Peste 35 milioane de euro de la BERD pentru proiecte de eficienţă energetică

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 ianuarie 2008

Peste 35 milioane de euro de la BERD pentru proiecte de eficienţă energetică

Banca a oferit împrumuturi către BCR, CEC şi BT, care vor credita societăţile private

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a lansat ieri prima facilitate de finanţare a proiectelor de eficienţă energetică, ce vor fi implementate de societăţi industriale private din ţara noastră. În cadrul acestui nou program, BERD va oferi împrumuturi sectorului bancar care va acorda, la rândul sau, credite firmelor private. Trei credite de acest tip au fost deja semnate: 20 milioane de euro pentru Banca Comerciala Română (BCR), 10 milioane de euro pentru CEC şi 5 milioane de euro pentru Banca Transilvania (BT).

Creditele fac parte din Facilitatea de Finanţare pentru Eficienţă Energetică (EEFF) acordată de Uniunea Europeană (UE)/BERD, care reprezintă un program comun de mai mare anvergură. Reprezentanţii BERD au precizat ieri, într-o conferinţă de presă, că programul prevede acordarea de până la 100 milioane de euro sub formă de credite către băncile implicate în proiecte de eficienţă energetică din Bulgaria şi România. La acestă sumă se adaugă 24 milioane de euro de la UE, prin programul Phare. Suma va fi utilizată pentru asis­tenţa tehnică necesară sprijinirii proiectelor de eficienţă energetică şi pentru acordarea de stimulente pentru noi investiţii.

Reprezentanţii BERD cred că facilitatea va încuraja întreprinderile să folosească mai eficient resursele de energie. BERD îşi propune să ajute băncile participante să dobândească expertiza în acest domeniu, prin îmbinarea mandatului său de eficienţă energetică cu servicii de consultanţă tehnică adaptate cerinţelor.

Societăţile interesate pot aplica pentru un împrumut de maxim 2,5 milioane de euro la una din băncile participante la EEFF. 15% din suma împrumutată va fi rambursată printr-un grant din partea UE. Sunt eligibile pentru obţinerea unui împrumut companii private din sectorul industrial care vor să investească în scopul reducerii permanente a consumului lunar de energie electrică sau a cheltuielilor pentru plata combustibilului (economii minime de energie de 20%).

BERD a contractat TRAPEC pentru a-i sprijini atât pe cei care împrumută, cât şi pe cei care oferă împrumutul, în identificarea de proiecte de eficienţă energetică, în pregătirea de audituri energetice şi de planuri de utilizare eficientă a energiei. Solicitanţii împrumuturilor trebuie să îndeplinească şi criteriile de eligibilitate solicitate de către băncile participante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb