Nasdaq critică London Stock Exchange

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 ianuarie 2007

Nasdaq critică London Stock Exchange

Americanii sunt nemulţumiţi că oficialii LSE refuză o întrunire pe marginea ofertei de preluare Cei de la Nasdaq sunt sceptici în privinţa creşterii viitoare a profitului bursei britanice

Reprezentanţii pieţei electronice americane Nasdaq au lansat, ieri, critici la adresa Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange, LSE) pentru faptul că aceasta din urmă refuză să participe la o discuţie pe marginea ofertei ostile în valoare de 2,7 miliarde de lire sterline (5,3 miliarde de dolari). Nasdaq consideră, în continuare, că oferta înaintată pentru achiziţia LSE este "corectă".

Nasdaq deţine, deja, aproape 30% din LSE şi vrea să cumpere restul, oferind 12,43 lire pentru fiecare acţiune a Bursei din Londra. La ora actuală, acţiunile LSE au un curs superior ofertei Nas­daq. Ieri dimineaţă, un titlu LSE era cotat la 13,10 lire pe piaţa britanică.

Pe de altă parte, oficialii Nas­daq consideră că ţinta stabilită de LSE în privinţa majorării volumului de tranzacţii electronice (o medie de 480.000 de transferuri zilnice pe platforma SETS, în 2008) este "ambiţioasă", dat fiind că ea presupune o creştere de 39% peste rata de expansiune consemnată în decembrie 2006. În plus, Nasdaq consideră că majorarea profitului pieţei acţiunilor din Londra va fi supusă presiunilor din cauza creşterii competiţiei în domeniu, dar şi a presiunilor exercitate de clienţi.

"Suntem surprinşi că LSE, prin consiliul de administraţie, nu a reuşit să programeze o întâlnire cu Nasdaq în privinţa recomandării tranzacţiei", spun oficialii Nas­daq, adăugând: "De fapt, singura înâlnire care a vut loc a fost cu un acţionar Nasdaq, nu cu un potenţial ofertant, în mai 2006".

Nasdaq a oferit acţionarilor LSE termen până vineri să accepte oferta. Ei aşteaptă ca acţionarii LSE să exercite presiuni asupra conducerii LSE în vederea începerii negocierilor dintre cele două părţi.

Clara Furse, director executiv al LSE, a refuzat să negocieze cu Nasdaq, considerând că oferta primită de la americani este "pe deplin neadecvată".

Nasdaq a anunţat că nu va majora oferta decât în cazul în care conducerea LSE recomandă un preţ mai mare ori dacă apare o propunere concurentă. Potrivit legii britanice, Nasdaq îşi poate extinde oferta până la data de 10 februarie.

Săptămâna trecută, LSE, a treia bursă europeană după valoarea de piaţă, a anunţat că îşi va majora cu 250 de milioane de lire sterline (494 milioane de dolari) planul actual, de 50 de milioane de lire sterline, destinat răscumpărării de acţiuni. Măsura urmăreşte să-i determine pe acţionari să nu accepte oferta Nasdaq. Tot cu acest scop, LSE a mai promis să majoreze dividendul pe anul acesta cu cel puţin 50%, mai ales că a raportat o creştere de 9,9% a profitului său în perioada octombrie-decembrie 2006, faţă de intervalul similar din 2005. Pentru exerciţiul fiscal 2007/2008, Bursa din Londra anticipează o evoluţie solidă a rezultatelor sale financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb