ONG-uri de mediu iniţiază acţiuni legale împotriva clasificării gazului natural drept o sursă sustenabilă de energie

F.D.
Miscellanea / 20 septembrie 2022

ONG-uri de mediu iniţiază acţiuni legale împotriva clasificării gazului natural drept o sursă sustenabilă de energie

Patru organizaţii de mediu din Europa au iniţiat oficial o acţiune legală împotriva Comisiei Europene pentru a opri includerea gazelor naturale în Regulamentul UE de finanţare durabilă. Gazul este un combustibil fosil a cărui utilizare ameninţă securitatea energetică europeană, ducând la creşterea preţului mărit la energie în toată lumea. Taxonomia UE include, alături de alte tipuri de producere a energiei, şi gazul în categoria investiţiilor "durabile", conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, ONG-urile susţin că această includere intră în conflict cu o serie de acte normative cheie ale UE, în special cu temeiul juridic al taxonomiei în sine.

Client Earth, Biroul pentru Politici Europene al WWF, Transport&Environment (T&E) şi BUND (Friends of the Earth Germania) iau măsuri legale pentru a elimina gazele naturale din taxonomia investiţiilor durabile a UE. Actul delegat complementar al taxonomiei (CDA), adoptat în mod controversat, oferă gazului o etichetă "sustenabilă". ONG-urile susţin că CDA intră în conflict cu alte acte normative europene, în special cu Regulamentul taxonomiei însuşi şi cu Legea europeană a climei. De asemenea, nu respectă obligaţiile UE în temeiul Acordului de la Paris.

Fiind un combustibil fosil, gazul are un impact negativ asupra mediului, prin eliberarea unor emisii mari de carbon şi de metan. Etichetarea sustenabilă a gazului riscă să redirecţioneze miliarde de euro de la investiţiile în energie regenerabilă (eoliană, solară şi alte tehnologii prietenoase mediului), către combustibili fosili. Această strategie nu va acţiona pentru reducerea cererii.

"Promovarea gazului, un combustibil fosil care se află în prezent în centrul unei crize, subminează obiectivele fundamentale ale UE de obţinere a energiei într-un mod mai curat, mai ieftin şi mai sigur. Pentru a reduce facturile oamenilor, pentru a asigura aprovizionarea cu energie şi pentru a proteja cetăţenii de haosul climatic, UE trebuie să oprească etichetarea gazelor ca fiind "sustenabile" în taxonomia UE. Taxonomia ar trebui să reprezinte standardul pentru investitori, dar în forma actuală, acest act privind Taxonomia trimite investitorilor doar semnale eronate. Este absolut necesar ca acest act să fie abrogat", a declarat un purtător de cuvânt al ClientEarth, WWF European Policy Office, T&E şi BUND, unele dintre cele mai mari ONG-uri de mediu din Europa.

Grupul de ONG-uri a putut iniţia această acţiune în justiţie printr-o cerere de revizuire internă - un mecanism deschis pentru ONG-uri şi pentru public, după o reformă majoră a legislaţiei UE privind accesul la justiţie din 2021. (https://www.clientearth.org/latest/press-office/press/hard-won-victory-european-parliament-opens-eu-courts-to-environmental-defenders/ ) Organizaţiile solicită Comisiei UE să abroge Actul delegat complementar. Comisia Europeană are 22 de săptămâni pentru a răspunde solicitării. În cazul în care răspunsul va fi negativ, organizaţiile vor putea cere Curţii Europene de Justiţie să se pronunţe, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ăștia oare cu ce se vor încălzi la iarna?

    1. Daca nu citesti cu atentie? Acest ONG-uri iti vor binele. Ele lupta "Pentru a reduce facturile oamenilor, ". Adica, daca vrei facturi mici, nu consumi gaz pentru nimic, nici pentru a te incalzi. Deci, daca vrei facturi mici, stai in frig. Asta fac ei.

      ha ha ha,tare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb