţă a fost de 24. 857. 827,90 lei, adică aproximativ 5 milioane de euro. Nici Doina Gradea şi nici Mircea Radu nu răspund în comunicat ce s-a întâmplat cu restul sumei de peste 15 milioane de euro din Decizia nr. 16/2016, dacă se iau în calcul şi penalităţile şi dobânzile aferente.

După ce s-au făcut că nu înţeleg denumirea folosită pentru filiala TVR din Republica Moldova, şefii TVR cer date pentru susţinerea afirmaţiei "jaful din TVR se petrece în mod sistematic iar autorii se bucură de protecţia şi complicitatea politicii" . Mediasind oferă câteva exemple în acest sens, care ilustrează această complicitate prin neimplicare a unor politicieni: 1. Blocarea activităţii comisiei de anchetă, votată în Parlamentul României, pentru anchetarea fraudelor comise în cadrul Festivalului Cerbul de Aur şi în cazul încheierii unor contracte cu diversi colaboratori.

Un alt exemplu se referă la faptul că de ani de zile Rapoartele de activitate nu sunt introduse pe ordinea de zi a Comisiilor de specialitate, blocându-se, astfel posibilitatea legală de a demite conducerea TVR.

Şi nu în ultimul rând, sunt amintite zecile de petiţii, sesizări, memorii venite din partea principalelor organizaţii naţionale şi internaţionale din media privind numeroasele abuzuri comise de actualul preşedinte-director general, care au fost ignorate de Comisiile de specialitate din Parlament, ceea ce a dus la menţinerea în fruntea instituţiei publice a acestei conduceri, inclusiv a consilierului pe probleme de management şi coordonator al Serviciului Comunicare, Mircea Radu.

În încheiere, comunicatul TVR reia obsesiile şefei TVR legate de legalitatea şi legitimitatea MediaSind în Televiziunea Română.

Repetăm: toate demersurile noastre din TVR sunt legale şi legitime. Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, aşa cum se înţelege clar din denumire, este un sindicat naţional al jurnaliştilor, care are filială şi în SRTV. De altfel, aceasta chestiune am lămurit-o în răspunsul, oferit pe larg, în comunicatul din data de 4 iulie, în urma gafei comise de acelaşi Serviciu de Comunicare: (Serviciul condus de fosta vedetă, Mircea Radu, "din dragoste" dezinformează opinia publică: Conducerea TVR susţine că nu va exista nicio sedinţă de CA pentru activitatea sefei TVR deşi aceasta a fost deja convocată pentru data de 8 iulie)

Înainte să trimită la "treabă" pe sindicaliştii MediaSind pentru "că este de muncă" comunicatul conducerii TVR nu uită să precizeze, că se va acţiona în justiţie pentru prejudiciile de imagine solicitând şi daune morale.

În orice instituţie publică din orice ţară democrată, un astfel de comunicat de presă şi o astfel de atitudine neprofesionistă, duceau instantaneu la demiterea autorilor, dar şi a întregului management.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind nu se va lăsa intimidat de presiunile şefilor TVR care, fiind susţinuţi politic, tratează cu arrogant orice avertizare publică venită din partea societăţii civile. Totodată, organizaţia îi asigură pe cei aproximativ 600 de membri din Televiziunea Română că va fi, în continuare, alături de ei, apărându-le drepturile, conchide comunicatul de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb