PIAŢA PETROLIERĂ SE TEME DIN NOU DE IRAN Preţul ţiţeiului urcă spre 74 dolari/baril

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2006

Cotaţiile petrolului brut au crescut ieri, pe piaţa americană, pînă la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămîni, ca urmare a faptului că liderul Iranului ameninţă că acţiunile Statelor Unite împotriva programului nuclear al ţării respective riscă să ducă la întreruperea exporturilor de ţiţei din Golful Persic. Această zonă asigură circa 20% din producţia mondială de profil. "Acţionînd împotriva Iranului, SUA ar putea pune în pericol fluxul energetic din regiune", a afirmat liderul aiatolah Ali Khamenei.

Iranul, al patrulea producător mondial de ţiţei, se află în vecinătatea Strîmtorii Hormuz, regiune prin care iau calea exportului 17 milioane de barili de petrol pe zi. Ţările din Golf produc 27% din petrolul mondial, conform cifrelor Departamentului american al Energiei.

Preţul petrolului cu livrare în iulie a crescut, ieri, cu 1,51 dolari sau 2,1% faţă de ultima zi a săptămînii trecute, atingînd 73,84 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. Acesta a fost cel mai ridicat nivel consemnat după data de 11 mai. Pe parcursul zilei, cotaţia s-a mai redus, ajungînd la 73,33 dolari /baril. Amintim că, în luna aprilie, preţul petrolului a urcat pînă la 75,35 dolari/baril, ceea ce semnifică nivelul maxim istoric în materie. La momentul actual, cotaţiile petroliere sînt cu 33% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut.

La Londra, petrolul Brent cu livrare în iulie a fost tranzacţionat la 72,24 dolari/baril, în creştere cu 1,21 dolari sau 1,7% comparativ cu finele săptămînii trecute.

Oficialii SUA spun că 80-90% din exporturile Iranului sînt reprezentate de ţiţei, ceea ce în-seam-nă că acest stat este dependent de livrările în materie, către exterior. În 2004, Iranul a cîştigat 31,5 miliarde de dolari din exportul de petrol, iar pentru anul în curs sînt aşteptate venituri de 55 miliarde de dolari, datorită creşterii preţurilor în materie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb