PABLO HERNANDEZ DE COS, GUVERNATORUL BĂNCII SPANIEI: "Estimările privind evoluţia economiei în 2021 vor fi revizuite în scădere"

S.B.
Internaţional / 15 martie 2021

"Estimările privind evoluţia economiei în 2021 vor fi revizuite în scădere"

Guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, a avertizat că previziunile de creştere economică din acest an vor fi înrăutăţite din cauza condiţiilor mai dificile din prima parte a anului, pe fondul restricţiilor impuse pentru a stopa pandemia de coronavirus (COVID-19), informează Agerpres.

Guvernatorul Băncii Spaniei a apreciat că economia zonei euro va avea o creştere sub aşteptări în primul trimestru din 2021, din cauza celui de-al treilea val al pandemiei. BCE nu a exclus o contractare a PIB-ului zonei euro în primele trei luni din 2021.

"Ne aşteptăm la o redresare mai intensă din semestrul doi. Dar momentul exact şi intensitatea vor depinde în mare măsură de distribuirea rapidă a vaccinurilor", a declarat Pablo Hernandez de Cos.

Deşi incertitudinile rămân extrem de ridicate, BCE se aşteaptă ca Spania, a patra economie a zonei euro, să înregistreze în 2023 nivelul de creştere economică realizat în 2019, în timp ce pentru zona euro estimările indică anul 2022.

BCE şi-a accelerat programul de achiziţii de obligaţiuni deoarece condiţiile de finanţare mai dure ar fi ameninţat redresarea economiei regiunii. "Trebuie să calibrăm executarea programului din cauza a ccea ce observăm că se întâmplă pe pieţele financiare", a apreciat guvernatorul Băncii Spaniei.

Acesta a adăugat că aşteptările inflaţioniste pe termen mediu sunt departe de ţinta BCE şi sub estimările de dinaintea crizei. Accelerând achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, BCE se aşteaptă să poată garanta condiţii de finanţare favorabile, a concluzionat Pablo Hernandez de Cos.

La şedinţa de politică monetară de joi, Banca Centrală Europeană a anunţat că în următorul trimestru va accelera ritmul achiziţionării de obligaţiuni, într-o încercare de a menţine scăzute costurile de finanţare ale economiei zonei euro.

"Pe baza evaluării comune a condiţiilor de finanţare şi a perspectivelor privind inflaţia, Consiliul guvernatorilor BCE se aşteaptă ca în următorul trimestru operaţiunile în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) să se realizeze într-un ritm semnificativ mai ridicat decât în primele luni din 2021", se arată în comunicatul BCE.

Valoarea totală a programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie a fost menţinută la 1.850 de miliarde de euro, iar programul se va derula cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2022, a precizat BCE.

Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflaţia. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor creşte costurile de finanţare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării şi extinderea restricţiilor impuse pentru a stopa pandemia, potrivit Agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. buna ziua D-le Pablo!

    Cand treceti la Peso ? Ca euro e o gluma sinistra!  

    1. Peso con Cheso ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb