OPINII Construiţi pînă la Dumnezeu domnilor, dar nu-i deranjaţi Casa!

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Editorial / 12 mai 2006

Daniel Bojin

România vrea să se integreze în Europa.

O Europă a cărei inimă bate la Vatican. Din elanul integrării, autorităţile noastre n-au găsit alt argument pentru integrare decît să trateze cu spatele Biserica Catolică. Într-o ţară ca România, cu o populaţie profund religioasă, pentru care o jignire adusă Bisericii, fie ea Ortodoxă sau Catolică, este un afront adus lui Dumnezeu. Cu toate astea autorităţile noastre se întrec în gafe impardonabile, jignindu-i fără niciun rost pe înalţii reprezentanţi ai Bisericii Catolice în România.

Adriean Videanu este Primarul General al Capitalei şi preşedintele executiv al Partidului Democrat, aflat la putere. Ca primar, Videanu trebuie să reprezinte interesele cetăţenilor, iar nu pe ale prietenului său care construieşte o clădire de birouri cu care Biserica Catolică nu este de acord.

Nu ştim cum privesc locuitorii Capitalei proiectul de lîngă Catedrală, căci primarul Videanu nu i-a consultat. În schimb, domnul primar a devenit brusc purtătorul de cuvînt al proprietarilor construcţiei, pe care zilele trecute declara că nu-i cunoaşte.

Proprietarii afacerii nu l-au acuzat de şantaj pe Şeful Bisericii Catolice în România, în schimb a făcut-o Adriean Videanu, fără sfială. Să presupunem că ar fi adevărat. Atunci de ce nu i-a lasat primarul pe proprietari să spună acest lucru, că ei erau în drept să o facă?

Nu, Videanu a vrut să fie el primul care dă măreaţa ştire.

Ba mai mult, primarul a găsit nimerit să-l avertizeze pe Arhiepiscop că, dacă a şantajat, atunci îl paşte puşcăria. Direct puşcăria! Diplomatic discurs!...

Ca politician, lider al unui partid politic la putere, Adriean Videanu ar trebui să aibă măcar o brumă de diplomaţie şi mintea la el. Orice novice în politică ştie că Vaticanul este un stat cu influenţă majoră în Europa. Videanu poate că vrea în Europa, dar şi dacă nu vrea n-ar trebui să-i jignească Biserica nici dacă îl pică cineva cu ceară.

Cu patru zile înainte ca Videanu să-l avertizeze pe Arhiepiscop că este pasibil de puşcărie şi că prietenii lui pot să ridice construcţia "pînă la Dumnezeu", dacă au autorizaţie de la primărie, ambasadorul nostru la Sfîntul Scaun este chemat de ministrul de externe al Vaticanului să dea explicaţii despre modul în care autorităţile române se poartă cu o biserică, monument istoric, cum este Catedrala Sf. Iosif.

În aceeaşi zi, Papa Benedict al XVl-lea îl primeşte într-o audienţă privată pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care, ulterior, se întîlneşte şi cu ministrul de externe al Vaticanului. Imediat, România primeşte brusc semnale că este în pericol să-i fie amînată decizia privind integrarea la 1 ianurie 2007.

Nu ştim dacă unul din motivele acestor semnale negative de la Comisia Europeană este construcţia de lîngă Catedrală.

Ministerul nostru de Externe spune însă că a transmis îngrijorarea Vaticanului instituţiilor abilitate. Dar probabil că ea nu a ajuns şi la Videanu. Sau poate primarului general nu i-a picat bine şi atunci a găsit de cuviinţă să se răzbune?

Cert este că primarul Videanu a spus-o, apărîndu-şi prietenul.

Cum s-o fi simţit Papa, cînd ministrul său de externe i-a adus la cunoştinţă că, după întîlnirea cu reprezentantul României la Vatican, primarul Capitalei şi şeful unui partid la putere nu a găsit altceva mai bun decît să-l avertizeze pe Arhiepiscop că este pasibil de puşcărie? Poate ştie domnul primar Videanu răspunsul. Dar nu ştim la ce-i mai foloseşte.

Poate că ar fi nimerit să ne amintim cu toţii un amănunt: în 1999, cînd a vizitat România, fostul Suveran Pontif, Ioan Paul al Doilea, sanctificat între timp, a făcut o donaţie Bisericii Ortodoxe Române pentru ridicarea Catedralei Neamului. Un gest simplu şi frumos pentru buna înţelegere a celor două Biserici.

Adriean Videanu, ca şi predecesorii săi, nu este deranjat că proiectul Catedralei Neamului nu şi-a găsit încă locul în Bucureşti, după 7 ani.

În schimb, primarul Videanu s-a gîndit că ar fi nimerit ca o Catedrală a Bisericii Catolice să fie zgîndărită un pic. Iar Ministerul Culturii şi Cultelor (plătit de noi toţi), care trebuie să ocrotească monumente precum Catedrala Sf. Iosif, se ţine de şotii cu Biserica Catolică, batjocorîndu-i prelaţii şi credincioşii ei, spunîndu-le verde în faţă că le prinde bine o construcţie "turn de 19 etaje" lîngă Biserică, pentru că oricum nu au un "turn-clopotniţă"! Cinism pur! La fel ca şi gluma primarului cu "construcţia pînă la Dumnezeu, dacă există autorizaţie de la primărie"!

Construiţi "pînă la Dumnezeu" domnilor, dar nu-i deranjaţi Casa!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb