MINISTERUL RUS AL APĂRĂRII: "Vehiculele blindate ruse au ajuns în Serbia, dar nu pe cale fluvială"

I.M.A.
Internaţional / 27 iulie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Ministerul rus al Apărării a anunţat, ieri seară, că România nu a oprit vehicule blindate ruse, acuzând că au fost vehiculate "minciuni" şi că transportul a ajuns în Serbia, dar nu pe cale fluvială.

"Ministerul rus al Apărării nu a trimis niciodată nave pentru transportarea echipamentelor militare pe Dunăre spre Serbia. Toate relatările despre astfel de transporturi şi despre presupusa oprire de către România a vaselor ruse cu vehicule blindate sunt minciuni absolute", se arată într-un comunicat al instituţiei,conform Digi24.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, echipamente militare ruse au fost livrate deja Serbiei. "Toate livrările au fost efectuate în strictă conformitate cu termenii contractului şi la termenele prevăzute. Exportul de produse militare din Rusia în Serbia se derulează în conformitate strictă cu legislaţia internaţională şi în cadrul cooperării tehnice bilaterale", precizează Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia de presă Tass.

Informaţiile despre blocarea pe Dunăre a unui transport de echipamente militare ruse destinate Serbiei au apărut joi dinspre presa sârbă. Jurnaliştii din Serbia spuneau că ţara lor ar fi trebuit să primească 30 de tancuri şi 30 de blindate din Rusia, în baza unui contract semnat între Belgrad şi Moscova, dar autorităţile române au interceptat transportul şi au confiscat armamentul. Presa de la Belgrad acuza România că ar fi încălcat convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre.

Ministerul român al Afacerilor Externe a oferit vineri punctul său de vedere referitoare la acuzaţiile Serbiei potrivit cărora România ar fi blocat un transport de armament pe Dunăre.

Reprezentanţii MAE evită să spună clar dacă a existat sau nu acest transport pe teritoriul României, dar arătă că aplicarea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei ar fi obligat România să-l blocheze, transmite sursa citată.

"Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licenţe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licenţa poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiţii, între care se numără şi aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenţei de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entităţi sau organism din Federaţia Rusă sau în scopul utilizării în Federaţia Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile Federaţiei Ruse de destabilizare a situaţiei în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României)", a transmis MAE, printr-un comunicat de presă. Reprezentanţii MAE au precizat că "această condiţie nu a fost îndeplinită în situaţia în atenţie, astfel încât o astfel de licenţă nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă".

Ramona Mănescu, ministrul proaspăt instalat în funcţie la Externe, a afirmat joi seara, în primul său interviu televizat, că raporturile României cu Rusia trebuie să se alinieze atittudinii luate de NATO şi UE. Ea a precizat că Rusiei nu i se cere prea mult, ci doar respectarea cadrului legislativ internaţional, principiu de la care, a precizat şefa diplomaţiei, "nu putem face rabat".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. În cele din urmă care-i situația, a fost un transport sau nu. Unde este nava? Nu cumva am pățit ca ucrainenenii în 2014 când s-au bucurat că au distrus o coloană de tancuri rusești în Doneț dar de fapt nu au distrus nimic fiindcă nu a fost nici un tanc fizic, doar în ochii ucrainenilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb