Moscova vrea ca Ucraina să fie neutră, după modelul Suediei şi Austriei

Moscova vrea ca Ucraina să fie neutră, după modelul Suediei şi Austriei

G.B
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 16 martie 2022

Moscova vrea ca Ucraina să fie neutră, după modelul Suediei şi Austriei

Moscova- AFP(prin Agerpres)- 15.03.2022: O neutralitate a Ucrainei după model suedez sau austriac este compromisul pe care negociatorii ruşi şi ucraineni îl discută în prezent, a anunţat astăzi Kremlinul.

"Aceasta este de fapt opţiunea care este discutată în prezent şi care poate fi considerată ca fiind cea a unui compromis", a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

La rândul său, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că neutralitatea Ucrainei se află în centrul negocierilor ruso-ucrainene.

"Statutul neutru al Ucrainei face obiectul unor discuţii serioase şi acesta este în legătură cu garanţiile de securitate" pe care le cer în acelaşi timp Kievul şi Moscova, a spus Lavrov într-un interviu pentru mass-media rusă RBK. "Aceasta se discută în prezent în cadrul negocierilor, există formule foarte concrete care, cred eu, sunt aproape de un acord", a adăugat Lavrov, dezvăluind în acelaşi timp că negocierile "nu sunt uşoare".

Şeful echipei de negociatori a Rusiei, Vladimir Medinski, a declarat la rândul său miercuri că negocierile sunt "lente şi dificile", dând totodată asigurări că Kremlinul "vrea să se ajungă la pace cât mai repede posibil".

Este vorba de o Ucraină "neutră", a adăugat el, evocând de asemenea Austria şi Suedia ca model. Potrivit lui Medinski, problemele-cheie sunt statutul peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, şi al republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova.

Statutul neutru al Ucrainei implică ca această ţară să renunţe la aderarea la NATO. Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că va trebui "recunoscut" faptul că ţara sa nu va adera niciodată la Alianţa Atlanticului de Nord.

Acest dosar este unul dintre motivele avansate de Rusia pentru a justifica ofensiva sa în Ucraina, Moscova considerând NATO o ameninţare la adresa existenţei sale.

Miercuri, preşedinţia ucraineană a anunţat că Ucraina a cerut "garanţii de securitate absolute" în faţa Rusiei, respingând totodată ideea unui "model de neutralitate suedez sau austriac" avansat de Moscova.

"Ucraina este acum în stare de război direct cu Rusia. În consecinţă, modelul (de neutralitate) nu poate fi decât 'ucrainean'", a declarat unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, în comentarii publicate de preşedinţie. El a precizat că Ucraina doreşte "garanţii de securitate absolute" în faţa Rusiei, garanţii ai căror semnatari să se angajeze să intervină de partea Ucrainei în caz de agresiune.

Potrivit lui Podoliak, "contradicţii profunde" persistă în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercuri, dar un "compromis" este încă posibil.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Reciproca nu e valabila? Sa fie si Rusia neutra? Adica Ucrainianul cum se simte in siguranta stiind ca vecinul mujic e inarmat pana in dinti dar ii cere lui sa fie neutru si dezarmat:-)

    1. Reciproca ar fi valabila daca ostilitatea ar fi doar intre Ucraina si Rusia. Da, ar depune ambele armele. Numai ca dupa cum arata acest razboi, Ucraina va capitula in 2-3 luni si va fi calcata pe cap, cu tot sprijinul occidental de zeci de mld din ultimii ani.

      Armele Rusiei nu sunt contra Ucrainei. Dupa cum se vede, Rusia va castiga folosind doar 10-15% din rezervele militare.

      Armele Rusiei sunt contra NATO. Daca vrei sa se dezarmeze Rusia, dezarmeaza NATO. 

      Inca unu cu globul de cristal varianta ruseasca.

    Rusia nu vrea ca Ucraina sa fie neutra,vrea un stat vasal precum Belarusul,numai ca in Ucraina putinica a folosit forta,a pus-o cu poporul ucrainean.Problema rusilor este aceea ca prea ii cred pe altii prosti si isi subestimeaza adversarul.

    1. Corect! Aderarea Ucrainei la NATO a fost doar un pretext pentru Putin de a invada! Dictatorul rus nu va permite Ucrainei nici aderarea la UE deoarece si in tratatele UE sta scris despre aparare colectiva si cu siguranta UE îsi va forma propria armată! Acest lucru va face dificila o viitoare invazie rusa in Ucraina! Chiar si fara NATO sau UE, vecinii nostri pot sa-si doteze treptat armata cu echipamente militare de aparare antiaeriana si anti-racheta! Rusii sunt constienti de asta,de aceea au invadat acum. Vor sa-i calce pe grumaz pe uraineni,ca sa nu poata face nici o miscare! Sa devina sclavii rusilor pe vecie,asa cum ai spus si tu! Dictatorul Putin va fi multumit numai daca reuseste demilitarizarea totala a Ucrainei,ca sa nu poata opune niciodata rezistenta barbariilor sale!

      Da-i drumul la centrul de inrolare.

      Tu cum crezi ca se va face armata UE? Sa vina spaniolii sa lupte aici?

      Se va reinstaura armata obligatorie in Romania. Numarul de militari activi va creste pana la 150-200 000. Spor la instructie si tie, copiilor si nepotilor tai. 

    Dar modelul cecen nu e bun!? E foarte bun!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb