Opozantul rus Boris Nemţov a fost împuşcat mortal la Moscova

Internaţional / 28 februarie 2015

Actualizare 17:31 Poliţia a găsit maşina folosită de asasinii lui Boris Nemţov

Maşina folosită de asasinii opozantului rus Boris Nemţov ar fi fost găsită de poliţie, sâmbătă, a anunţat postul de televiziune REN TV, citat de Russia Today, în pagina electronică.

Vehiculul, o maşină marca Lada Priora, a fost găsit în apropiere de locul crimei, iar anchetatorii îl percheziţionează. Acesta avea plăcuţe de înmatriculare în Inguşetia, republică rusă din Caucazul de Nord.

Potrivit informaţiilor preliminare, Nemţov a fost împuşcat de un atacator necunoscut în timp ce se plimba pe podul Bolşoi Moskvoreţki, situat în apropiere de Kremlin. Comitetul pentru Investigarea Crimelor din Rusia a deschis o anchetă penală pentru elucidarea circumstanţelor în care a fost ucis acesta.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne, Elena Alekseieva, a declarat sâmbătă că au fost descoperite şase cartuşe la locul crimei. "Şase cartuşe au fost găsite în apropierea locului crimei. Patru gloanţe l-au lovit pe Boris Nemţov", a precizat ea.

Nemţov va fi înhumat marţi la Moscova, în cimitirul Troiekurovskoie.

---

Actualizare 16:25 Putin: "Se va face totul pentru ca aceia care au plănuit crima să fie pedepsiţi"

Preşedintele Vladimir Putin a declarat astăzi, la o zi după asasinarea opozantului Boris Nemţov, că "se va face totul pentru ca aceia care au plănuit asasinatul şi executanţii acestei crime laşe şi cinice să primească pedeapsa pe care o merită", relatează AFP.

"Boris Nemţov şi-a lăsat amprenta în istoria Rusiei, în viaţa politică şi în cea a societăţii. El şi-a exprimat mereu deschis şi cinstit poziţiile", a afirmat preşedintele rus într-un mesaj de condoleanţe către Dina Eidman, mama lui Boris Nemţov. "Împărtăşesc sincer durerea care v-a lovit", a adăugat Putin.

Preşedintele rus a reacţionat imediat după anunţarea asasinării lui Boris Nemţov, vineri, cu puţin timp înainte de miezul nopţii. "Putin a declarat că acest asasinat brutal are caracteristicile unei crime comandate şi este o provocare", a declarat atunci purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Premierul rus Dmitri Medvedev a trimis şi el condoleanţe familiei lui Boris Nemţov, opozant virulent al Kremlinului, declarându-se "bulversat de această crimă brutală şi cinică".

"Este o mare pierdere pentru societatea noastră, ale cărei libertăţi şi valori le-a apărat", a adăugat Medvedev, subliniind că Nemţov era "un om cu principii şi o puternică personalitate".

---

Opozantul rus Boris Nemţov a fost împuşcat în centrul Moscovei în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat poliţia capitalei, relatează AFP.

Poliţia, citată de agenţia de presă RIA Novosti, a raportat că mai multe persoane au fost martori la asasinat. Într-un interviu recent, Boris Nemţov declara că se teme de preşedintele rus Vladimir Puţin şi că acesta ar putea să îl omoare din cauza opoziţiei sale faţă de războiul din Ucraina, notează BBC. În acelaşi timp, conform unui purtător de cuvânt al Kremlinului, Putin a condamnat această crimă.

"Boris Nemţov se plimba alături de o tânără pe Marele pod de piatră (Bolshoy Kamenny), aflat în apropierea Kremlinului, moment în care a fost împuşcat în spate de patru ori, acest lucru ducând la moartea sa", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Interne, Elena Alexeeva, postului Rusia 24.

"În faţa mea, văd corpul lui Boris. Erau o mulţime de poliţişti în jur", a declarat un apropiat al lui Nemţov, opozantul Ilia Iasin, agenţiei Ria Novosti.

Asasinarea liderului de opoziţie Boris Nemţov "poartă semnele distinctive ale unui asasinat la comandă şi reprezintă o provocare", a declarat preşedintele Vladimir Putin, citat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov. În plus, Putin a cerut comitetului de anchetă, Ministerului de Interne şi FSB-ului (fostul KGB) să investigheze asasinatul.

