NICIUN DEMNITAR LA EXPOZIŢIA CHINEI DE LA TIB Autorităţile - când cu faţa, când cu spatele spre China

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2012

Masca românească pentru întâlnirile cu chinezii.

Masca românească pentru întâlnirile cu chinezii.

Chinezii par să mai aibă răbdare cu noi

Autorităţile locale îşi pledează mai bine cauza

Chinezii vor alege trei mari proiecte în care să investească

Inaugurarea expoziţiei CET (China Engineering and Technology) de ieri, din cadrul Târgului Tehnic Internaţional Bucureşti (TIB), nu a beneficiat de prezenţa vreunui ministru sau secretar de stat, deşi, la nivel declarativ, Guvernul vrea miliardele de dolari ale Chinei.

Organizatorul expoziţiei CET (care a lipsit de la TIB în ultimii ani) este CHINCA (organizaţie patronală chineză a celor mai mari companii chineze din construcţii), sub înaltul patronaj al Ministerului Comerţului din China. Chinezii au făcut un pas înainte şi au venit în România cu o delegaţie impresionantă de 100 de oficiali şi reprezentanţi ai companiilor mari din China, încurajaţi de vizitele recente ale miniştrilor delegaţi pentru mediul de afaceri (Lucian Isar şi Mihai Voicu).

Iniţial, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, dar şi ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Mihai Voicu, au confirmat, "cu două mâini", participarea. În pragul evenimentului însă, cei doi s-au răzgândit, pe motiv că a trebuit să participe la şedinţa de Guvern de ieri.

Conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), co-organizator al CHINCA pentru târgul CET, a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare în care a solicitat mandatarea unuia din cei doi miniştri pentru a-i întâmpina pe chinezi şi a le transmite un mesaj oficial din partea autorităţilor. Scrisoarea a rămas fără vreun rezultat. Ministerul Transporturilor nu a fost reprezentat ieri, iar Ministerul Economiei i-a trimis pe consilierul Andrei Pogonaru, pe Radu Zaharia - director general în departamentul relaţii internaţionale şi pe Dan Simion, directorul general al Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine.

Chinezii par să mai aibă răbdare cu România, unde autorităţile noas-tre sunt ba cu faţa, ba cu spatele spre China. Liu Qiwei, consilier comercial şi economic, a declarat: "Numeroasele acţiuni des-făşurate pe plan bilateral la nivel înalt, cât şi la nivel de instituţii şi firme, s-au derulat cu succes, în special vizitele recente ale miniştrilor Isar şi Voicu, dar şi a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin".

"Aceste întâlniri au impulsionat în mod considerabil relaţiile bilaterale. Potenţialul de colaborare economică între România şi China este imens, iar între cele două ţări a crescut încrederea colaborării. Noi încurajăm companiile chineze să investească în România şi încurajăm şi firmele româneşti să investească în China".

Andrei Pogonaru a anunţat că, în cadrul comisiei mixte româno-chineze din perioada 25-27 octombrie, vor fi alese trei mari proiecte în care China se poate implica şi financiar şi cu firme de profil, şi care să reprezinte coloana vertebrală a cooperării economice între cele două ţări. Domnia sa a spus că Ministerul Economiei speră ca proiectele româno-chineze să se concretizeze în viitorul apropiat şi că susţine orice proiect de cooperare: "Aşteptăm cu interes deschiderea unei sucursale la Bucureşti a Băncii Chinei şi deschiderea unei linii aeriene directe între capitalele României şi Chinei".

Doamna Yu Xiaohong, secretarul general al CHINCA, a prezentat un mesaj optimist din partea Minis-terului Comerţului din China. Oficialii chinezi speră ca cele două ţări să coopereze pe trei proiecte concrete în viitorul apropiat.

Domnia sa a subliniat: "Peste tot în lume se schimbă conceptul de proprietate asupra proiectelor. Avem foarte multe parteneriate public-private în care proprietarul proiectului nu este şi finanţator. Forma aceasta de investiţie aduce mai multă eficienţă în investiţiile publice şi mai mulţi bani pentru companii".

Mult mai bine reprezentate la evenimentul CET au fost autorităţile locale, în special cele din Regiunea de Dezvoltare Oltenia, care au asaltat companiile chineze cu peste o sută de proiecte. Reprezentanţii celor cinci judeţe consideră că proiectele mai mici, de interes regional, pot fi puse mai uşor în practică, în parteneriat cu investitori din China.

Bine reprezentată a fost şi Prahova, prin Camera de Comerţ şi Indus-trie din zonă, care are o tradiţie îndelungată în relaţiile comarciale cu China.

Apreciat de investitorii chinezi este şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Domnia sa nu a participat la întâlnirea de ieri, dar a avut reprezentanţi acolo şi, în ultimele zile, a purtat discuţii intense cu reprezentanţii Shanghai Urban Construction Group (SUCG) din China, care vor să se implice în construcţia autostrăzii suspendate, în valoare de 1,5 miliarde euro. Surse diplomatice susţin că firma din China doreşte să vadă de ce preţul estimat al autostrăzii s-a dublat şi cum va fi recuperată investiţia (bani publici sau taxă de utilizare). Aceleaşi surse ne-au spus că autostrada trebuia, iniţial, să fie construită pe piloni, dar, din cauza impactului de mediu, o parte importantă a traseului va fi subterană, lucru ce a scumpit investiţia.

Aceleaşi surse mai afirmă că cele trei mari proiecte vor fi alese dintre hidrocentrala Tarniţa, Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, canalul Siret - Bărăgan, mai multe sectoare de autostrăzi, dar şi modernizarea centralelor termoelectrice existente.

Întâlnire româno-chineză, eşuată şi în vară

Peste 20 de firme din China au venit, în iulie, în România, să caute oportunităţi de investiţii în zona dunăreană. Oamenii de afaceri chinezi, alături de reprezentanţi ai autorităţilor din România, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi China s-au reunit la Bucureşti, în cadrul Forumului "Contribuţia Chinei la dezvoltarea Regiunii Dunării", organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB). Evenimentul urma să se desfăşoare pe parcursul a două zile.

Deşi programul se întindea pe două zile, în cea de-a doua zi fiind prevăzute întâlniri bilaterale, evenimentul s-a încheiat luni seara - după prima zi de manifestare, a relatat, la vremea respectivă ziarul BURSA. Întâlnirile bilaterale nu au mai avut loc. Chinezii au plecat de urgenţă la Budapesta.

Reprezentanţii CCIB ne-au spus, atunci, că partea chineză nu ar fi anunţat că-şi schimbă programul. Ei ne-au mai spus că, de fapt, Forumul nu a fost amânat, ci "s-a mutat", de marţi pe luni. Cu alte cuvinte, programul stabilit pentru marţi a avut loc luni seara, până târziu în noapte, după spusele reprezentanţilor CCIB.

La întrebarea dacă investitorii din China au plecat aşa repede şi neanunţat pentru că s-au supărat din vreun motiv anume pe noi, sursele citate ne-au spus că, dimpotrivă, chinezii au fost foarte încântaţi de întâlnirile de la Bucureşti: "Au fost prezentate o serie de proiecte. Toate au ridicat interesul participanţilor, iar feed-back-ul participanţilor chinezi a fost unul foarte bun. Pe parcursul cinei de gală care a marcat sfârşitul forumului, participanţii au avut ocazia de a aprofunda posibilităţile de colaborare".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. politica mai intai! Ieri a fost lansare candidati USL. Ce intalniri cu posibili investitori?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb