PENTRU ATENUAREA IMPACTULUI ECONOMIC Peste un milion de chilieni şi-au retras o parte din contribuţiile de la fondul de pensii

A.P.
Internaţional / 31 iulie 2020

Peste un milion de chilieni şi-au retras o parte din contribuţiile de la fondul de pensii

Peste un milion de chilieni au cerut joi să îşi retragă o parte din contribuţiile la fondurile de pensii, pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus, în conformitate cu o nouă lege controversată, relatează Reuters, preluat de News.ro.

În faţa birourilor Administratorilor de Fonduri de Pensii (AFP) din Santiago s-au format cozi lungi, chilienii dorind să profite de noua lege. Măsura de urgenţă permite retragerea a până la 10% din contribuţii.

"În primele ore, peste 1,1 milioane de membri au putut să îşi depună cu succes cererea", a declarat Fernando Larraín, preedintele asociaţiei managerilor de fonduri de pensii din Chile.

Site-urile mai multor administratori de fonduri s-au blocat joi dimineaţa, din cauza numărului mare de accesări, iar companiile au prezentat scuze din acest motiv, potrivit Reuters.

Larrain a spus că va dura 10 zile lucrătoare pentru efectuarea primelor plăţi. Autorităţile anticipează că banii care vor ajunge la oameni vor contribui la susţinerea economiei.

Mai mulţi economişti şi-au revizuit în creştere estimările referitoare la PIB, anticipând o creştere a cheltuielilor de consum.

Guvernul de centru-dreapta al preşedintelui Sebastian Pinera s-a opus acestei legi, afirmând că va susţine cetăţenii din bugetul de stat. Guvernul a avertizat şi în privinţa impactului pe termen lung al profitabilităţii şi a nivelului deja scăzut al pensiilor medii.

Sondajele de opinie arată însă că aproape 9 din 10 chilieni intenţionează să folosească fondurile, majoritatea pentru a plăti pentru bunuri şi servicii de bază.

Sistemul privatizat de pensii din Chile creat în timpul dictatorului Augusto Pinochet a fost apreciat deseori ca fiind un model, dar a fost şi criticat putwrnic în ultimii ani din cazua pensiilor mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb