Papa Francisc recunoaşte că recentele sale declaraţii despre Rusia au fost eronate

F.D.
Internaţional / 4 septembrie 2023

Papa Francisc recunoaşte că recentele sale declaraţii despre Rusia au fost eronate

Papa Francisc a recunoscut luni că recentele sale comentarii despre Rusia, considerate de Ucraina drept un elogiu adus imperialismului, au fost formulate greşit şi a spus că intenţia sa a fost de a le reaminti tinerilor ruşi de o mare moştenire culturală, şi nu de una politică, relatează News.ro.

"Nu mă gândeam la imperialism când am spus asta", a spus Papa Francisc despre comentariile sale de luna trecută, vorbind cu reporterii la bordul avionului cu care se întorcea din Mongolia.

Într-o intervenţie video avută la 25 august în faţa unor tineri catolici ruşi adunaţi la Sankt Petersburg, Papa Francisc a făcut un comentariu spontan după rostirea discursului scris şi le-a vorbit despre foştii ţari Petru I şi Ecaterina a II-a reamintindu-le că sunt moştenitorii "marelui imperiu rus".

Ambii ţari au extins teritoriul rusesc în timpul domniei lor.

Papa Francisc este criticat după ce l-a lăudat în faţa tinerilor ruşi pe ţarul Petru cel Mare, idolul lui Putin

Kremlinul spune că este foarte mulţumit de comentariile Papei despre istoria Rusiei. Vaticanul transmite că Papa nu a avut intenţia de a glorifica imperialismul rusesc.

"Poate că nu a fost cel mai bun mod de a mă exprima, dar, vorbind despre Marea Rusie, mă gândeam nu atât din punct de vedere geografic, cât din punct de vedere cultural", a explicat luni Papa Francisc, menţionând că Fiodor Dostoievski rămâne unul dintre autorii săi favoriţi.

"A fost un comentariu spontan care mi-a venit în minte pentru că am studiat (istoria Rusiei) la şcoală", a spus el, explicându-le jurnaliştilor de ce i-a menţionat pe Petru şi Ecaterina.

"Cultura rusă este de o asemenea frumuseţe, de o asemenea profunzime. Ea nu ar trebui să fie anulată din cauza problemelor politice. Au fost ani politici întunecaţi în Rusia, dar moştenirea este acolo, la dispoziţia tuturor", a completat el.

Papa Francisc a fost întrebat de reporteri şi despre China, în contextul călătoriei sale în Mongolia.

Papa Francisc a salutat în Mongolia puterea religiei de a rezolva conflictele şi de a promova pacea

El a spus că vrea să asigure China, cu care Vaticanul are relaţii dificile, că Biserica Catolică nu are motive ascunse şi că nu ar trebui să fie văzută ca o putere străină.

Duminică, la o slujbă în Mongolia, în cel mai recent gest al său de deschidere către liderii ţării comuniste, pentru a uşura restricţiile asupra religiei, Papa Francisc a numit cetăţenii acestui stat un popor "nobil" şi le-a cerut catolicilor să fie "buni creştini şi buni cetăţeni".

În ceea ce priveşte relaţiile dintre Vatican şi China, Francisc a spus: "Cred că trebuie să avansăm în ceea ce priveşte aspectul religios, pentru a ne înţelege mai bine unii pe alţii, astfel încât cetăţenii chinezi să nu creadă că Biserica nu le acceptă cultura şi valorile şi (să nu creadă) că Biserica reprezintă o altă putere străină".

Beijingul a urmat o politică de "asimilare" a religiei, încercând să elimine influenţele străine şi să impună supunerea faţă de Partidul Comunist. Un acord încheiat în 2018 între Vatican şi China în legătură cu numirea episcopilor a fost, în cel mai bun caz, fragil, Vaticanul plângându-se că Beijingul l-a încălcat de mai multe ori.

"Relaţiile cu China sunt foarte respectuoase. Personal, am o mare admiraţie pentru poporul chinez", a dat asigurări suveranul pontif.

Catolicii din Vietnamul condus de comunişti, care şi-a îmbunătăţit recent relaţiile cu Vaticanul, au venit în Mongolia pentru a-l vedea pe papă şi au spus că doresc ca acesta să le viziteze şi lor ţara. Întrebat dacă va vizita Vietnamul, Papa Francisc a glumit: "Dacă nu mă duc eu, cu siguranţă va merge Ioan al XXIV-lea", a spus el, speculând asupra posibilului nume al unui viitor papă. "Cu siguranţă va exista (o călătorie papală în Vietnam)", a adăugat el.

Papa Francisc, care se foloseşte de un scaun cu rotile şi un baston, a fost vag în legătură cu vizitele externe pe care ar avea de gând să le facă anul viitor, după vizita la Marsilia de luna viitoare, când va participa la o conferinţă privind imigraţia.

"Călătoriile nu mai sunt la fel de uşoare ca la început", a recunoscut Papa Francisc, care conduce Biserica Catolică din 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb