O ţară ca un tractor

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 24 ianuarie 2012

Cătălin Avramescu

Judecătorul nu a crezut ce i-au auzit urechile. Cei doi doreau recunoaşterea căsătoriei în Suedia. Problema era că actele lor erau emise de "Republica Socialistă Björn". Bun, şi unde este statul acesta? - a cerut lămuriri omul legii. "Pe malul lacului Immle, pe o stâncă în formă de tractor" - a venit răspunsul.

Nu e glumă. Cererea a fost refuzată, pe motiv că Suedia nu recunoaşte acest stat. Dar contestatarii spun că este o nedreptate. După ei, statul ar avea un teritoriu (6 sau 8 metri pătraţi, nu este clar, probabil datorită formei neregulate care a făcut dificilă trasarea graniţelor). Ar avea şi un guvern, o populaţie şi un imn naţional. Christian Agustsson, care sus-ţine că este vice-preşedintele republicii, susţine că "statul" pe care îl vice-conduce a fost întemeiat în 2005. De curând ar fi început şi "producţia socialistă de apă gazoasă".

Veşti bune, aşadar, de pe frontul luptei cu capitalismul. Înainte însă de a considera aceste lucruri drept simple bufonerii, să observăm ceva.

O parte dintre asemenea entităţi sunt formate de socialişti şi sunt legitimate pornind de la principiile socialismului. De la originile sale, această ideologie a avut "un dinte" împotriva ordinii de stat. Fie împotriva statului în general, fie împotriva statului burghez în special.

Micro-separatismul radical este o boală genetică a socialismului. Încă din secolul al XIX-lea, o serie de inspiraţi au descoperit că Statul şi Legea sunt opţionale. Soluţia? Să ne baricadăm undeva şi să declarăm o ordine separată. În 1871 au trecut la acţiune, proclamând celebra "Comună din Paris". Au folosit steagul roşu în locul tricolorului francez şi au introdus măsuri economice precum suspendarea plăţii chiriilor, abolirea muncii de noapte în brutării, abolirea dobânzii la credite şi amânarea plăţii obligaţiilor rezultate din contracte comerciale. Alte propuneri includeau educaţie gratuită şi hrană gratuită pentru săraci.

Comuna din Paris s-a prăbuşit repede, după circa două luni. Karl Marx a fost furios să afle că guvernul acesteia "a pierdut clipe preţioase" şi s-a apucat de reforme sociale în loc să îi termine rapid pe reacţionari.

În timpurile noastre, ceea ce am numit "micro-separatismul radical" a fost cultivat de socialişti şi anarhiştii de Stânga. "Oraşul-liber Chris-tiania" este celebru deja. A fost întemeiat în 1971, într-o zonă dărăpănată a oraşului de către un grup care protesta faţă de chiriile ridicate ale locuinţelor din Copenhaga. În documentul fondator citim că este vorba despre o entitate "în care fiecare este răspunzător de bunăstarea întregii comunităţi". Economia zonei se baza pe comerţul de canabis, care se vindea pe strada principală. Lucru care a şi dus la bătăi cu Poliţia.

Lista micro-entităţilor de protest ale Stângii este lungă. În 1980, protestatari anti-nucleari au declarat, în Germania, "Republica Liberă Wendland", care a fost defiinţată de un raid al Poliţiei. În 1994, protestatarii au declarat "Zona Independentă Wanstonia", ca protest faţă de construcţia unei autostrăzi în Anglia. S-au baricadat în tuneluri pe care le-au zidit cu ciment ori s-au căţărat în copaci, unde s-au legat cu lanţuri.

Unul dintre cele mai bizare asemenea episoade s-a consumat în 1977, când un grup de o sută de squatters a ocupat o zonă în Londra, pe care au declarat-o independentă sub numele de "Freestonia". Minis-trul de Externe era un pitic care apoi s-a sinucis de pe urma unei depresii. Pe timbrele emise de Freestonia era efigia, în bătaie de joc, a unei gorile, şi deviza "God Will Provide!". Nu se ştie cum...

A doua mare sursă a acestor micro-comunităţi de protest este ceea ce s-ar putea numi "monarhismul psihotic". Aici este vorba pur şi simplu de personaje care reclamă titluri regale sau aristocratice pe un teritoriu din spatele casei. În anii '80, un tasmanian a creat "Marele Ducat al lui Avram", susţinând că moşteneşte un titlu ocult, medieval. Bizar, a ajuns să fie ales în Parlamentul din Tasmania. În 2005, un învăţător din Anglia a proclamat, pe trei insuliţe de lângă coastă, un alt "Mare Ducat". Alt australian a declarat, în 2004, "Principatul Wy", într-o suburbie a oraşului Sydney. Este guvernat, fireşte, de el însuşi, sub titlul "Prinţul Paul". Cu toate că este doar cu puţin mai mare decât un apartament, "principatul" are şi o "ambasadă" în oraşul vecin.

Nu-i vorbă că uneori şi libertarienii au participat la circ... Unul dintre cele mai cunoscute "state" de acest fel este "Principatul Sealand", proclamat în 1967 pe o platformă marină abandonată. Există în prezent şi vinde titluri nobiliare. Evident, "non-profit". În 1986 a fost declarat "Dominionul Melchizedek". Nu este clar pe ce teritoriu, însă ziarul italian La Repubblica l-a numit "una dintre cele mai diabolice escrocherii din ultimii ani".

Toate acestea sunt, în sine, cel mult nişte curiozităţi, mici note de subsol ale unei istorii obscure. Însă existenţa lor ne dă ocazia să reflectăm până unde poate fi împinsă iresponsabilitatea în politică.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cei cativa anonimi- C.A.-ne asteptam la uhn editorial pe masura . Referitor la Unirea Principatelor Romane din 1859,dat fiind calitatea d-sale de ambasador in Finlanda si tarile Baltice. Functia obliga d-le ambasador C. Avramescu ! Chiar daca Bursa on-line are trei cititori in Finlanda! Sau in cel mai rau caz editorialul ar avea legatura cu sirul de contestari zilnice a sefului statului ,T. Basescu si a guvernului actual condus de Dl Boc. Ce avem de fapt in editorialul de fata: o serie de curiozitati bune pentru pagina de umor negru a unui ziar local dintr-un oras provincial cu un numar de maximum 11000-12000 locuitori . Pagina ce apare saptamanal .! Sa fim seriosi dle C.Avramescu. Ori va bateti joc de spatiul dv din Bursa on- line ori Make doarme ..linistit si vizitatorii portalului sau Bursa on-line incep sa-l ocoleasca. Nu dorim sa mai pierdem timpul si va invitam la trezire si revenire cu picioarele pe pamant . Azi ati scapat usor. Titlul initial al opiniilor noastre vis-a-vis de editorialul Dvs era : Bateti campii d-le Ambasador .!

    1. Doarme Make ; doarme bine, de ceva vreme. O fi obosit in disputa pe tema sexului..... 

    Pentru socialisti, masurile economice erau suspendarea platii chiriilor, amanarea platii obligatiilor contractuale, interventia in contractele de munca, hrana gratuita pentru saraci... Cand te gandesti ca exact asa face statul roman astazi, condus de politicieni iresponsabili. Are statul datorii catre firme private obisnuite? Se face ca nu vede si nu aude. Trebuie pus la munca bugetarul (admitand ca are ce sa munceasca la stat)? Vai, dar nu se poate sa exploatam oamenii, lasa-i sa plimbe niste hartii, ca sa nu oboseasca. Trebuie hraniti saracii? Sa bagam mana in buzunarele celor care muncesc, ca sa facem milostenie pe banii altora, ca e frumos si sanatos. Dar cum ar putea lucrurile sa stea altfel daca nu am avea, in primul rand, politicieni socialisti. Acum vreo doua zile a aparut in presa Ioan Oltean (de la asa-zisul partid liberal democrat) si a declamat ca manifestantii sunt cei mai buni baieti, merita pupati pentru ca au perfecta dreptate (unde s-a vazut ca un politician sa iti spuna ca ai dreptate cand tu ii strigi ca e... hot?! Asta intrece orice inchipuire de sinceritate… :), traiasca manifestantii etc.! Drept rezultat, revolutionarii si-au primit inapoi pensiile, datoriile CFR de 1 miliard de euro au disparut ca printr-o noua minune din cer, disponibilizarile de la CFR au fost de fapt doar o gluma, iar astazi citim in presa despre posibile mariri de pensii si salarii in sectorul bugetar... Cine stie despre ce lucruri minunate vor mai citi maine. Dintr-o anumita perspectiva, lucrurile par fara scapare, dar un tsunami nu intreaba pe nimeni daca are voie sa loveasca. Din cauza politrucilor iresponsabili care se tot schimba intre ei de douazeci de ani, tsunami-ul economic va lovi toata Romania. Fara ei, poate Romania ar fi fost lovita doar de o furtuna... globala. Acum, insa, la brat cu furtuna globala vine… un tsunami local. Unul atat de serios, incat pentru revista Forbes nu Grecia este problema Europei, ci Romania! Tsunami-ul e pe drum si, cand va lovi, ii va spulbera si pe socialisti, si pe prietenii lor - politrucii.

    oare cei ce triaza editorialele de la Bursa au intrat in CM, altfel nu se explica de ce apar astfel de articole ! si ce interesant era acest ziar!

    1. sa zic si io ceva, da' tot l'am citit, ca cait sunt de postaca, a trebuit sa citesc. Greu, da' am citit.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb