Nicio bancă nu este dispusă să dea credit rafinăriei Rafo Oneşti

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2010

Liderul sindicatului Rafinorul al rafinăriei Rafo Oneşti, Ion Marian, a declarat că băncile refuză să discute cu Rafo despre luarea unui credit, întrucât compania se află în insolvenţă, deşi de un an se negociază luarea unui împrumut, iar situţia ar putea duce rafinăria în blocaj.

"Rafinăria nu poate lua credite decât cu garanţii guvernamentale", a spus liderul sindicatului Rafinorul, citat de Newsin. Domnia sa a mai adăugat: "S-a aprobat în AGA constituirea de garanţii reale aspra bunurilor mobile şi imobile ale Rafo pentru garantarea creditului de 330 milioane euro, însă asta ne dă doar dreptul să încercăm să luăm un credit. De un an se negociază pentru un împrumut bancar, însă toate băncile cer garanţii guvernamentale. Însă nu putem lua creditul, pentru că suntem în insolvenţă. Eu de fapt gajez cu nişte bunuri, dar nu ştiu ale cui sunt",

Liderul de la Rafinorul a mai spus că situaţia prezentă a rafinăriei nu-i permite să facă estimări asupra momentului în care aceasta va fi repornită. Rafo Oneşti trebuia să fie iniţial repornită în toamna acestui an. "Nu ştim în ce direcţie mergem şi ce se va întâmpla", a adăugat Marian.

"Zilele următoare vom înainta un memoriu preşedintelui, premierului şi ministrului justiţiei, prin care vom cere modificarea unor articole din Legea 85/2006 privind insolvenţa, pentru că această lege crează blocaje juridice şi noi nu ne putem finaliza planul de modernizare. Rafo rămâne în insolvenţă. Dacă în aceas-tă lună nu ieşim din insolvenţă, exis-tă riscul ca rafinăria să rămână în blocaj. Ar dura zece luni să repornim cinci instalaţii", a precizat Ion Marian.

În 6 ianuarie, acţionarii companiei au aprobat în AGA constituirea de garanţii reale aspra bunurilor mobile şi imobile ale Rafo pentru garantarea creditului de 330 milioane euro pe care Petrochemical Invest vrea să-l ia de la mai multe bănci comerciale, împrumut garantat de stat, necesar pentru modernizarea şi reconstruirea rafinăriei.

În februarie 2008, rafinăria Rafo a fost oprită pentru realizarea programului de modernizare/retehnologizare, acest program fiind orientat spre creşterea eficienţei prelucrării ţiţeiului (reducerea cheltuielilor energetice pentru o tonă de ţiţei prelucrat şi optimizarea randamentelor de producţie), obţinerea produselor Euro 5 în conformitate cu cerinţele UE şi conversia rafinăriei Rafo la schema de operare petrochimică, înlocuirea producţiei de benzină cu producţia de aromate (benzen şi paraxilen) şi creşterea randamentelor de obţinere a gazelor lichefiate şi propilenă.

Programul de investiţii se ridică la circa 330 de milioane de euro.

Rafinăria Rafo Oneşti, care a fost pusă în funcţiune în 1960, are o capacitate de rafinare de 3,5 milioane tone ţiţei/an şi numără în prezent 1.200 angajaţi.

Potrivit datelor de pe portalul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), acţionarii Rafo SA sunt: Petrochemical Holding GmbH (96,2103%), persoane juridice (3,6211%) şi persoane fizice (0,1686%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb