Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a realizat, în luna ianuarie, un număr de 6.620 de controale la nivel naţional, la unităţi din industria agroalimentară non-animală, în urma cărora a aplicat 69 de amenzi, în valoare totală de 330.400 de lei, informează Autoritatea într-un comunicat remis miercuri.
Direcţiile judeţene ale ANSVSA şi cea a municipiului Bucureşti au efectuat controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare - alimentare, seminţe, legume fructe, potrivit sursei citate.
Controalele au vizat aspecte privind condiţiile de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, întreţinerea şi igiena spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, respectarea cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Printre neconformităţile constatate în cadrul controalelor se numără neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie (depozitare, pereţi, plafon, spaţii, ustensile, utilaje, program autocontrol al producţiei, manipulare, acţiuni şi contract DDD, nerespectarea circuitelor funcţionale, deşeuri, chiuvetă, grup sanitar, sursa apă, vestiar, frigidere, mucegai, substanţe dezinfectante, corpuri străine); neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine analiză); neconformităţi privind personalul muncitor (echipamente de lucru, atestare stării de sănătate); diverse alte neconformităţi (desfăşurarea de activităţi neînregistrate pentru siguranţa alimentelor,neanunţarea începerii activităţii, neremedierea deficienţelor în termenul stabilit de autoritatea competentă).
De asemenea, în timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru laborator conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pentru anul 2020, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea calităţii produselor alimentare în valorile maxime admise ale unor parametrii privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente, menţionează ANSVSA.
În plus, s-a evaluat gradul de igienă al spaţiilor, utilajelor şi echipamentelor de lucru prin prelevarea de teste de sanitaţie.