Casă Albă a condamnat "uciderea brutală" a lui Boris Nemţov şi a cerut "guvernului rus să demareze o anchetă promptă, imparţială şi transparentă". De asemenea, Consiliul Naţional de Securitate al preşedintelui Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj în care susţine că cei responsabili de moartea lui Nemţov trebuie să fie "aduşi în faţa justiţiei".

Boris Nemţov trebuia să participe mâine la o demonstraţie a opoziţiei într-un cartier periferic al Moscovei. În ultimul mesaj postat pe Twitter, Nemţov a făcut un apel la opoziţia dezbinată din Rusia de a se uni într-un marş anti-război care era planificat pentru duminică.

"Dacă susţii oprirea războiului dintre Rusia şi Ucraina, dacă susţii oprirea agresiunii lui Puţin, vino pe 1 martie în Maryino (Maryino este o staţie de metrou din cartierul cu acelaşi nume, fiind cel mai populat cartier din Moscova - n.red.)".

Un lider al evenimentului, Leonid Volkov, a anunţat că demonstraţia a fost anulată şi va fi înlocuită cu un marş în memoria lui Nemţov.

Boris Yefimovich Nemţov, în vârstă de 55 de ani, a fost vicepremier în cadrul guvernului condus de Boris Elţîn în ani 1990. El şi-a câştigat reputaţia de reformator economic în timpul guvernării unuia dintre cele mai mari oraşe din Rusia, Nijni Novgorod. Căzut în dizgraţia lui Vladimir Putin, succesorului lui Boris Elţîn, acesta avea să devină unul dintre cei mai vocali politicieni ai opoziţiei. Nemţov critică ineficienţa guvernului, corupţia larg răspândită şi politică Kremlinului asupra Ucrainei, care a tensionat relaţiile Rusia-Occident până la un nivel nemaivăzut din perioada Războiului Rece. El a ajutat la organizarea unor proteste de stradă şi a scris pe larg despre corupţia oficială.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Dacă veți citi prin alte părți că era "opozantul lui Putin" sau ceva de genul ăsta, să nu credeți.

     

    Omul era foarte inteligent, pregătire științifică, probabil doritor de mai puțină corupție (spre deosebire de Khodorkovsky). De prin anii 2000 nu a mai intrat în Duma de Stat (a luat 4%). Este un fel de Macovei, probabil, de pe la noi. A fost luat de ucrainieni drep consultant în guvern acum vreo 10 ani și când a început să se plângă de corupția de acolo (precum Macovei când era în PDL) i-au dat un șut în derriere și l-au trimis înapoi în Rusia. 

     

    Ma îngrijorează similaritatea cu omorârea prințului moștenitor Franz Ferdinand în Sarajevo ce a dus la WW1. 

     

    Faptul că miroase a "false flag" este evident. Îl omori la 200 m de poarta Kremlinului, cu o zi înainte de un marș anti-Putin la care participa. Aceste marșuri au mai existat și nu strângeau mai mult de puține mii de oameni. Cei care au făcut crima mizează pe un fenomen Charlie. Adică niște necunoscuți sunt omorâți și ies milioane în stradă. 

    Ce mi se pare sigur este că vor cădea niște capete din serviciul de securitate intern al Rusiei. 

    1. erata: nu strângeau decât puține mii

      SIE este la tine mah Cristi ?

      "E" analize bune de bucale ce faci tu p-aci. 

      Te dai mare! ce similaritatea cu omorârea prințului moștenitor Franz Ferdinand în Sarajevo vezi aici?  

    Boris Eltin pentru Rusia a fost un super cretin care a ingenunchiat o tara extrem de bogata prin incompetenta si coruptie. Nemtov a vazut o oportunitate de a ajunge in fruntea Rusiei pe o cale pe care a crezut-o buna insa nua a reusit. Martirii nu se fac la farafrecventa si Nemtov ar fi trebuit sa stie la ce se expune. Numai le noi exista liga mica, adica daca nu ai avut ocazia sau curajul sa participi la revolutie te poti face revolutionar la mineriade.

    Ce cuib KGB adaposteste tov Make sub numele de Bursa!!!!!!!! Hohoho de vise negre de pe la jumatea anilor 90......

    1. Vasile, un test simplu. Ia un titlu din Gândul și spune-mi unde este minciuna din el. După aceea continuăm discuția. Ai câteva cuvinte pe care să le înțelegi și să spui unde este minciuna.

       

      "Liderul opoziţiei din Rusia, împuşcat mortal în centrul Moscovei"

      Nu era "liderul opoziției". Dar Gândul te vrea prost și prostit. Vrea să crezi că Putin mănâncă la prânz câte un disident. În Duma de Stat, camera inferioară de 450 de membri, defunctul nu a mai fost ales de popor de prin 2004.

       

      Opoziția la partidul lui Putin este formată din: 

      - comuniști (92 locuri) 

      - PSD-ul lor (64) 

      - naționaliști, imperialiști ruși (56) 

       

      Victima avea acum notorietatea politică a unui Neamțu, de exemplu. Tu ai spune despre ăsta că este "liderul opoziției" în România? Prin contrast, Bursa a găsit un termen foarte obiectiv, "opozant". 

       

      De ce face Gândul chestia asta? De ce Tismăneanu în dimineața asta delirează comparându-l pe Putin cu Stalin și acuzând imperialismul rusesc că omoară un om care, din punct de vedere politic nu există pentru poporul rus. De ce? Este propagandă, Vasile. Dacă ăștia nu spun ceea ce trebuie, nu mai sunt invitați la conferințe, la sindrofii, simpozioane. Nu mai primesc premii de la anumite ambasade. 

       

      Iată ce spunea Vaclav Klaus (un ceh, fost președinte, cu care am doar o mică intersecție de păreri) într-un interviu pentru The Spectator (din UK, nu de la Moscova, KGB sau ce prostii mai ai în cap): "Vaclav Klaus: the West’s lies about Russia are monstrous" - adică minciunile Vestului despre Rusia sunt monstruoase. 

       

      "Și totuși el simte că libertatea de a avea — şi exprima păreri "demodate" în partea de Vest este acum sub o ameninţare în creştere. "Dacă mă întrebaţi dacă cred că libertatea acum este sub atac imens în Europa, aş spune că da. Mă simt reprimat de nu mi se permite să-mi exprim opiniile mele. Am probleme permanente cu acest lucru. Brusc am descoperit, pentru prima dată în 20 de ani, find invitat să fiu vorbitor principal la o conferinţă, că organizatorii află că am rezerve despre UE, despre căsătoriile de acelaşi sex, despre criza din Ucraina, şi ei spun, "Ne pare foarte rau, am descoperit deja alți vorbitori principali, vă mulţumesc foarte mult." Acest lucru este ceva ce am experimentat în perioada comunistă, dar nu în aşa-numita Europa liberă. Numai o gamă foarte îngustă de opinii este acum considerată corectă politic. " 

       

      El spune, cu finalitate: "Propaganda SUA / EU împotriva Rusiei este foarte ridicolă şi nu o accept."" 

      Deci cum? Klaus nu mai este acceptat la o conferință pentru că a spus altceva decât vrea sistemul vestic ca publicul să știe? Organizatorii conferinței s-au simțit presați de către sponsorii lor să "curețe" lista de invitați. Vasile, bine ai venit în lumea reală. Morpheus în deja celebrul film Matrix, a oferit două pastile: una roșie, a realității dure, iar alta albastră, a uitării și îndoctrinării. Ție ți se servesc mereu cele albastre. 

      Inteleg deci ca si tu mah, Cristi de nu vorbesti in cadrul impus ai probleme la servici. Daca incerci sa dai o linie dreapta poporului cititor de pa Bursa nu cred ca poti. Romanul are ideile infierate in creier si alea nu contin decit cum sa fur prima data. Politica povestita de tine este putin dizolvata in Romania.

      Cristi, asa-i ca tezaurul romanesc nu este la Moscova? Si ca avionul transporta cadavre inca de la decolarea din Amsterdam?

      Cum sunteti platiti nu imi dau seama: la postare, la zi sau la numarul de cuvinte postate. Cred ca mai degraba la numarul de cuvinte postate. 

      Viceversa; la numarul de cuvinte proaste! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb