DOSARUL MINERIADEI / MARIAN MUNTEANU: "Trebuie să aflăm adevărul despre operaţiunea din 1990, condusă de guvernul României"

Ziarul BURSA #Politică / 22 octombrie 2015

"Trebuie să aflăm adevărul despre operaţiunea din 1990, condusă de guvernul României"

Marian Munteanu, coordonatorul demonstraţiilor studenţeşti anticomuniste din Piaţa Universităţii, din anii 1990, terminate în mod violent prin intervenţia minerilor, sub guvernarea lui Petre Roman şi preşedinţia lui Ion Iliescu, a declarat ieri că trebuie clarificate datele şi faptele acelor zile. "Trebuie să aflăm adevărul despre acea operaţiune din 1990 condusă de guvernul României, care a angajat forţe enorme la nivelul statului român".

În luna martie, într-un interviu acordat ziarului BURSA, Marian Munteanu spunea că redeschiderea dosarului Mineriadei este o obligaţie elementară a autorităţilor.

Domnia sa ne-a mai spus că mobilizarea, deplasarea şi dirijarea unei mase atât de mari de mineri care au venit la Bucureşti în acele zile ar fi fost de neimaginat în absenţa implicării active a autorităţilor centrale şi locale: "Nu mă refer doar la transportul minerilor, organizarea acestora şi orientarea către anumite adrese punctuale din Bucureşti ci şi la concursul nemijlocit al forţelor de ordine. Apare, aşadar, ca evidentă responsabilitatea guvernului, începând cu primul ministru de atunci, Petre Roman, a unor persoane decidente din ministerul de interne, ministerul transporturilor, procuratură etc., inclusiv a unor autorităţi la nivel local (fie aflate în subordinea directă a guvernului, fie obediente politic Frontului Salvării Naţionale). Este foarte posibil să fi participat şi anumite structuri şi servicii speciale, secrete, dar, cu privire la intervenţia acestora, trebuie să ne clarifice cei care au acces la informaţiile respective. În acelaşi timp, putem vorbi de o gravă responsabilitate - morală, cel puţin - atât a fostului preşedinte, Ion Iliescu, care nu a luat măsurile ce-i stăteau la îndemână în vederea descurajării acţiunilor violente ale minerilor, cât şi a altor politicieni, care i-au fost alături în felurite chipuri, mai mult sau mai puţin făţiş, cauţionând atrocităţile «mineriadei». De asemenea, nu trebuie uitat rolul instigator, complice (poate chiar premeditat) al unor persoane decidente sau active din mass-media".

Marian Munteanu a fost arestat pe 13 iunie 1990, eliberat după-amiază şi apoi sechestrat şi bătut în dimineaţa de 14 iunie 1990, în sediul Universităţii Bucureşti, de către minerii coordonaţi de forţele de ordine şi reprezentanţii conducerii statului. După numai 4 zile, a fost din nou arestat abuziv şi deţinut politic la penitenciarul Jilava, fiind eliberat după două luni de detenţie, în urma presiunilor naţionale şi internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb