Nicuşor Dan, încă un pas către candidatura pentru Primăria Capitalei

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 2 decembrie 2019

Fondatorul Uniunii Salvaţi Bucureştiul, care ulterior a devenit Uniunea Salvaţi România (USR) a mai făcut în weekend încă un pas spre numirea sa drept candidat al respectivei formaţiuni politice pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti. Comitetul Politic al USR, alcătuit din 98 de membri, a adoptat, sâmbătă, regulamentul de desemnare a candidaţilor la alegerile locale, care permite ca partidul să susţină un candidat independent sau un membru al altui partid. La votarea rezoluţiei respective s-au înregistrat 94 de voturi pentru şi doar două abţineri. La şedinţa liderilor USR a fost invitat să participe şi Nicuşor Dan.

Înainte de adoptarea regulamentului, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că Nicuşor Dan a fost invitat la şedinţă "pentru că este unul dintre candidaţii pe care noi îi considerăm viabili şi cu şanse foarte mari să poată fi candidatul unic al Opoziţiei în ceea ce înseamnă lupta pentru Bucureşti şi lupta pentru câştigarea Bucureştiului de la Gabriela Firea".

După adoptarea noului regulament, Dan Barna a spus: "Am creat cadrul procedural prin care USR va contribui în mod decisiv la victoria forţelor reformatoare la alegerile locale din 2020. Construim o alternativă reală şi credibilă de schimbare după 30 de ani de administraţie clientelară PSD care a blocat dezvoltarea şi modernizarea ţării. Bucureştenii ar putea avea pentru prima dată şansa unor alegeri primare. Dacă nu avem două tururi pentru alegerea primarilor, le-am putea face noi împreună cu cetăţenii. E important să avem candidaţi a căror integritate morală să nu poată fi pusă la îndoială şi reputaţia lor să nu poată prejudicia prestigiul şi imaginea USR. Asta înseamnă fără penali, fără traseişti, fără plagiatori, fără colaboratori ai fostei Securităţi sau membri din conducerea Partidului Comunist Român".

Astfel, Nicuşor Dan poate candida ca independent cu susţinerea USR. Noua regulă ar trebui acceptată, în prealabil, şi de PLUS, partenerul de alianţă al celor de la USR.

Nicuşor Dan a demisionat în iunie 2017 din USR din cauză că partidul a dorit să se poziţioneze pe tema familiei tradiţionale. Ulterior, şi-a anunţat intenţia de a candida ca independent la primăria Capitalei. Dacă USR, PLUS şi PNL ar avea fiecare un candidat la primăria şi s-ar menţine actualul sistem de vot, cu un singur tur, şansele forţelor anti-PSD de a câştiga primăria Capitalei ar fi minime.

PLUS l-a desemnat încă de la începutul lunii august pe Vlad Voiculescu drept candidatul partidului pentru primăria Capitalei, obţinând 96,30% în urma votului intern.

Potrivit protocolului Alianţei 2020 USR PLUS, candidatul comun se stabileşte prin negociere sau, dacă nu e posibil, prin "mijloace acceptate de către ambele părţi de la nivel local sau judeţean, după caz, precum alegeri primare, sondaje, etc". Cel mai probabil vor avea loc alegeri primare în Alianţă, în care membrii din Bucureşti ai Alianţei USR PLUS vor decide între cei doi.

De altfel, Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, a declarat recent, pentru G4Media.ro, că o eventuală susţinere a unui candidat independent la Primăria Capitalei, mai exact a lui Nicuşor Dan, nu este posibilă în acest moment deoarece viitorul candidat comun al Alianţei USR/PLUS trebuie să fie membru de partid, potrivit statutelor celor două formaţiuni politice.

Cioloş a precizat: "Va trebui să discutăm în alianţă. Din punctul nostru de vedere, candidatul ar trebui să fie din interiorul partidului. Dacă decidem să mergem cu un independent, atunci va trebui să avem o altă discuţie. Să vedem ce gen de candidat independent terbuie să avem ca să avem şanse să câştigăm primăria şi să avem eventual şi susţinerea altor partide, a PNL".

Dacă Nicuşor Dan va fi susţinut de USR şi apoi va câştiga şi alegerile interne din Bucureşti, intervine o necunoscută. Potrivit articolului 30 din Legea 14/2003 a partidelor politice, "în cazul în care alianţa politică se va prezenta în alegeri cu liste comune, candidaţii trebuie să facă parte dintr-un partid politic membru al alianţei".

Prevederea se aplică şi candidaţilor la postul de primar, ceea ce înseamnă că Nicuşor Dan ar trebui să se înscrie în USR sau PLUS ca să poată fi candidatul formal al Alianţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb