Reporter: De ce v-aţi specializat în analiză tehnică?
Dr. Mircea Dologa: Analiza tehnică este un subiect controversat pentru persoanele care nu cunosc suficient de bine realitatea fluctuaţiilor pieţelor financiare!
Cum putem să vorbim de evoluţia unei pieţe financiare fără precizarea unui trend sau a unei medii mobile, nu mai vorbesc de indicatorii principali, fără să folosim un grafic, pe scurt fără aplicarea analizei tehnice?
Analiza Tehnică Clasică - născută acum mai bine de 100 de ani - încearcă să folosească anumite elemente deja identificate ca fiind foarte utile studiului probabilistic al unei pieţe, cum ar fi: liniile de trend, formaţiunile grafice (triunghi, cap-şi-umăr, pană, steag, fanion, indicatori de preţ şi volum, etc.) şi care vor semnala operatorilor de piaţă - fie ei investitori sau traderi - «timing-ul» (n.r. sincronizare cu acţiunea pieţei) optim pentru a lua o decizie de tranzacţionare.
Se pot releva astfel:
- Trendurile şi formaţiunile grafice;
- Puterea şi slăbiciunea pieţei, care la rândul lor, identifică locurile unor tranzacţii profitabile;
- Analiza inter-relaţională între preţ şi volum, care semnalizează starea unui momentum (n.r. implus) puternic sau nu;
- Locurile de intrare într-o tranzacţie, de ţintă de profit şi de ieşire şi care, în acelaşi timp, ne protejează de intemperiile contrare ale pieţei, prin gestiunea foarte precisă a capitalului şi a riscului aferent! Nimic nu este lăsat la voia întamplării...! Astfel, investitorul sau traderul sesizează tranzacţiile care au cea mai mare probabilitate de profit cu un risc tranzacţional minim!
Analiza Tehnică Modernă este mult mai eficientă şi profitabilă decât cea clasică, având potenţialul nu numai să realizeze proiecţii probabilistice de obiective de piaţă foarte precise, uneori cu o eroare de doar un punct de tranzacţionare, dar şi să sesizeze tranzacţiile cu un profit optim şi cu cel mai mic risc tranzacţional! Cum este posibil acest lucru? Putem spune că, în ultimele decenii ale secolului trecut, măiestria unor operatori de piaţă a creat mai multe tehnici de tranzacţionare foarte profitabile care sunt: folosirea puterii relative a pieţei (engleză - Relative Strength) - a nu fi confundată cu indicatorul RSI (n.r. Relative Strenght Index), undele Elliott, undele Wolfe, metodele originale şi eficiente ale lui Gann şi Jenkins, Analiza Pitchfork Integrată, precum şi altele.
Reporter: Există voci care sunt de părere că analiza tehnică nu funcţionează, în sensul că nu se pot construi strategii de tranzacţionare bazate pe acest tip de analiză care să reuşească să aibă, în mod constant, o rentabilitate superioară unei abordări bazate pe o administrare pasivă, ce urmăreşte reproducerea unui indice. Care este opinia dumneavoastră?
Dr. Mircea Dologa: Trebuie spus de la început că tranzacţionarea unei pieţe financiare se face sub forma trading-ului pe termen intra-day sau scurt (de la câteva minute la mai multe zile) şi apoi sub forma investiţiilor care prin definiţie sunt mult mai lungi, având o perioadă medie de 2 la 5 ani.
Pentru un trader experimentat, ambele se bazează pe studiul graficelor, care este apanajul analizei tehnice, precum şi pe sănătatea financiară oglindită de analiza fundamentală a unui context economic geografic, exprimat de un indice bursier local. În cadrul contextului, se tranzacţionează un suport financiar specific, care este în general oglindit de acel indice.
Diferenţa între trading şi investiţie este reprezentată, nu numai de către orizontul de timp necesar obţinerii unui profit dar şi de analiza tehnică precum şi cea fundamentală.
În cadrul tradingului, analiza tehnică este primordială şi are prioritate în efectuarea sarcinilor precise de tranzacţionare Long (n.r. în care se mizează pe creşterea pieţei) sau Short (n.r. în care se mizează pe căderea pieţei). Rolul ei principal este precizarea momentului de intrare, de adăugare de unităţi suplimentare de trading şi de ieşire din tranzacţie. Aici, analiza fundamentală are un rol minor deoarece tranzacţia poate să fie Long sau Short. Slăbirea sau creşterea momentum-ului pieţei nu este capitală deoarece traderul este cel care alege să tranzacţioneze o piaţă în sensul creşterii sau descreşterii momentum-ului. Tranzacţionarea instrumentelor din piaţa Futures (piaţa la termen) este asociată din plin cu aplicarea analizei tehnice.
În schimb, în cadrul investiţiilor, analiza fundamentală devine primordială şi are prioritate în efectuarea alegerii instrumentului de tranzacţionare. Rolul ei principal este precizarea solvabilităţii instrumentului de tranzacţionat şi nicidecum precizarea momentului de intrare, de adăugare de unităţi suplimentare de investiţie şi de ieşire din tranzacţie. Aici, analiza tehnică are un rol minor deoarece tranzacţia poate să fie doar Long.
Reporter: Plecând de la premisa că există strategii de tranzacţionare care au la bază analiza tehnică ce pot să bată piaţa (adică să aibă o rentabilitate superioară unui indice pe termen lung), unde greşesc cei ce susţin că acest tip de analiză nu funcţionează, în sensul pe care l-am descris mai sus?
Dr. Mircea Dologa: În opinia noastră, analiză tehnică clasică şi modernă este mult mai precisă decât cea fundamentală, pentru că este o oglindă fidelă a celei din urmă, ilustrând fenomenele macro-economice prin grafice, care descriu, la rândul lor, nu numai trecutul - apropiat sau îndepărtat - dar şi încearcă să proiecteze în viitor, cu o mare probabilitate, consecinţele dinamice ale cererii şi ofertei dintr-o piaţă specifică!
Aici, apare ca un element indispensabil: învăţarea şi aplicarea analizei tehnice moderne exprimată prin undele Elliott şi Wolfe, tehnicile specifice ale lui Gann şi Michael Jenkins precum şi Analiza Pitchfork Integrată. Cea din urmă a fost dezvoltată de către noi, de mai bine de 20 de ani şi devine indispensabilă în precizarea unui trend, cu intrare şi ieşire din tranzacţie.
Încă o dată... pentru a practica o tranzacţionare profitabilă, procesul de investiţie se bazează pe o selecţie optimă a instrumentului tranzacţionat, dar are nevoie de analiza tehnică pentru intrare, adăugare de contracte şi ieşire. Mai presus de toate, este alegerea locului de plasare a Stop Loss-ului, care nu este eficient dacă selecţia se bazează doar pe o cifră empirică cum ar fi 5%. Încă odată, analiza tehnică devine în această selecţie indispensabilă.
Concluzie... să nu uităm că trading-ul implică tranzacţionarea de swinguri (n.r. oscilaţii semnificative ale cotaţiilor pentru perioade relativ scurte de timp), iar investiţiile tranzacţionează o întreagă fluctuaţie de-a lungul anilor cu toate swingurile ei.
Reporter: Ce aduc în plus versiunile mai moderne ale analizei tehnice faţă de cea clasică?
Dr. Mircea Dologa: În general, graficul lunar al indicelui Dow Jones Industrial Cash se foloseşte în mod curent pentru proiectarea unei pieţe de tip Bull sau Bear, implicând ambele tipuri de analiză:
- Analiza Tehnică Clasică îşi aduce contribuţia în acest caz prin intermediul celor şapte medii mobile exponenţiale (50-, 100-, 133-, 150-, 162-, 200- şi 300-ema) şi prin trasarea unui canal;
- Analiza Tehnică Modernă, exprimată în principal prin intermediul Analizei Pitchfork Integrate, împinge chiar mai departe limitele analizei, către o probabilitate mai mare a deciziilor de tranzacţionare:
‣ Pitchfork-ul (n.r. furcă) contextual în zona de tranzacţionare este construit din punctul de ancorare pivotal (P0) şi punctele pivot P1 şi P2 ale swing-ului opus. Dacă piaţa rămâne în cadrul corpului pitchfork-ului, atunci putem spune că trendul continuă şi că fluctuaţiile temporare opuse ale pieţei nu sunt decât corecţii.
‣ Formaţiunea impulsivă a undelor Elliott oglindeşte, de asemenea, continuarea trendului. Sfârşitul corecţiilor minime este folosit drept loc pentru un Stop Loss sau dimpotrivă, ca un nivel de intrare iniţială sau pentru adăugarea de unităţi de tranzacţionare. Undele Elliott ne informează despre originea trendului debutant şi de asemenea unde suntem acum în cadrul său iar apoi, unde ar putea merge trendul pentru faza finală.
‣ În cadrul unui trend care oglindeşte un Bear Market, Nivelele Principale Gann - de la G1 la G4 - sunt cunoscute ca nivele de stopare temporară sau chiar mai mult - de terminare integrală a undei descendente (C).
Reporter: Care sunt elementele de bază pe care le aveţi în vedere atunci când derulaţi o tranzacţie (altfel spus, care sunt paşii pe care îi parcurgeţi chiar înaintea deschiderii unei poziţii, pe parcursul derulării sale şi după închiderea acesteia)?
Dr. Mircea Dologa: În primul rând, se evaluează direcţia şi intensitatea momentum-ului trendului în curs. Apoi, se aşteaptă momentul propice pentru a executa o intrare având un Stop Loss care satisface valoarea capitalului nostru programat pentru pierdere în cadrul tranzacţiei. El este, de obicei, egal cu un Average True Range (14) al orizontului de timp operaţional (n.r. Average True Range sau ATR este un indicator tehnic ce cuantifică volatilitatea unui titlu). Menţionăm că această valoare este poliţa noastră de asigurare care ne împiedică să pierdem mai mult decât valoarea programată. Ieşirea din tranzacţie se face în mod automat prin intermediul unui Stop Loss de Urmărire (engleză - Trailing Stop Loss). Valoarea lui variază între 0,25 şi 0,75 din valoarea unui ATR (14) al orizontului de timp operaţional.
În concluzie, dexteritatea operaţională a unui trader constă în evaluarea momentum-ului trendului precum şi în măiestria lui de a selecţiona locurile optime pentru intrare şi Stop Loss-uri.
Reporter: Sunteţi autorul unui manual de trading compus din trei volume denumit Analiza Pitchfork Integrată. Cum aţi descrie, pe scurt, această abordare?
Dr. Mircea Dologa: Bunul simţ precum şi teama de a pierde capitalul de tranzacţionat ne obligă să folosim o tehnică consistentă de tranzacţionare care ne va da încredere, aşa cum o face Analiza Pitchfork Integrată. Dacă întrebaţi traderii profesionişti, ei vă vor spune că este vital să va concentraţi pe însuşirea unei tehnici principale în orice moment de timp. Odată parcurs procesul de învăţare, fiecare trader va încorpora propriile reguli şi percepţii, care la rândul lor vor deveni adevarate imbolduri arzătoare pentru luarea de decizii operaţionale. Particularităţile fiecărui trader permit integrarea uneia sau mai multor metode adiacente în procesul de implementare a deciziilor luate în cadrul tranzacţionării: intrarea, ieşirea, Stop Loss-urile Iniţiale, Stop-urile de Urmărire sau estimarea obiectivelor de preţ pentru profit.
Volumul 1 se concentrează pe dezvoltarea cunoştinţelor elementare ale morfologiei instrumentului pitchfork (studiul şi descrierea unei structuri determinate: definiţie, formă, inflexiune, derivaţie şi compunere) şi a principiilor dinamice ale sale. Aceste elemente sunt indispensabile atunci când studiem conceptele mai avansate. La acest nivel, nu este necesar ca studentul să aibă cunoştinţe anterioare de tranzacţionare.
Volumul 2 prezintă dezvoltarea metodelor integrate care vor îmbunătăţi semnificativ metoda de tranzacţionare bazată pe instrumentul pitchfork, dând traderului un avantaj major în procesul de obţinere a consistenţei în tranzacţionare. Drept rezultat, traderul va fi întotdeauna cu un pas înaintea mulţimii.
Volumul 3 al trilogiei se adresează în principal traderilor cu experienţă, ridicând din ce în ce mai mult standardele stabilite de tehnica dr. Andrews, care a fost fondată cu mai mult de trei sferturi de secol în urmă. Analiza Pitchfork Integrată va creşte eficienţa şi profitabilitatea tranzacţiilor prin aplicarea a trei mecanisme:
- Îmbunătăţirea preciziei în luarea de decizii cu privire la tranzacţionare;
- O probabilitate mai mare de succes a tranzacţionării, ceea ce duce la o profitabilitate îmbunătăţită;
- O modalitate de verificare independentă, ceea ce duce la îmbunătăţirea semnificativă a managementului procesului de tranzacţionare, la creşterea încrederii şi a rezultatului tranzacţiilor.
Extrasele manualelor de trading în limba română ale lui Dr. Mircea Dologa sunt disponibile la cerere, direct de la autor - vezi adresa de email menţionată în prezentarea activităţii domnului Dologa de la finalul primei părţi a interviului.
Reporter: O serie de tehnici de tranzacţionare, printre care şi ale dumneavoastră, folosesc concepte ce descriu oscilţiile cotaţiilor pieţelor ca urmând tipare fractale şi recurente (Gann, Elliott, chiar şi Fibonacci). Plecând de la premisa că, pe baza unor astfel de elemente se pot construi strategii de tranzacţionare ce funcţionează (adică care au expectanţă pozitivă pe termen lung), care credeţi că este motivul pentru care se întâmplă acest lucru? Există o ordine în Univers care influenţează cumva pieţele astfel încât să apară modele recurente sau configuraţiile există doar în mintea traderilor care acţionează ca atare, formând prin intrările/ieşirile efectuate diferite tipare? Există un alt motiv?
Dr. Mircea Dologa: După cum spuneam înainte, analiza tehnică modernă, care cuprinde prima parte a întrebării dumneavoastră, ne-a convins de utilitatea şi eficacitatea ei în cadrul experienţei noastre de mai multe decenii. Dacă mă întrebaţi care este motivul eficienţei, aş putea spune doar că memoria traderilor construieşte patternuri (n.r. configuraţii) care se repetă în timp şi produc aceste rezultate. Cât despre existenţa unei ordini în Univers... din păcate nu sunt calificat pentru a răspunde! Aş adăuga că există traderi profitabili care folosesc tehnici bazate pe astronomie şi care, după ei, sunt eficiente: eclipse, apropierea Lunii de planeta noastră, faza de Lună plină care este euforică pentru bursă, apropierea planetei noastre faţă de Soare. Alinierea rectilinie a planetelor determină de asemenea fluctuaţii importante la bursă.
Reporter: O idee larg răspândită este că succesul în investiţii/tranzacţionare stă în accesul şi tranzacţionarea pe baza informaţiilor din interiorul companiilor, care nu sunt publice (insider trading), iar mulţi sunt de părere că în mare parte este vorba despre noroc. Care este opinia dumnevoastră?
Dr. Mircea Dologa: Insider trading, adică obţinerea şi tranzacţionarea informaţiilor ilegale este pedepsită cu închisoarea de catre Security & Exchange Commission, pe scurt SEC, în Statele Unite ale Americii. Există în toate tările cu o bursă, un jandarm al procedurilor bursiere care-i pedepseşte aspru pe cei care folosesc informaţii din interior.
În ceea ce priveşte norocul, din experienţa noastră vă pot spune că există doar cel începătorului, care câştigă la începutul carierei sale, dar care nu este de durată. El este imediat înlocuit de crunta realitate care îl duce la pierzanie. De ce? Pentru că începătorul crede că tradingul sau investiţiile sunt un joc de noroc în loc să-l considere o profesie cu o perioadă indispensabilă de pregătire şi asimilare a cunoştinţelor!
Reporter: În anii 80, doi traderi legendari, Richard Dennis şi William Eckhardt au derulat poate cel mai vestit experiment din istoria tranzacţionării pe care l-au numit "Ţestoasele", prin care doreau să afle dacă tranzacţionarea poate fi învăţată sau dacă este nevoie de un talent special în acest sens. Potrivit celor doi, rezultatul experimentului (cele două grupe de "ţestoase" au câştigat circa 175 milioane de dolari în cinci ani, conform investopedia.com) a ilustrat că a tranzacţiona cu succes este ceva ce se poate învăţa, fără a fi nevoie de o înclinaţie specială. În opinia mea, experimentul nu a arătat că trading-ul este ceva ce ţine doar de antrenament, pentru că "ţestoasele" au fost selectate înainte de a participa la program, au tranzacţionat un sistem construit de Dennis, unele au ieşit pe parcurs iar performanţele lor au fost variabile. Care este opinia dumneavoastră - persoane obişnuite pot ajunge mari traderi sau pentru performanţe spectaculoase este nevoie în primul rând de talent?
Dr. Mircea Dologa: Experimentul a zguduit conceptul tranzacţionării în anii 1980. În opinia noastră, oricine poate începe să înveţe să efectueze tranzacţii. Am avut studenţi cu profesii intelectuale dar şi persoane fără o diplomă universitară. Ce îmi vine în minte este un strungar, foarte modest şi umil care m-a uimit prin profunzimea spiritului său şi mai ales prin inteligenţa lui nativă de a analiza situaţii complexe de trading. Cursurile noastre în cadrul universităţii la doctoranzi în finanţe nu au fost mai eficiente decât la ceilalţi...
Dacă ar trebui să menţionăm doar un element din acest proces educativ, aş zice ca cel mai important este capitalul psihic al studentului. Toate celelalte elemente pot fi învăţate...!
Reporter: Care sunt elementele ce diferenţiază un trader mediu de unul excelent? Puteţi să detaliaţi?
Dr. Mircea Dologa: Cum am amintit înainte, nivelul de eficienţă în trading nu este dat de nivelul prealabil de educaţie ci mai degrabă stăpânirea psihică a unei situaţii conflictuale, ceea ce înseamnă că un trader agresat de către piaţă trebuie să aibă o stare de spirit asemănătoare unui maratonist (rezistenţă constantă cu răbdare durabilă) şi a unui tragător lunetist (precizie uluitoare). Excelenţa se obţine prin măiestria psihică care controlează la perfecţie tehnicile învăţate, managementul riscului şi al capitalului şi, mai presus de toate, să fie capabil să lase piaţa să vina la el şi nu el să fugă după piaţă. Goana după profit devine astfel eliminatorie pentru orice începător... Traderul excelent a înţeles mai bine aceste elemente şi le practică mai bine decât traderul mediu.
În concluzie putem spune că: "Un trader excelent este o persoană care aplică conceptele teoretice ale celor mai eficiente tehnici de tranzacţionare la care se adaugă amprenta proprie, în execuţia în timp real."
(Va urma)
Dr. Mircea Dologa are o experienţă de peste 30 de ani în tranzacţionare, domnia sa începându-şi cariera de investitor şi trader în industria farmaceutică şi imobiliară, în 1987, iar din anul 1992 s-a dedicat exclusiv propriilor investiţii şi activităţii în pieţele financiare.
Ca Analist Tehnic Certificat şi consultant în domeniul pieţelor de capital, a fondat un nou concept de predare a analizei tehnice bazat în principal pe aspectele practice ale tranzacţionării atât pentru traderii începători cât şi pentru cei experimentaţi.
Este autorul Manualului de Trading Profesionist - Analiza Pitchfork Integrată (trei volume, ce cuprind 1200 de pagini) şi a Manualului -Undele Elliott: Tranzacţionarea Profesionistă (patru volume, ce cuprind 2200 de pagini).
Dr. Dologa este colaborator al unora dintre cele mai prestigioase reviste de trading din lume: Technical Analysis of Stocks & Commodities (Statele Unite ale Americii), Futures (Statele Unite ale Americii), The Technical Analyst (Marea Britanie), Traders (Germania), Your trading Edge (Australia), The Trader's Journal (Asia).
A obţinut titlul de Doctor în Medicină de la Universitatea de Medicină din Paris şi este Licenţiat în Fizică Teoretică al Universităţii din New York. De asemenea, a frecventat cursuri de management al afacerilor şi al finanţelor la Universitatea South Carolina din Columbia, Statele Unite ale Americii şi la Şcoala Franceză de Afaceri şi Finanţe - HEC Paris.
Metodele de tranzacţionare ale lui Dr. Mircea Dologa pot fi găsite la adresa www.pitchforktrader.com. Pentru cititorii Ziarului BURSA se oferă raportul World Charting Report, o publicaţie lunară de grafice financiare de 100 de pagini ale indicilor internaţionali şi commodities (mărfuri), ale unor acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, precum şi Forex.
Aceste rapoarte şi extrasele manualelor de trading în limba română sunt disponibile la cerere, direct de la autor, la adresa de email:mircdologa@yahoo.com.
1. money talks
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2019, 09:03)
un trader excelent este unul care a facut si face bani din trading. cati bani a facut domnul care vrea sa ne vanda cartile?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2019, 09:25)
Bani a facut si Sima...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Iosif Meszaros în data de 04.02.2019, 10:04)
Faptul ca intrebi cati bani a facut domnul care vinde cartile denota faptul ca tu inca nu ai reusit si crezi ca nimeni nu o poate face. Doar nu ai pretentia ca sa-si expuna contul de tranzactionare aici pentru ca sa te convinga pe tine...ar fi ridicol. Tot ce spune acest domn are mult sens
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2019, 18:00)
cine face bani din trading nu scrie carti.