MONIQUE GOYENS, BEUC: "Practici de marketing agresive şi necinstite la bănci , mai ales în România"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 martie 2016

"Practici de marketing agresive şi necinstite la bănci , mai ales în România"

Legea dării în plată este un instrument important pentru remedierea situaţiei prezente în rândul consumatorilor bancari, este de părere Monique Goyens, directorul general al Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC)

Domnia sa a precizat, în cadrul unui mesaj video: "Suntem conştienţi că legea este supusă unei examinări şi, din partea Organizaţiei Europene a Consumatorilor, aş dori să contribui la această discuţie, cu următoarele elemente: dreptul la datio in solutum (n.r. legea dării în plată) ar trebui să fie unul simplu - nu trebuie să se impună prea multe condiţii, cum este, spre exemplu, relaţia dintre datorie şi veniturile clienţilor. Dacă sunt impuse prea multe condiţii, legea nu va putea fi aplicată, iar consumatorii vor avea de suferit. Spania a avut o astfel de experienţă, când prea multe condiţii au fost impuse, iar datio in solutum a fost implementată în numai 30% din cazuri. De regulă, dacă sursa supraîndatorării este oferirea iresponsabilă de credite, atunci clientul ar trebui să aibă dreptul de a face apel direct la datio in solutum.

O altă situaţie este cea în care consumatorul nu dispune de resursele necesare pentru a plăti împrumutul, deşi este de bună credinţă. Un factor important al succesului datio in solutum este că ar trebui să se aplice şi pentru creditele existente, nu doar pentru cele viitoare. Altfel, nu va acoperi toate situaţiile care îşi au originea în crizele financiare - prezentă şi trecută.

Din toate aceste raţiuni, îndemn Parlamentul României să aprobe legea dării în plată, care să se aplice creditelor existente şi viitoare şi să asigure aplicarea simplă, fără condiţionări excesive.

Nimic din legislaţia UE nu împiedică România să facă acest lucru. Este o oportunitate istorică de a proteja consumatorii români de consecinţele dramatice ale supraîndatorării - un lucru benefic pentru clienţi, pentru familiile lor şi pentru economie în general. Vă rog, nu rataţi această oportunitate!"

Criza economică a afectat întreaga Europă - nu doar economia şi piaţa, ci şi fiecare gospodărie, evidenţiază domnia sa, apreciind că unele familii au reuşit să facă faţă şi să reziste dificultăţilor financiare, dar că mulţi consumatori au fost puşi în situaţia de a nu-şi mai putea plăti facturile şi creditele - în special cele ipotecare, ajungând în punctul supraîndatorării.

"La nivelul consumatorilor, supraîndatorarea atrage consecinţe dramatice - nu doar pentru client şi familia sa, ci şi pentru economie în general, iar această consecinţă sistematică a fost recunoscută de Consiliul de Stabilitate Financiară.

Adesea, consumătorii au fost priviţi ca responsabili pentru această situaţie - pentru supraîndatorare. Totuşi, la o analiză mai atentă, se observă multiple cauze ale fenomenului, iar printre acestea se numără practici de marketing agresive şi necinstite. Afirmaţia este adevărată, în mod special, în cazul României.

Membrul nostru, APC, raportează că mulţi consumatori depun eforturi pentru a-şi plăti ratele lunare, iar atunci când iei în considerare că, în această ţară, dobânzile sunt printre cele mai mari din Europa, în timp ce veniturile sunt printre cele mai scăzute, înţelegi că este aplicat un tratament nedrept asupra consumatorilor români", a declarat Monique Goyens.

BEUC este o federaţie a celor mai importante organizaţii naţionale ale consumatorilor din 31 de state europene, care promovează interesele consumatorilor în faţa decidenţilor din UE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Legea darii in plata este o lege care este echivalenta cu abolirea sclaviei.

    Adio bule speculative și clauze abuzive. 

    Legea darii in plata introduce echilibrul în contracte. 

    Bancă nu va mai avea interes sa supraevalueaze un apartament și nici sa insereze clauze abuzive pentru ca clientul poate denunță oricând contractul. 

    CU ALTE CUVINTE GATA CU HOȚIA.

    În toată Europa nu a existat HOȚIA si JAFUL Pe care băncile l au făcut în România.

    Suntem cetățeni europeni și avem drepturi. 

    HAI Cu LEGEA DARII ÎN PLATA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb