OLAF SCHOLZ: "Germania trebuie să devină forţa armată cea mai bine echipată din Europa"

V.G.
Internaţional / 16 septembrie 2022

"Germania trebuie să devină forţa armată cea mai bine echipată din Europa"

Germania trebuie să devină ''forţa armată cea mai bine echipată din Europa'', a susţinut astăzi cancelarul german Olaf Scholz, după ani de analize ''eronate'' conform cărora ţara sa ar fi ''înconjurată de prieteni'', transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

''În calitate de ţara cea mai populată, dotată cu cea mai mare putere economică şi situată în centrul continentului, armata noastră trebuie să devină pilonul apărării convenţionale în Europa, forţa armată cea mai bine echipată din Europa'', a declarat Olaf Scholz într-un discurs în faţa unor ofiţeri de rang înalt din Bundeswehr.

Invazia rusă din Ucraina a constituit un moment de cotitură pentru politica germană în domeniul apărării, antrenând crearea unui fond special de aproximativ 100 de miliarde euro, de la bugetul federal, pentru investiţii şi proiecte de înarmare.

''Un fost ministru german al apărării credea că nu suntem înconjuraţi decât de prieteni. Consecinţe eronate, aşa cum ştim astăzi, dacă privim starea armatei germane. În acelaşi timp, noi demonstrăm în mod clar şi de o manieră credibilă că Germania este gata să-şi asume o responsabilitate de prim plan în securitatea continentului nostru'', a accentuat el.

Criticat pentru sprijinul său militar, considerat insuficient, pentru Kiev, succesorul Angelei Merkel s-a pronunţat în favoarea creării unui ''cartier general european'' care ar urma să ''desfăşoare misiuni - fie că este vorba de o evacuare a cetăţenilor noştri, aşa cum a fost cazul anul trecut în Afganistan, fie că ne referim la o misiune europeană de consiliere sau de formare, precum în Irak, Mali sau Niger''.

În opinia sa, "problema cea mai urgentă în Europa este poate numărul total de neînţeles de sisteme de arme şi echipamente militare, ca şi concurenţa între diferite întreprinderi de armament''.

''Doar o creştere coordonată a capacităţilor europene îi va permite Europei să acţioneze'', a insistat Olaf Scholz, potrivit căruia o atenţie deosebită trebuie să fie acordată domeniului apărării aeriene, ''coordonată la nivel european şi contribuind la consolidarea pilonului european al NATO''.

În luna februarie, cancelarul german a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele membre NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forţat Berlinul să regândească politica sa externă şi de securitate.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Daca americanii ii inarmeaza pe nemti vom trai cartile de istorie pe propria piele.

    1. Germanii pot sa isi faca singuri armament, daca cumpara cate ceva o fac pentru ca e mai rapid decat sa le dezvolte ei.

    Care sunt vecinii Germaniei care nu sunt "prieteni"? Francezii, austriecii? Cehii? Mai ca rai sunteti.

    Istoria nu se repetă dar rimează. Vin vremuri grele.

    Pai tocmai asta era ideea... ca Germania sa NU mai poata avea o armata si sa redevina ceea ce a fost pe timpul lui Hitler.

    Avea dreptate Putin cand spunea ca astia strica ordinea mondiala de dementi ce sunt.  

    1. Nu își pune nimeni întrebarea de ce Germania se vrea inarmata,de ce ucraina este plina de naziștii din toată lumea,ce se urmărește de tot ne spun că nazistii sunt buni,sunt eroi,eroi au fost și nazistii lui Hitler și am văzut ce au facut

    Numai aste mai lipsea europei,

    ca in rest totul este minunat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb