PREJUDICIU DE PESTE UN MILION DE EURO Percheziţii la Craiova pentru furt de date bancare

E.D.
Anticorupţie / 16 iulie 2014

Actualizare 09:35 / 100 de persoane vor fi aduse la audieri

La sediul DIICOT Craiova urmează să fie conduse pentru audieri, în urma percheziţiilor de astăzi, peste 100 de persoane, majoritatea beneficiare ale sumelor de bani transferate fraudulos prin instalarea programului informatic malware.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, procurorii DIICOT au documentat astăzi activitatea infracţională a unei grupări criminale cu caracter transfrontalier, axată pe trei direcţii de acţiune: trafic de substanţe cu caracter psihoactiv, skimming şi fraudarea firmelor de transferuri monetare situate, de regulă, în state din centrul şi vestul Europei.

Faţă de membrii grupului infracţional organizat există suspiciunea rezonabilă că au instalat fraudulos un program informatic (malware) în sistemul informatic folosit şi pentru servicii copy-shop de un agent/subagent de transferuri monetare, aflat de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (de ex. Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia, etc.), sistem informatic pe care au ajuns astfel să-l controleze de la distanţă.

Prin intermediul altui sistem informatic (de ex. telefon mobil) au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanţă date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România.

Paguba a fost suportată fie de francizor (agentul/subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat), fie chiar de către francizor - societăţi internaţionale de transfer monetar, de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat şi la bonitatea agentului/subagentului implicat.

Până în prezent a fost determinată o pagubă de peste 800.000 USD numai la un francizor.

O parte dintre membrii grupului infracţional organizat desfăşurau şi activităţi de skimming, falsificare de instrumente de plată electronică şi punere a lor în circulaţie prin retrageri frauduloase de numerar. Banii obţinuţi au fost investiţi în bunuri mobile şi/sau imobile ori depuşi în conturi bancare sau transferaţi prin intermediul societăţilor de transfer monetar, în scopul de a li se ascunde originea ilicită.

Unul dintre membrii grupului şi-a constituit în paralel o reţea de procurare, preparare şi distribuţie produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (ce conţin 5F-PB22, un cannabinoid sintetic, substanţă psihoactivă nouă în înţelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului Europei).

În cursul acestei zile, sub coordonarea procurorilor DIICOT a fost declanşată o operaţiune de mare amploare, pentru anihilarea grupului infracţional organizat fiind efectuate 112 percheziţii domiciliare în România la care au participat poliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Bucureşti, Piteşti, precum şi lucrători de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj, de la Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova.

Cu sprijinul autorităţilor judiciare franceze, au fost efectuate simultan percheziţii şi în Franţa, unde unii dintre membrii grupării desfăşurau acţiuni de skimming, în aria metropolitană Paris.

Întreaga acţiune a beneficiat de sprijinul EUROPOL.

---

Procurorii DIICOT desfăşoară 120 de percheziţii la Craiova la grupări infracţionale care furau date bancare, fiind depistat un prejudiciu de peste un milion de euro, transmit sursele de presă.

Potrivit acestora, trei grupări infracţionale care acţionau la Craiova sunt vizate de o anchetă a DIICOT, la această oră desfăşurându-se 120 de percheziţii. De asemenea, cinci percheziţii au loc şi la Paris. Din informaţiile preliminare reiese că infractorii furau date bancare, iar prejudiciul ajunge la peste un milion de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb