POROŞENKO: "Uciderea ex-parlamentarului rus este un act de terorism sponsorizat de Moscova"

Alexandra Cismaru
Internaţional / 23 martie 2017

Petro Poroşenko (Sursa foto: Wikipedia)

Petro Poroşenko (Sursa foto: Wikipedia)

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a acuzat joi după-amiază că împuşcarea mortală a unui fost parlamentar rus în faţa hotelului Premier Palace din Kiev reprezintă un act de terorism "la nivel statal" sponsorizat de către Moscova. Potrivit autorităţilor ucrainene, ex-parlamentarul comunist Denis Voronenkov a fost ucis în timp ce ieşea dintr-un hotel alături de bodyguardul său, iar presupusul asasin a fost rănit în urma atacului, transmite Reuters.

Poroşenko a declarat, citat de News.ro: "Vorbim de un act de terorism la nivel statal din partea Rusiei, după ce el a fost forţat să-şi părăsească ţara fără niciun motiv. Voronenkov a fost unul dintre martorii principali ai agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi avea informaţii despre rolul jucat de Ianukovici în desfăşurarea de trupe ruse în Ucraina", a declarat.

Denis Voronenkov a fugit în octombrie împreună cu soţia şi copilul său din Rusia. El a primit cetăţenie ucraineană şi a devenit un critic vehement al puterii de la Kremlin. De asemenea, acesta i-a ajutat pe anchetatorii ucraineni să construiască un dosar de trădare împotriva fostului preşedinte Viktor Ianukovici.

Ex-parlamentarul a devenit cunoscut drept unul dintre autorii legii care interzicerea instituţiilor sau persoanelor străine să deţină instituţii mass-media în Rusia. Într-un interviu, acesta a condamnat fraudarea votului pentru anexarea Crimeei din Duma de Stat. Fostul parlamentar a explicat că, deşi documentele arată că ar fi votat pentru anexare, el nu a fost prezent la Parlament..

Voronenkov considera că este în siguranţă în metropola Kiev.

Fostul parlamentar rus Denis Voronenkov a fost împuşcat şi ucis joi la Kiev, a anunţat Poliţia ucraineană citată de ABC News.

Voronenkov şi bodyguard-ul său au fost atacaţi când plecau de la hotelul Premier Palace din centrul oraşului.

Bodyguardul a tras înapoi în atacator şi ambii au fost răniţi, potrivit presei locale citate de BBC News.

Şeful Poliţiei din Kiev a declarat că atacatul a fost, probabil, un asasinat la comandă.

Martori au spus că au auzit şapte focuri de armă în faţa hotelului.

În februarie, Radio Free Europe/Radio Liberty a scris că Voronenkov şi soţia sa, cântăreaţă de operă şi fost parlamentar la rândul său, şi copilul lor de 10 luni au fugit din Rusia în octombrie. El a primit cetăţenie ucraineană şi a devenit un critic vehement al Kremlinului.

Fost membru al Partidului Comunist, ales în Parlament în 2011, el a devenit cunoscut pentru că a fost unul dintre autorii legii care interzicerea instituţiilor sau persoanelor străine să deţină instituţii media ruse.

Într-un interviu, el a declarat că votul pentru anexarea Crimeei din Duma de Stat a fost fraudat. Fostul ales a explicat că, deşi documentele arată că ar fi votat pentru anexare, el nu a fost prezent la Parlament în ziua respectivă.

Interviul a provocat un val de furie în Rusia, ceea ce ar fi dus, credea fostul politician, la inculparea sa a doua zi pentru fraudă pe scară largă.

În plus, fostul deputat a declarat pentru presă că a ajutat procurorii ucraineni să construiască dosarul împotriva fostului preşedinte Viktor Ianukovici, acuzat de trădare. El urma să depună mărturie în instanţă.

"Voi discuta despre faptele criminale ale fostului preşedinte care au dus la actuala vărsare de sânge din regiunile Doneţk şi Lugansk", fiefuri ale rebelilor, a spus politicianul într-un interviu acordat luna trecută.

Voronenkov considera, însă, că este în siguranţă la Kiev.

Numele său a apărut în scandalul Panama Papers, pentru că ar fi deţinut acţiuni într-o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice. În plus, el ar fi deţinut cel puţin cinci apartament de lux în Rusia şi o adevărată flotă de maşini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb