Pe drumul de costişe...

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 10 iulie 2015

CORNEL CODIŢĂ

"Venea un om, cu jale zicînd în gîndul lui:

Mai lungă-mi pare calea acum la-ntors acasă...

Aş vrea să zbor, şi rana din pulpă nu mă lasă!"

Desigur, premierul Ponta a trecut de mult de gradul de sergent, aşa încît nu e de mirare faptul că nici alte elemente esenţiale ale scenariului din poezia lui V. Alecsandri nu i se mai potrivesc. Omul nostru nu se întoarece de la nici o bătălie, chiar dacă vine din ţinuturile turceşti, iar Plevna trebuie să fie doar vreun punct lipsit de importanţă de pe una din harţile gps-ului de la maşina de serviciu, cu care este dotat. N-a venit pe jos şi nici nu i-a ieşit în calea de întoarcere vreo gardă împărătească, după cum gîndurile nu-i zboară la bătăliile ţării, ci la cele proprii; cele de care depinde supravieţuirea sa politică. Faptul că el şi alţii le confundă în mintea lor nu are nici o tangenţă cu realitatea faptelor!

Pentru cine nu este obişnuit să privească lumea şi prin absenţele reprezentării (asta am învăţat-o de la prietenul meu Horia, Pictorul!), ar putea fi o surpriză, dar absenţa relativ scurtă a lui V. Ponta de pe scena politică spune mai mult decît tot ceea ce este contabilizat în catastiful oficial şi neoficial al realizărilor şi eşecurilor actualei guvernări.

Primul lucru care a devenit vizibil, prin absenţa lui Ponta, a fost cît de mult are nevoie PSD-ul de Ponta şi reciproc, Ponta de PSD. Va fi, cu siguranţă, o regăsire fericită! Deşi n-ar fi crezut nici ei, dacă le-o spunea cineva acum cîteva săptămîni, oamenii lăsaţi la partid să apese pe diferite butoane, (fiecare pe altul, ca să nu se încurce!), sunt galbeni de frică şi dezorientaţi în spaţiu (politic, desigur!). Îl văd pe Ponta, acum, exact ca în Alecsandri:

"Păşea trăgînd piciorul încet, dar pe-a lui faţă

Zbura ca o lumină de glorie măreaţă,

Şi-n ochii lui de vultur adînci, vioi şi mari

Treceau lucioase umbre de eroi legendari."

Frica şi dezorientarea lor i-au ridicat lui V. Ponta o neaşteptată statuie de salvator eroic. Partidul este asaltat din toate părţile, iar cineva trebuie să ia deciziile strategice, "să rupă pisica": este Iohannis "Inamicul" şi atunci oastea trebuie adunată şi trimisă împotriva lui, "la demolare", sau rămîne doar un ciot de care nu te împiedici cînd ai treabă, dar pe care-l bagi în seamă, doar ca să nu-ţi rupi nasul cînd ţi-e lumea mai dragă? Rămîne PSD-ul la guvernare şi organizează viitoarele alegeri sau cedează locul în schimbul unui tîrg pe sub masă cu Preşedintele şi actuala opoziţie? În sfîrşit, trebuie să-şi caute PSD-ul o altă formulă de conducere, sau Ponta rămîne pe termen mediu-lung omul pe care partidul îl poartă în lectica de lider, fie şi numai pentru că altul mai bun nu are, iar schimbarea în sine ar putea fi mai costisitoare, mai traumatică şi mai destabilizatoare decît inerţia menţinerii lui? Ponta a fost investit oficial în PSD, de chiar absenţa lui, cu obligaţia şi mandatul de a răspunde la aceste întrebări!

Şi la Guvern, absenţa lui Ponta a rodit fructe ciudate! A fost decizia UNPR, de sprijinire parlamentară a numirii lui MRU, o toană, ori o reverenţă spre Cotroceni a lui Gabriel Oprea, sau un scenariu pus de acord, atît cu Ponta, cît şi cu Iohannis? Personal, înclin spre a doua ipoteză, iar motivul, cum zic americanii, e tare ca piatra (rock solid!). Gabriel Oprea nu este nimeni, fără UNPR, iar UNPR nu este nimeni, fără sprijinul electoral al cuiva care contează - PSD, Iohannis şi/sau PNL ergo, fără sprijinul elementelor care-i dau greutate politică, Oprea nu ar fi putut să producă o acţiune care are greutate politică! Şi are!

În sfârşit, în planul politic, mai general, absenţa lui V. Ponta a dat concreteţe, substanţă, a dat o imagine cît se poate de coerentă despre posibilitatea şi chiar avantajele unei lumi fără Ponta. Acum, în sfîrşit, oricine a putut să vadă "live" că se poate, ba chiar, vorba lui Dumnezeu, că "e bine"!!! Scenariile reorganizării politice din România, scoţîndu-l din joc pe Ponta, nu mai sunt simple speculaţii, ci teme de lucru pentru laboratoarele unde se naşte viitorul. Ar putea fi o ieşire din scenă "violentă", făcută cu securea DNA-ului, ori una schilleriană, "Der Mohr hat seine Schuldigkeit getan, de Mohr kann gehen!" (Maurul şi-a împlinit datoria, maurul poate să plece!). Personal, cred mult mai mult în a doua variantă! Pe ce mă bazez? Pe Vasile Alecsandri!!

"Atuncea colonelul, dînd mîna cu sergentul,

Se-ntoarece, dă un ordin... Pe loc tot regimentul

Se-nşiră, poartă arma, salută cu onor

Românul care pleacă trăgînd al lui picior."

Mare analist politic Alecsandri, ăsta!!!

Opinia Cititorului ( 21 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Who cares de Ponta, Blaga, Base und so weiter?

    All we need is un administrator care sa ne parfumeze bine cu apa de Colonie:). Sa nu inceapa sa puta hoitu' , nu de altceva. 

    Neinspirat si care nu spune nimic. Next, please.

    1. Dacă eliminăm proza inutilă, rămânem măcar nu niște versuri. Pentru cine mai are chef de poezie patriotică.

      Or mai fi cititori pasionati de politicaraia (pantecaraia) interna. Editorialul este o satira destul de buna la adresa "clasei politice".

      Eu nu mai cand aud de politicieni, "analisti" si alti taietori de frunza ma apuca nu tristetea ca pe Toparceanu, ci o voma iremediabila. 

      pote aveti dreptate,dar trebuie sa tineti sama si de lebada neagra

      Daca prin lebada neagra va referiti la exceptii, nu cred ca exista asa ceva in cloaca politica de la noi. Or fi niste ramasite de oameni cu bun simt, dar oameni politici in sensul adevarat al cuvantului, si nu "politicieni", nu avem.

      Daca se observa bine, eu nu am spus nimic despre lebada neagra. Urmeaza altceva. Oricum nu se intelege decat daca explic eu. Comentatorul de la 2.3 s-a inselat. Exista gaste maro eu avand una.

      Pribege, pari sa ai o problema la cap.

      Mesajul 2.5 este un fals fiind facut de acelasi troll care putrezeste pe aici si falsifica semnatura mesajelor.

      Iar dementul de gheorghe a renuntat la tinta preferata Cristi C si se arunca la Pribeagul.

      Stiti morala povestii americanilor si a ISIS? I-au format, i-au incurajat, i-au inarmat, i-au sprijinit logistic pentru a darma guvernele care nu erau aliniate politicii americane. Si acum se plang ca cei din ISIS le-au stricat jucaria numita Irak, etc sau ca omoara cetateni americani. Tough love, se cheama.

      Asta am patit si eu. Am angajat o armata de trolli pe internet ca sa castig alegerile. Si intocmai precum razboinicii occidentali din ISIS care se intorc de pe front si fac demente in... 

      ce tinta preferata, mah. vanatul l-a facut praf pe trollul vanator. da' prostu-i persistent si mai incearca.

    Cine este colonelul? Ma obsedeaza asa ca aseara am visat.

    Colonelul a aparut si in vis doar ca nume... nu si persoana. In vis era razboi in jur si lumea astepta ca acest colonel sa ne salveze. 

    1. Incearca si personificarea bestiana.

      Un raspuns pentru cine se intreaba. Colonele sunt eu. Am lucrat la militia economica ca capitan. As fi trebuit sa ajung colenel. Era mai bine inainte. Acum stau si trolez pe neturi. Nepotul meu mia dat calculatorul lui care nu-l mai foloseste.

      iar ai venit, mey? mai ramane sa apara si originalul, dezechilinratul ala cu incintinenta, sa va certati ca in piata la Obor. Am plecat, pa si pusy!

      Mesajul nu îmi aparține, autorul lui se identifică în mod fals cu mine.

      A fost o perioada tacuta din partea mea. Sa va explic dece.

       

      Acum 2 zile am plecat foarte tulburat si nervos la servici, la deratizare.

      Nu imi aduc aminte multe lucruri. Doar ca sefu se alarmase de starea mea. La un moment dat, o masina opreste langa noi care alergam niste shobolani intr-o pivnita si din ea coboara 2 indivizi bine legati. M-au prins si mi-au facut injectia invatatoarei. Am mai apucat sa il aud pe Sefu Costel spunand ca bine ca au venit pentru ca Barbu nu este in apele lui... 

      Barbule, ai scos iarasi capul cu un comentariu inutil. Eu tot nu te citesc, am stat in pat cu apendicita si n-am avut de ce sa scriu comentarii dar dupa am ajuns acasa la bloc acum comentez.

      Adevaratul Cristi C ar fi fost adorabil zicand:

      "The true genius shudders at incompleteness - and usually prefers silence to saying something which is not everything it should be." 

    Cu dorinta si speranta de mai bine, tinind cont de angajamentele si indemnurile demagocice ale mascariciului Basescu:

    "La ţepe, în Piaţa Victoriei!",  

    "Arde-i!", 

    "Aici sunt banii dumneavoastra!" 

    "Voi sunteti adevarata majoritate!" 

    "Voi reforma institutiile statului!" 

    "Romania, trezeste-te!" 

    “Sa traiti bine!”

    alegatorii au facut in anul 2004 schimbarea. Si au facut-o/nimerit-o prost. Basescu cel Ticalos s-a dovedit a fi unul dintre cele mai odioase si mai nocive personaje... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb