Minskul îşi recheamă ambasadorul din Regatul Unit pentru ''acţiuni neprieteneşti'' din partea Londrei

F.D.
Internaţional / 29 iulie 2022

Minskul îşi recheamă ambasadorul din Regatul Unit pentru ''acţiuni neprieteneşti'' din partea Londrei

Minskul a anunţat astăzi retragerea ambasadorului său din Regatul Unit şi reducerea relaţiilor diplomatice la nivelul de însărcinat cu afaceri ca răspuns la "acţiunile neprieteneşti" ale Londrei, relatează EFE, conform Agerpres.

"S-a luat decizia de a reduce reprezentarea ţării noastre la Londra la nivelul de însărcinat cu afaceri", a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, Anatoli Glaz, citat de agenţia Belta.

Această măsură este un răspuns "la o serie întreagă de demersuri neprieteneşti ale Regatului Unit, menite să provoace în mod sistematic un prejudiciu maxim posibil cetăţenilor şi persoanelor juridice din Belarus", a indicat reprezentantul diplomaţiei de la Minsk.

Potrivit lui Glaz, retragerea ambasadorului belarus nu înseamnă închiderea canalelor de dialog dintre Minsk şi Londra, căci "prezenţa diplomatică va fi restabilită după ce politicieni responsabili vor ajunge în guvernul britanic".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe belarus a enumerat mai multe "acţiuni neprieteneşti" ale Londrei, inclusiv sancţiunile împotriva oamenilor de afaceri belaruşi, economiei şi sistemului financiar al ţării, limitările impuse media belaruse şi interzicerea zborurilor Belavia, compania aeriană din Belarus.

În plus, el a criticat refuzul acordării de vize parlamentarilor din Belarus pentru participarea acestora la Adunarea Parlamentară a OSCE şi "alte măsuri restrictive suplimentare care nu permit un dialog deplin în stadiul actual".

Londra a impus diferite sancţiuni Minskului, mai întâi pentru alegerile prezidenţiale din 2020, în care Aleksandr Lukaşenko a fost declarat învingător şi care sunt calificate drept frauduloase de către Occident, iar, mai recent, pentru sprijinul său acordat campaniei militare ruse în Ucraina.

Printre cele mai recente restricţii se numără interzicerea exporturilor către Belarus de "produse petroliere rafinate; componente de tehnologie avansată, cum ar fi cele utilizate la calculatoare cuantice, precum şi articole de lux, cum ar fi opere de artă şi genţi de designer".

În acelaşi timp, au fost interzise importurile de "fier şi de oţel din Belarus".

De asemenea, guvernul britanic a restricţionat accesul Belarusului la sectorul său de servicii financiare, conform agenţiei de presă citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb